Toronto International Film Festival (NRK): – Det betyr mye som en anerkjennelse for filmen at den blir plukket ut til en slik festival. Det er gøy å få en bekreftelse på at man har klart å si noe universelt. Jeg ville ikke lage en film bare for de som bor i Norge, men noe som er relevant i resten av verden, også, sier Ole Giæver.
Han er både manusforfatter, regissør og hovedrolleinnehaver i Mot naturen, og er nå på plass i Canada sammen med kone og medskuespiller Marte Solem for å presentere filmen under Toronto International Film Festival.
Den handler om familiefaren Martin som stikker til fjells med sine tanker, som publikum får ta del i via Martins fortellerstemme.
LES: Anmeldelsen av Mot naturen
Trengte trygghet fra familien
Mot naturen er et familieprosjekt, der Ole Giæver spiller mot sin kone, Marte Magnusdotter Solem og deres sønn Sivert Giæver Solem.
– Trengte du tryggheten fra familien på dette filmprosjektet?
– Ja, det er en del av det, men Marte er også en veldig god skuespiller. Vi begynte å jobbe sammen som regissør og skuespiller før vi ble et par. Når vi nå spiller et par på film, får vi mye gratis ved å bruke vår egen sønn. Først og fremst ligner han på oss, og så har han en fortrolighet til oss som vi kanskje ikke hadde fått fra andre.
– Var dere ikke redde for å bryte inn i den private sfæren?
– Vi har tenkt og snakket mye om det. Jeg kunne aldri vært med her hvis det føltes privat, og hvis det handlet om vår historie. Selv om min rolle er ganske liten, er det viktig at vi finner en bakhistorie som er forskjellig fra vår. Hvis vi skulle brukt oss selv, ville det vært kleint, og et helt annet prosjekt, sier Marte Magnusdotter Solem.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Ikke hans egne tanker
I filmen tenker Martin fritt og usensurert på det stadig slappere forholdet til både kona og sønnen, og lengter etter å være en fri mann. Men Ole Giæver er klar på at dette ikke er hans egne tanker.
– Det er ikke en selvbiografisk film. Her var det helt nødvendig å ha en distanse til karakteren for å kunne være helt ærlig på hva han går og tenker på. Da slipper man selvsensuren. Men selvfølgelig er det noe av tankematerialet som man kan kjenne seg igjen i, og som jeg sikkert har hatt i livet mitt på et eller annet tidspunkt. Men jeg har et helt annet forhold til kona mi enn Martin har med sin kone i filmen.
– Da du fikk lese Oles manus, begynte du å lure på hvor dette kom fra?
– Jeg har fulgt Ole i 10 år og vet veldig godt hva hans prosjekt er, måten han bygger karakterer på og hvordan han tenker. Hadde jeg blitt veldig skremt og overrasket, hadde jeg ikke kjent Ole så godt. Men selvfølgelig har vi snakket mye om innholdet, og det har vært en både god og vond samtale, som har gjort at vi har kommet nærmere, sier Solem.
Martin tenker mye som mange vil kunne kjenne seg igjen i, som forholdet til familie, venner, kollegaer, samt egne håp og drømmer. Ole Giæver håper dette er universelle temaer.
– Ja, jeg håper det. Veien til å si noe universelt går gjennom å finne de helt konkrete, spesifikke tankene et menneske kan ha. Det er først da du treffer noe som føles sant og som folk kan kjenne seg igjen i. Hovedvisjonen i prosjektet var å være helt kompromissløs og ærlig, fra de helt banale tingene man kan gå rundt og tenke på, til de mer eksistensielle tankene, sier regissøren.
Sårbare i naturen
Akkurat som i Ole Giævers forrige film, Fjellet, foregår handlingen ute i norsk skog og fjellandskap. Og det er ikke bare fordi det er flotte gratiskulisser.
– Jeg er veldig glad i naken, åpen natur. Jeg føler at vi mennesker blir mer sårbare og konfrontert i slike åpne rom. Vi har ingen sosiale konstruksjoner og skjule oss bak. Jeg synes det er et fint sted å plassere karakterer, for de får denne konfrontasjonen med seg selv.
Nå vises Mot naturen på Toronto International Film Festival i programmet Contemporary World Cinema. Den får norgespremiere 19. September, men Giæver håper filmen når enda lenger ut.
– Vi har vært heldige og har allerede fått en internasjonal salgsagent på filmen fra Mexico. De jobber veldig for oss sammen med vårt team for å få solgt filmen videre, og da handler det mye om å være tilstede etter pressevisningene, møte folk og lage avtaler her i Toronto, sier Ole Giæver.