Året er 2054 og Nord-Korea har invadert den sørkoreanske hovedstaden Seoul. Åpningsscenen gjør det samme spillserien har gjort i mange år allerede, kaster spilleren rett inn i en heftig og nærmest parodisk situasjon hvor både stater og militærindustrien kjemper en innbitt kamp om makt og penger.

Call of Duty: Advanced Warfare skiller seg fra tidligere spill i serien ved å inkludere fremtidsteknologi som smarte granater og eksoskjelett på soldater, men mer markant er måten historien tar ett lite steg til vekk fra sitt tradisjonelt så ensrettede testosterondrevne og maskuline spor.

Kevin Spacey gjør seg godt i rollen som den maktgale sjefen for Atlas Corporation i «Call of Duty: Advanced Warfare». (Foto: Sledgehammer / Activision)
Kevin Spacey gjør seg godt i rollen som den maktgale sjefen for Atlas Corporation i «Call of Duty: Advanced Warfare». (Foto: Sledgehammer / Activision)

Figurene som kastes verden rundt i intensive kamper er overraskende mangfoldige, med både samvittighet ovenfor sivile som rammes og interessante kvinneroller som ikke er redusert til ren staffasje.

ANMELDELSE: Call of Duty: Ghosts – lite nytt fra frontlinjene

Privat militær makt

Soldaten Jack Mitchell, stemmelagt av den erfarne Troy Baker, blir etter å ha mistet en arm og en venn med i hærstyrken til Atlas Corporation.

Det private militærselskapet styres av den mektige Jonathan Irons (presist portrettert av Kevin Spacey), som til å begynne med ser ut til å være en god mann. Snart viser det seg at det motsatte er tilfellet, Irons er stormannsgal med ambisjoner om verdensmakt.

Å gi ut et Call of Duty-spill hvert eneste år gir ikke mye rom til nyskaping, og årets utgave følger opp og forsterker flere av trekkene som spillserien har dyrket opp gjennom årene. «Løp ned denne korridoren og skyt disse menneskene», er fortsatt mantraet.

Samtidig er det små detaljer som minner om at Advanced Warfare faktisk foregår i omgivelser der det bor og lever mennesker, som skiller spillet fra forgjengerne. I hjemmene finner du bilder, minner og godt brukte kosebamser, et telt og en gitar i et hjørne gir inntrykket av at det er menneskene som har flyktet fra krig finnes et sted er ute i spillets fremtidsverden.

I filmbransjen brukes ofte ordet produksjonsdesign om dette detaljfokuset, i Call of Duty: Advanced Warfare bygger dette og kvaliteten på grafikken opp en innlevelse jeg ikke har kjent på i spillserien tidligere.

Ved veis ende tør likevel ikke spillstudioet Sledgehammer Games å bruke dette aspektet til å øke den følelsesmessige involveringen i kampen mot Atlas Corporation. På vei mot de siste minuttene i den omkring seks timer lange enkeltspillerdelen økes tempoet og volumet i så stor grad at når det hele er over har ikke hovedpersonen Mitchell eller noen av de andre figurene klart å formidle et standpunkt. Ødeleggelsene er enorme, men refleksjonen rundt det som har skjedd glimrer med sitt fravær.

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Flerspillerkampene er bunnsolide og raske

Flerspillerdelen er likevel det viktigste for Call of Duty-seriens markante popularitet, med Advanced Warfare kommer også de største endringene på mange år til syne. Eksoskjelettene til hver soldat muliggjør høye hopp, mens økt styrke gjør det lett å storme ut og inn av beskyttelse.

Tempoet er høyere enn noensinne, en trend som har fulgt både denne spillserien og andre skytespill de siste årene. Ting må gå fortere. Dermed er det mindre og mindre bruk av hjørner og esker til beskyttelse.

Mens det er lett å lære å bruke de nye funksjonene, er endringene i opplevd hastighet i flerspillerdelen så markant at det er verdt å lure på hvor denne utviklingen vil gå videre. «Slow gaming», eller «sakte spilling», i ArmA-spillene må sees på som en motreaksjon på dette.

LES OGSÅ: Dropper «Call of Duty: Advanced Warfare» til Wii U

Ved siden av tempoet inneholder Call of Duty: Advanced Warfare alt et flerspillerorientert skytespill trenger, med få nye overraskelser. Et vell av spillmodus, oppgraderinger og sosiale funksjoner knytter opplevelsen sammen til en helhetlig krigsmaskin. Også tydelige tegn på at en egen modus for zombier vil ankomme senere er til stede, men da mest sannsynlig som en del av de omfattende planende for nedlastbart innhold.

I bunn og grunn er Advanced Warfare akkurat det som er å vente fra en multimillionselgende suksess som Call of Duty.

De små detaljene og teknologifokuset endrer akkurat nok til at spillet oppleves som spennende og nytt, men der Sledgehammer Games virkelig kunne tatt en ny retning forblir historien uten vilje til å problematisere ekstremisme, militær intervensjon og teknologisk krigføring.

Har du spilt «Call of Duty: Advanced Warfare»? Skriv dine meninger i kommentarfeltet under.

Om SPILLET

Call of Duty: Advanced Warfare

 • Stein Lie

  Beste COD på mange år dette. Tempoet er villere og råere en tidligere utgaver. Absolutt eit spill en kan nyte i høstmørket.

 • LarZen

  Er nok mange som er overasket over hvor bra årets COD faktisk er. Har tilogmed lest folk som har brukt alt for mye energi på å skrive piss om COD i lang tid nå faktisk innrømme at dette er bra. Det er selvfølgelig en stor gruppe fortapte sjeler som synes det er gøy å hate COD enda. Men dem om det…

 • Marius

  Jeg hadde ikke trua på dette COD spillet, men dette virker som en solid tittel og oppfriskning av serien. TotalBiscuit er også svært positiv til dette spillet.

 • Anders Svenneby

  Har bestilt dette. Er the Atlas Corporation noe i likhet med Blackwater?

 • walkinbalance

  Ok, tro meg når jeg sier det – multiplayer er helt katastrofe for vi som har spilt mye online opp igjennom. Ikke bare det verste cod-spillet, etter BO2, men kanskje det verste spillet jeg har kjøpt. Har ikke ord for hvor irriterende dårlig det spillet her er online.

  For å kompensere for mangel på ideer har de bygd hele greia rundt jetpack, og banene er krise. Grafikken på ps3 er elendig, og wannabe irl-ish.. bedre å holde seg til spillgrafikk som i mw3 og ghosts f.eks. Og ville jeg flydd jetpack, hadde jeg heller kjøpt crysis eller halo. Møkkaspill, knekt i to i stille protest lol

  Mitt råd, ikke kjøp spillet om multiplayer er din greie, og du misliker BO2

  • Olsen

   «Grafikken på ps3 er elendig»
   PS3 er fra 2006…kjøp deg en konsoll av den nye generasjonen eller pc om du vil ha bra grafikk.

   • walkinbalance

    Jaja, grafikken på ps4 er kanskje bedre, jeg snakker konsoll, men selve stilen er lite tilfredsstillende, samt lydene og det hele

  • MoRi86

   Virker som om du er i et klart mindretall som mener dette, årets COD får skryt over hele linja særlig fra folk som vokste opp med mer utfordrende spill som Unreal Tournament og Quake. Når det gjelder grafikken så spiller du det på en konsol som er utdatert, skulle du hatt samme grafikk som PC eller den nye generasjonen konsoller så hadde knapt hatt 5 FPS.

   • walkinbalance

    Nei, er faktisk ikke det. Forstår ikke hvorfor du nevner pc, når jeg spesifikk nevner hvor dårlig spillet er ONLINE på konsoll. Gameplayet blir ikke bedre på pc, MULTIPLAYER, men grafikken selvfølgelig mer tilfredsstillende. Vær så snill å si meg hva som er bra med multiplayer, for det er helt forjvlig elendig

    Alle legger seg opp i grafikken i poenget mitt, som var litt feil formulert. Multiplayer er fortsatt en katastrofe. Ikke noe poeng i å sammenligne pc og konsoll, enten det er ps4 eller ps3, men ivrige spillere vet jeg misliker grafikken, på konsoll. Stilen er i BO2, som har fått mye dritt, ikke rart. Det var tross alt da de første spilla og mw2 kom, at interessen ble stor, det wannabe-fremtidsretta preget er helt tragisk – da finnes det klart bedre alternativer

    • MoRi86

     Det eneste jeg leser ut i fra komentarene dine er at du ikke liker at de har utvikla gameplayet. Det betyr ikke at gameplayet er en katastrofe, utrolig mange liker det og mange mener at det var netopp det det trengte for å lokke nye kunder og å beholde statusen sin.
     Det jeg liker med det nye er jetpacken og mulighetene den gir, i en «skyte kamp» mot en annen spiller som jeg i tidligere cod hadde tapt så har jeg en mulighet til å snu utfallet. Nå er det ikke nødvendigvis han som starter å skyte først som vinner, det er han som er best til å utnytte verktøyene har har fått. Du må faktisk lære noe nytt og det krever tålmodighet sammtidig så er det utrolig tilfredsstillende når du får det til. Og det slik jeg tolker det som er problemet ditt, du ønsker ikke dette, du ønsker samme gameplayet som vi har hatt vært eneste år siden MW1. Tro det eller ei men utenfor hardcore cod-fansen så har man vært drittlei det gameplayet i flere år og vi setter utrolig stor pris på at de prøver å utvikle spillserien.

  • Stein Lie

   Slike spill passer desidert best på PC. Å sitte med en 8 år gammel konsoll viser bare at det er lenge siden du datt av lasset. Har spilt alt av COD spill og dette er utvilsomt eit av de beste.

   • walkinbalance

    Datt av lasset, faktisk. Det vet du lite om. Jeg foretrekker cod på konsoll, og liker mw3 stilen fremfor bo2. Alt nytt er ikke bedre på alt. Grafikken ble feil formulert, men selve gameplayet på multiplayer er helt jvlig for det

  • Jørgen Ward Søderstrøm

   «Grafikken på ps3 er elendig, og wannabe irl-ish.»
   All grafikk er vel strengt tatt wannabe irl. Så….

  • walkinbalance

   Alle legger seg opp i grafikken, men er det noen som faktisk aktivt har spilt cod multiplayer? Interessert i å høre hva dere synes om spillet sånn sett, i forhold til tidligere, for var det hovedpoenget mitt var. Vil fortsatt fraråde andre å kjøpe det om de er glad i å spille multiplayer

 • Med høyere tempo nærmer Call of duty gratis skytespill med stormskritt… Hvis ikke utviklerne faktisk har en fot begge steder, så synes jeg det er svært rart at Call of duty vil være lik gratisspillene…

  Bedre grafikk hos Call of duty… men det høye tempoet er typisk for gratis skytespill… Hvorfor vil de nærme seg disse?

  Nå skal det sies at jeg kun har lest artikkelen, og ikke testet ut spillet selv (bestilt men ikke fått ennå). Muligens at det raske spillet er kun på ekspert-nivå? Da er det jo mer logisk med raskhet… Selv om dette også ødelegger for realismen og nærmer seg mer gratisspillene……Alt skal skje raskt og løper du ikke hele tiden…..

  Forøvrig liker jeg Battlefield 4 ved at man har likt antall fiender, men de er svakere på en lavt nivå (jeg liker å klare å spille, og spiller for underholdningens skyld), Vet ikke hvordan det er i call of duty… Men i modern warfare spillene, har jeg fått et inntrykk at de kommer så lenge du ikke løper fremover til et visst punkt….

 • Jeg synes til en avveksling at Arma kan være noe… Jeg har kommet til det punktet at man selv skal kommandere… Det var ingen slik øvelse i VR! Må lage en øvelse i Editoren hvor man skal kommandere flere til å angripe en radiostyrt bil….

  Ingen skal dø når jeg har ledelsen! Jeg skal sette meg skikkelig inn i dette ved øvelse før jeg går videre i ensingel-delen…..

  Man kan kanskje tro at jeg tar dette for seriøst… ? Det er bare et spill…..Jeg nekter å komme med ytterligere kommentarer…..

 • Andreas

  Har et renomee på uvirkelig mange timer foran skjermen helt ifra cod4 til det nyeste og bare spilt multiplayer og pleiet å ligge på rundt en 2-3 i KDA, dog det er vanlig når et nytt spill kommer ut at man ikke kjenner baner, «sweet spots», samt de forskjellige våpnene, perks etc. Så kan jeg ikke fatte hvordan Sledgehammer kom fram til konklusjonen med å integrere jetpack i multiplayer, singelplayer ja det er greit nok men det at det ikke er mulig å opprette en stødig score i et game fordi det er basert på mye tilfeldigheter når det kommer til å hoppe overalt og skyte seg fremover. Var i tvil før jeg kjøpte spillet og etter en del timer med multiplayer nå så skjønner jeg det at jeg kunne spart meg for dette spillet. Som andre sier her inne så hadde jeg heller tatt en runde Halo hvis jeg skulle ha hoppet rundt nådesløs og lekt astronaut.

 • Jacob Kolstad

  Hvis dette fikk terningkast fem burde vel Drømmefall: Kapitler også få det. Vel vel, forskjellige meninger.

  Jeg har mer eller mindre aldri spilt flerspiller på CoD, jeg spiller for det meste for «Campaign» historien. Vel, som vanlig, overdreven histore med masse vold. Det er et pluss i denne sjangeren.