Hele 13 år har gått siden det første Halo-spillet stormet inn på salgslistene og fikk anmeldere til å klappe i unison takt. Det markerte startskuddet for en av nyere spillhistories mest populære og ikoniske spillserier som nå er et av Microsofts viktigste kort for Xbox One-konsollen.

Mellomsekvensene i «Halo 2» har fått en total overhaling i «The Master Chief Collection». (Promofoto: Microsoft / 343 Industries)
Mellomsekvensene i «Halo 2» har fått en total overhaling i «The Master Chief Collection». (Promofoto: Microsoft / 343 Industries)

Til neste år ankommer Halo 5: Guardians og for å varme opp har de fire første spillene, spesielt de to første, fått en ansiktsløftning av både grafikk og mellomsekvenser.

Alt kombineres inn i en imponerende pakke bygd opp rundt «Halo»-kanalen som fremover blir hovedsentralen for hele det omfattende science fiction-universet.

ANMELDELSE: Halo 4 – et verdig punktum

Har ikke tapt seg

Å gå tilbake til gamle klassikere er ofte en avskrekkende opplevelse, hvor minnet om spillopplevelser ikke alltid lever opp til kvaliteten på grafikken og styresystemene.

Spillmediet er egentlig sånn sett i en særstilling, ettersom den teknologiske utviklingen går i et så radig tempo at våre forventninger til en god teknisk spillopplevelse også har økt i en enorm fart. Men Halo-spillene er, uavhengig av nyutviklingsarbeidet som er gjort, fundamentalt knallgode spill.

(anmeldelsen fortsetter under traileren)

Med de ofte konservative og korridorbaserte skytespillene som dominerer i dag er Halo: The Master Chief Collection en forfriskende opplevelse og et svært velkomment gjensyn. Det er overraskende å igjen se hvor åpne spillene er.

Halo: Combat Evolved fra 2001 er i denne samlepakken å finne i samme form som jubileumsutgaven fra 2011, mens oppfølgeren Halo 2 har i denne anledning fått samme behandling. Oppløsningen er skrudd opp, teksturene er gjennomarbeidet, og ikke minst er mellomsekvensene oppgradert til ypperste klasse. Å se Master Chief, Cortana og alle de andre i renspikket og krystallklar høyoppløselig animasjon er imponerende.

Et enkelt og ryddig menysystem knytter de fire spillene sammen på en oversiktelig måte. (Promofoto: Microsoft / 343 Industries)
Et enkelt og ryddig menysystem knytter de fire spillene sammen på en oversiktelig måte. (Promofoto: Microsoft / 343 Industries)

Samtidig har ikke spillopplevelsen eller kontrollsystemet endret seg. Det er som å spille de gamle spillene i ny drakt, egenarten er bevart og spillutviklere verden over har med denne utgaven av Halo 2 fått en ny standard for hvordan gamle klassikere bør hentes frem fra mørket.

Det tredje og fjerde Halo-spillet (fra 2007 og 2012) har fått oppgradert oppløsningen til 1080p, men er ellers identiske med originalutgaven. At man kan når som helst hoppe inn i hvilket som helst kapittel i hvilket som helst av spillene gjør at det er raskt å gjenoppleve favorittøyeblikkene.

Store tekniske problemer med flerspillerdelen

Tilgjengelighet er nøkkelordet 343 Industries har hatt fremst i pannen i arbeidet med denne polerte spillsamlingen. Det gjelder også flerspillermulighetene som er hentet frem og oppgradert med en hel mengde innhold kjent fra spillseriens lange historie.

Når det fungerer er flerspillerdelen i «The Master Chief Collection» fabelaktig, men problemene legger en alvorlig demper på opplevelsen. (Foto: Microsoft / 343 Industries)
Når det fungerer er flerspillerdelen i «The Master Chief Collection» fabelaktig, men problemene legger en alvorlig demper på opplevelsen. (Foto: Microsoft / 343 Industries)

Dessverre er det også store problemer med systemet som finner ledige kamper med andre spillere over nett.

Et tilbakevendende problem er at du ikke kan bli med i kamper som allerede er startet, og dermed brukes mye tid på å vente i en lobby på at andre skal bli med. Er du i en gruppe med andre venner splittes ofte gruppen opp i separate kamper, noe som overraskende nok også skjedde ved bruk av delt skjerm.

Dette legger en alvorlig demper på en ellers glimrende nyutgivelse. For med Halo: The Master Chief Collection har Microsoft satt en ny gullstandard for gjenutgivelser av klassiske spill og spillserier. I tillegg kombineres spillfortellingene, tv-seriene Forward Unto Dawn og ferske Nightfall, sammen med et vell av ekstra informasjon i den samlende applikasjonen The Halo Channel. Microsoft har funnet en fremoverlent måte å samle en kompleks og stor historie, spredd over flere spill og serier, til glede for nye og gamle spillere.

Om SPILLET

Halo: The Master Chief Collection