Toronto International Film Festival (NRK): Liv Ullmann fikk stående applaus etter gårsdagens verdenspremiere på Frøken Julie i Toronto i går kveld.

Regissøren var tydelig stolt av filmen sin, og av hovedrolleinnehaver Jessica Chastain, som også var til stede i ærverdige Elgin Winter Garden Theatre.

Jessica Chastain spiller hovedrollen i Liv Ullmanns Frøken Julie (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Jessica Chastain spiller hovedrollen i Liv Ullmanns Frøken Julie (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

– Det jeg liker mest med Liv, som skuespiller, regissør og person, er at hun har den største følsomheten hos noen jeg har møtt. Det er som om hun ikke har noen bein, men bare nerver og følelser. Hun kan virkelig lese sine skuespillere godt, sa Jessica Chastain på spørsmål fra NRK om Liv Ullmanns kvaliteter som regissør.

Det har resultert i en film med svært sterke skuespillerprestasjoner fra både Chastain, Colin Farrell og Samantha Morton. Flere blant publikum mente etter verdenspremieren at Chastain fortjener en Oscar, og at Farrell gjør sin beste rolle noensinne.

LES: Anmeldelsen av Frøken Julie

Positive reaksjoner

Også på Twitter kom det svært positive meldinger etter premieren.

Colin Farrell får instruksjoner fra Liv Ullmann under innspillingen av Frøken Julie (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).
Colin Farrell får instruksjoner fra Liv Ullmann under innspillingen av Frøken Julie (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS).

– Jessica Chastain er en åpenbaring, skriver Hollywood-produsenten Megan Ellison.

– De siste 30-40 minuttene er blant Jessica Chastains beste arbeid, skriver Bill Skaleski.

– Tre utsøkte prestasjoner i Liv Ullmanns nydelige, klassiske regi, skriver Joseph Williams.

– En kraftfull femme fatale – en nydelig adapsjon av Strindberg, skriver Niya B.

Dette er søt musikk i Liv Ullmanns ører, som før verdenspremieren innrømmet at hun er nervøs for mottagelsen.

– Nei, et avslappet forhold har jeg ikke, for hvis det ikke går bra, er det ikke så godt for fremtiden. Innerst inne blir jeg veldig lei meg og skuffet, for jeg føler filmen har kommet veldig langt på vei til å være det jeg ønsket at min adapsjon av Frøken Julie skulle være, sier den norske filmlegenden.

Har vært ferdig lenge

Frøken Julie er basert på August Strindbergs teaterstykke fra 1888, og Liv Ullmann har selv skrevet filmmanuskriptet. Det handler om en ung kvinne på et irsk gods som innleder et begjærlig maktspill med sin fars tjener. Filmen har vært ferdig siden før jul i fjor, men får først nå premiere, etter at den ikke ble tatt ut til hovedkonkurransen i Cannes i mai.

Jessica Chastain er i Toronto for å skape blest rundt verdenspremieren på Frøken Julie i Toronto (Foto: AP Photo/The Canadian Press, Darren Calabrese).
Jessica Chastain er i Toronto for å skape blest rundt verdenspremieren på Frøken Julie i Toronto (Foto: AP Photo/The Canadian Press, Darren Calabrese).

– Det er rart og merkelig, for jeg ble ferdig med filmen 13. desember. Videre går den til produsenter og salgsagenter, og de overtar hva som skal skje med det som en gang var mitt barn, Jeg føler ikke at jeg er ferdig. Man følger jo hva som skjer. Jeg er kanskje ikke nervøs, for skuespillerne er så fantastiske. Jeg ønsker mer enn noe annet at de skal få høre og lese at de er utrolig bra og løst sine vanskelige roller på en ny og original måte, sier Ullmann.

Og publikummere NRK snakket med, kunne innfri hennes ønske.

– Skuespillet var fenomenalt, det beste vi har sett fra Jessica og Colin, sa et ektepar.

– Jeg synes skuespillerne formidlet manuset effektivt. Det var utmattende å se på, men briljant laget, sa en eldre herre.

– Etter å ha sett denne prestasjonen ville jeg bare gi Jessica Chastain en Oscar med en gang, sa en yngre mann.

Frøken Julie får norgespremiere allerede førstkommende fredag, 12. september.