London (NRK): Det kan synes langt fra Kon-Tiki flåtens ferd over Stillehavet, og til de enorme steppelandskapene der mongolkeiseren Kublai Khan hersket på begynnelsen av 1200-tallet.

Like fullt er det de to samme par øyne, samme par norske øyne, som har bestemt hvordan begge deler skal se ut. På grunn av sin storslåtte fremstillingen av Thor Heyerdahls eventyr, ble de hentet inn da Netflix ville ta opp kampen mot konkurrenten HBOs storsatsing Game Of Thrones.

Store deler av handlingen i «Marco Polo» foregår ved hoffet i Song-dynastiets hovedstad Lin’an. (Foto: Netflix)
Store deler av handlingen i «Marco Polo» foregår ved hoffet i Song-dynastiets hovedstad Lin’an. (Foto: Netflix)

Anmeldelse: «Marco Polo» S01 E01-06 – storslagent historisk eventyr

Naturlig valg

Den ti episoder lange «Marco Polo» har et budsjett på nærmere 650 millioner kroner. Sjefprodusent er Daniel Minahan, kjent fra nettopp Game Of Thrones og også True Blood.

Da NRK møtte ham og flere andre fra serien i London nylig, sa han at de to nordmennene var et naturlig valg.

– Ut fra størrelsen på arbeidet deres, sammen med skjønnheten og elegansen, var de perfekte kandidatene for dette. De inspirerte alle underveis, de var akkurat de rette, slår han fast.

Serieskaperen John Fusco, kanskje aller mest kjent for de to westernfilmene Young Guns fra slutten av 80-tallet, men også nyere filmer som The Forbidden Kingdom og Spirit – Hingsten fra Cimarron, skryter også av regissørene.

– De er eventyrlystne, og helt uten frykt. De er ekte filmskapere, artister med episke visjoner, men samtidig også filmfans. De har denne utrolig entusiasmen for film, for filmhistorie, og det er denne forførende blandingen som kom sammen. Det var spennende å jobbe sammen med dem, sier en engasjert Fusco.

Sjefprodusent Daniel Minahan (t. v.) har tidligere jobbet med HBO-suksesser som «Game of Thrones» og «True Blood». Både han og serieskaper John Fusco, ( «Young Guns», «The Forbidden Kingdom» og «Spirit – Hingsten fra Cimarron») sier det var et naturlig valg å hente inn Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Ga trygghet

Ettersom Rønning og Sandberg fikk i oppdrag å regissere de to første timene av serien, ble det også de som la ned mange av føringene for historiefortellingen videre. De formet karakterene, og miljøet de opptrer i.
Blant senere regissører finner vi blant andre Alik Sakharow, som har jobbet med Game Of Thrones, «Boardwalk Empire» og Dexter».

– Espen og Joachim var de første som dro meg inn i dette, sier den italienske hovedrolleinnehaveren Lorenzo Richelmy mens han med hendene drar i et imaginært tau.

– Flere ganger tok Joachim kameraet og sa «gå dit» og overtalte meg til de villeste ting

Richelmy er et nytt skuespilleransikt for de aller fleste utenfor Italia, og satte stor pris på støtten fra nordmennene da innspillingen startet.

– Vi så to mennesker som jobbet så bra sammen, så friske og unge med nye ideer. Flere ganger tok Joachim kameraet og sa «gå dit» og overtalte meg til de villeste ting, forklarer han, før han klikker med tungen og setter tommelen i været som sitt godkjent stempel på de to nordmennene.

Britiske Benedict Wong og italienske Lorenzo Richelmy spiller henholdsvis Kublai Khan og Marco Polo i serien. Her gestikulerer og forteller Richelmy om hvordan de to norske jobbet på settet.
Britiske Benedict Wong og italienske Lorenzo Richelmy spiller henholdsvis Kublai Khan og Marco Polo i serien. Her gestikulerer og forteller Richelmy om hvordan de to norske jobbet på settet.

Britiske Benedict Wong (kjent fra bl.a. Prometheous og Moon) spiller den mektige Kublai Khan i serien.

– De har kjent hverandre så lenge, og jobbet sammen i … er det tretti år? Å se den formen for symbiose er … rekker Wong å si før han blir avbrutt av sidemannen (noe som stort sett skjedde gjennom hele intervjuet med NRK).

– De har den empatien … sier Richelmy og gestikulerer … De er empatiske overfor … aah, engelsken min, de overfører noe, så du føler deg komfortable med dem. Det er en fantastisk egenskap å ha for en regissør.

ANMELDELSE: «Game of Thrones» S01 (6) | S02 (6) | S03 (6) | S04 (5)

Trodde de var brødre

Deres kinesiske motspiller Zhu Zhu, som spiller den mongolske prinsessen Kokachin, brukte litt tid på å dekode forholdet regissørene imellom.

– De er som en person, men er samtidig mer enn det. Første gangen jeg møtte dem, trodde jeg de var et par (ler), og så trodde jeg de var brødre, før jeg forsto at de var ingen av delene. De er bare to kamerater som har jobbet sammen i flere tiår og har gjort utrolige ting sammen.
– Hvordan var det å jobbe med dem?
– Jeg elsket å jobbe med dem, de var veldig, veldig … norske! Sier hun og ler enda mer.
– Hva betyr det?
– De har et helt annerledes og helt nytt syn på mange ting. Og så har de ingen grenser for fantasi og kreativitet. Jeg tror det er en ting jeg setter pris på ved de nordmennene jeg kjenner, sier Zhu Zhu.

I kjent Netflix-stil, gjøres samtlige ti episoder tilgjengelig med én gang. Espen Sandberg og Joachim Rønning krediteres som executive producers, eller sjefprodusenter, på de påfølgende episodene der de ikke selv hadde regi.

Serien har premiere på Netflix 12. desember.

Hva er din dom over Netflix-serien? Del dine synspunkter i kommentarfeltet under traileren.

AV: Espen Aas. NRKs Storbritanniakorrespondent