Etter de første visningene av The Imitation Game, filmen om den britiske kodeknekkeren Alan Turing som knakk den tyske Enigma-koden under andre verdenskrig, er kritikerne i ekstase. Regissør Morten Tyldum, som her i Norge står bak blant annet Buddy og Hodejegerne, har jobbet med stjerneskuespillere som Keira Knightley og hovedrolleinnehaver Benedict Cumberbatch på prosjektet siden desember 2012. Nå ropes det etter Oscar-nominasjoner.

– Som lokkemat før Oscar-nominasjonene blir annonsert har denne filmen mange av de riktige ingrediensene, skriver nettstedet The Wrap.

– Kodeknekkingen av den tyske Enigma-koden, som noen mener endret krigens utfall, med en samtidig og brennhet tematikk i forfølgelsen Turing opplevde for å være homofil.

Også en av bransjenettstedet Variety sine redaktører mener filmen hører hjemme i Oscar-løpet.

The Imitation Game er en klar priskandidat: Komleks, plettfritt utført og unik. Filmens tilnærming til en uvanlig hovedperson vil være dens sterkeste kort, og samtidig en utfordring.

(artikkelen fortsetter under traileren)

– Prosjektet har tiltrukket seg utrolige talenter

Etter den første offentlige visningen på Telluride-festivalen i fjelle i Colorado, hvor mange potensielle Oscar-kandidater vises frem for å måle responsen fra publikum og medie, svarte regissør Tyldum på spørsmål fra Pete Hammond. Hammond leder dekningen av Oscar-utdelingen hos nettstedet Deadline.com.

– Jeg skulle egentlig regissere en annen film, Bastille Day, og hadde allerede flyttet til Hollywood for den jobben da filmen ble kansellert. Fem dager senere hadde jeg fått jobben som regissør på The Imitation Game. Det var skjebnebestemt.

Filmstudioet Warner Bros. hadde allerede sendt manus til regissøren, men andre regissører var da knytte til prosjektet. Både Ron Howard (Rush, Engler & Demoner) og Et vakkert sinn) og David Yates (blant annet fire Harry Potter-filmer og den kommende Tarzan) var knyttet til prosjektet før Tyldum ble ansatt i desember 2012.

Regissør Morten Tyldum i intervju med Filmbonanza. (Foto: Nrk)
Regissør Morten Tyldum i et intervju fra 2012 med «Filmbonanza». (Foto: NRK)

– Det er en vakker historie og for meg handler den om hvor viktig det er å være annerledes … Det er kjernen i manuset og hva jeg ønsket å fremheve i filmen.

I de første omtalene av filmen blir spesielt Benedict Cumberbatch sin prestasjon priset, for Tyldum var det spesielt å se så mange store navn trekkes mot det som i budsjettstørrelse er en svært liten filmproduksjon.

– Filmen var et prosjekt som ville lage seg selv, og har tiltrukket seg enrome talenter både foran og bak kameraet. Benedict var mitt førstevalg, fortalte Tyldum til publikum i kinosalen under Telluride-festivalen.

– William Goldenberg, som akkurat hadde vunnet en Oscar og var den mest ettertraktede klipperen i Hollywood, sa ja. Komponisten Alexandre Desplat var også ivrig. Mange toppfolk har samlet seg rundt en liten indiefilm fordi de elsker manuset og budskapet.

Nominasjonene til neste års Oscar-utdelingen, som går av stabelen 22. februar, blir annonsert i midten av januar neste år. Frem til da pågår en intens lobbyvirksomhet fra filmprodusenter og ingen er mer beryktet enn Harvey Weinstein, som også står bak Tyldum og The Imitation Game.

Hvilke filmer spår du blir nominert til en Oscar? Del dine meninger i kommentarfeltet under videoen fra Telluride-festivalen.

«The Imitation Game» har norske kinopremiere 25. desember i år.