Toronto International Film Festival (NRK): – Det er viktig å være på en av de store festivalene. Da får det briste eller bære. Da er de fleste her og ser filmen, og det er jo det man vil, sier Bent Hamer.

Den norske regissøren er sammen med sin hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp på Toronto International Film Festival med 1001 gram. Den vises i det prestisjetunge programmet Masters, der filmskapere som Jean-Luc Godard, Michael Winterbottom, Roy Andersson og Gullpalmevinneren Nuri Bilge Ceylan også er representert.

Bent Hamer under innspillingen av 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Bent Hamer under innspillingen av 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Ane Dahl Torp har stor tro på at 1001 gram kan hevde seg på festivalen og treffe et internasjonalt publikum.

– Dette er først og fremst en Bent Hamer-film, og jeg synes det er en veldig bra film. Jeg er veldig glad i den. Den er ikke vanskelig tilgjengelig, den er lett å se. Bents filmer har en særegenhet i seg som man gjenkjenner. Det er en varm, snurrig og melankolsk historie om livet, sier Dahl Torp.

LES: Anmeldelsen av 1001 gram

Gjør det bedre i utlandet

Bent Hamer er godt vant til å få sine filmer vist på store filmfestivaler, som i Cannes og Berlin. Men han tenker ikke på et internasjonalt publikum når han lager sine filmer.

– Nei, det gjør jeg ikke. Det har blitt påpekt at filmene mine gjør det bedre i utlandet enn hjemme i Norge. Det kan ha med å gjøre at jeg lager små lokale historier, men som har noe universelt i seg. Det kan være eksotisk og annerledes, men samtidig gjenkjennbart, sier Hamer.

Bent Hamer (t.h.) og fotograf John Christian Rosenlund på settet til 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Bent Hamer (t.h.) og fotograf John Christian Rosenlund på settet til 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

1001 gram handler om Marie (Ane Dahl Torp), som jobber for Justervesenet, og må dra til et seminar i Paris som handler om hvor mye en kilo egentlig veier. Der oppdager hun ting ved livet som ikke så lett lar seg måle. Og det er ikke første gang regissør Bent Hamer lager lun komikk omkring en særegen yrkesgruppe.

– De fleste har jo et yrke, da. Så kan man jo velge. Det er litt tilfeldigheter at det har blitt sånn. Det var en radiodokumentar for 15 år siden om Justervesenet og den nasjonale meteren, laget av platina og iridium.

– Jeg hørte at den lå i en skuff i Norges bank, og tre menn måtte stå med hver sin nøkkel for å låse den opp. Da fikk jeg en idé om at dette kunne jeg fortelle mer ut fra, sier Bent Hamer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bent Hamer (t.v.) instruerer Ane Dahl Torp og Laurent Stocker under innspillingen av 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Bent Hamer (t.v.) instruerer Ane Dahl Torp og Laurent Stocker under innspillingen av 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

Ekstrajobb med Oscar

Resultatet er blitt valgt ut som Norges Oscar-kandidat til neste års utdeling, men Ane Dahl Torp tør ikke spå om filmen kan makte å bli nominert.

Bent Hamer dirigerer sine skuespillere i 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Bent Hamer dirigerer sine skuespillere i 1001 gram (Foto: Norsk Filmdistribusjon).

– Det er umulig og gjette. Selvfølgelig er det utrolig gøy, men det første jeg tenkte var «stakkars Bent, der fikk du deg en ekstrajobb». For det er mye som må gjøres for å ha noen som helst sjanse, i tillegg til at filmen må være bra, men det er den jo, da. Det er en fin ting å ta med seg inn mot premieren av en film, at den er valgt ut til å bli Norges kandidat, det er veldig hyggelig, sier Dahl Torp.

– Vi får gjøre vårt beste, det er alt vi kan gjøre. Det er jo en heder å få presentere Norge, så får vi bare håpe. Jeg må være tilgjengelig, snakke med de som stemmer, legge til rett for dem, få dem til å få lyst til å se filmen, og «lobbe», som det heter, sier Bent Hamer.

– Du bryr deg om mottagelsen?

– Ja, det ville vært jug og ikke være opptatt av det. Man vil jo at folk skal se. Jeg håper folk ser med begge øynene på det jeg har fått lov til å lage.

1001 gram vises nå på Toronto International Film Festival og har norgespremiere 26. september.