– Ja, jeg har sett dem! De er veldig morsomme og jeg tar det som et enormt kompliment, forteller skuespiller Martin Freeman til NRK på spørsmål om han har fått med seg Bjarte Tjøstheim og Vidar Magnussens Sherlock-parodier i humorprogrammet Underholdningsavdelingen.

Den britiske skuespillerens karriere skjøt fart på tidlig 2000-tall, da han gikk inn i rollen som Tim Canterbury i den britiske tv-serien The Office. Selv med en rekke profilerte filmroller de siste ti årene, ikke minst i Hobbiten-trilogien, er det i rollen som assistenten Dr. Watson i BBC-serien Sherlock som har gjort Freeman til et kjent ansikt i Norge.

– Noen viste meg innslagene for et par måneder tilbake, minnes Freeman. – Det er jo en hyllest til serien gjort med mye kjærlighet og omtanke, også liker jeg folk som kødder litt med oss.

Martin Freeman om å spille i «Hobbiten» og mulighetene for nye filmer.

ANMELDELSER: En uventet reise (5) | Smaugs ødemark (5)

Siste reis med Bilbo

Han inntar neste uke norske kinolerreter hovedrollen som Bilbo i Hobbiten-filmen Femhærerslaget fra regissør Peter Jackson for siste gang. Å arbeide i to og et halvt år på et så monumentalt filmprosjekt har vært en sterk opplevelse for Freeman, som også trekker frem alle vennene han har fått under innspillingen.

– Jeg er en del av en film som vil leve lenger enn meg, som millioner av mennesker verden over vil se og forhåpentligvis like. Det har betydd mye for meg som både skuespiller og person.

Selv om Femhærerslaget er den siste planlagte filmen i Peter Jacksons filmatisering av boka Hobbiten, har ryktene om nye filmplaner basert på blant annet Tolkiens utvidede fortellinger fra Midgard i Silmarillion vært trygt plantet blant tilhengere. Det har ikke Freeman noe tro på, men han holder likevel døren på gløtt.

– Om Peter [Jackson], Fran [Walsh] og Phil[lipa Boyens] ser noe og de får noen ideer så er det opp til dem. Men jeg tror ikke det er mer på vei, men med Peter skal man aldri si aldri.

«Hobbiten: Femhærerslaget» har premiere på norske kinoer den 10. desember.