Under Comic-Con-messa i San Diego i sommer, sa Peter Jackson at Hobbiten: Femhærerslaget er hans favoritt av de tre filmene om Bilbos reise til Ensomfjellet og tilbake igjen.

Fans over hele verden venter spent på dette siste kapittelet i Jacksons 17 år lange kjærlighetshistorie med Tolkiens univers. Nå har imidlertid anmeldelsene begynt å komme fra britisk og amerikansk hold, og de er ikke så positive som mange nok har håpet på.

Det kan se ut som om kritikerne har fått nok av Peter Jacksons effektonani og hang for voldsomme krigsscener, og anmeldelsene er ikke preget av vemod, men lettelse over at eventyret nå er over.

Anmeldelse: «Hobbiten: En uventet reise» | «Hobbiten: Smaugs ødemark»

Mye mas, lite mening

Inkoo Kang fra The Wrap er svært krass i sin kritikk av filmen, og skriver at Femhærerslaget viser frem Jacksons dårligste egenskaper som regissør.

The 144-minute running time showcases Jackson’s worst tendencies: eons-long battle scenes, sloppy and abrupt resolutions, portentous romances, off-rhythm comic timing, and, newly in this case, patience-testing fan service.
– Inkoo Kang

Tim Robey fra The Telegraph er heller ikke mild i sin dom, og kritiserer Jackson for at han ikke klarer å formidle hvor mye som egentlig står på spill. Han mener at filmen byr på veldig mye bråk, med veldig lite mening.

“So began a battle that none had expected,” wrote JRR Tolkien in the third-from-last chapter of The Hobbit. “And it was called The Battle of the Five Armies, and it was very terrible.” Peter Jackson’s expansion of this epochal but barely-described fracas, in his third and final film from this slim book, is neither very terrible nor remotely unexpected. It’s a series of stomping footnotes in search of a climax. […]

The trouble is that Jackson can’t make it mean very much: when every life on Middle Earth is seemingly at stake, few individually grab our attention. There’s more aftermath than plot left, and very little of it has to do with Bilbo (Martin Freeman), who feels increasingly like a forlorn bystander in his own franchise.
– Tim Robey

Artikkelen fortsetter under bildet.

Peter Jackson bruker mye CGI i Hobbiten: Femhærerslaget. (Foto: SF Norge AS).
Peter Jackson bruker mye CGI i Hobbiten: Femhærerslaget. (Foto: SF Norge AS).

Mangel på engasjement

Hobbiten: Femhærerslaget har ikke bare blitt mottatt med negativ kritikk, faktisk så er de positive røstene omtrent like mange som de negative. Problemet er bare at selv de positive anmeldelsene mangler engasjement og formidler en følelse av likgyldighet.

I mangel på et bedre uttrykk så virker som om anmelderne trekker på skuldrene og stemmer i et kollektivt «meh»!

Fra Empire Online:

A fitting conclusion to Jackson’s prequel trilogy and a triumphant adieu to Middle-earth. Now complete, The Hobbit stands as a worthy successor to The Lord Of The Rings, albeit one that never quite emerges from its shadow.
– James Dyer

Fra The Guardian:

The Hobbit: The Battle of the Five Armies promises to be the New Zealand director’s final excursion into Tolkien territory, and for that some praise is due, for staying the course if nothing else. The first Lord of the Rings film, The Fellowship of the Ring, was released almost exactly 13 years ago, in 2001, and the six instalments of the Rings and Hobbit trilogies make up a remarkably homogenous body of work. Like Agatha Christie’s detective novels, there would appear little in the way of aesthetic – as opposed to technological – progression; having set the tone so definitively at the outset, each film delivered exactly what it promised.
– Andrew Pulver

Todd McCarthy hos The Hollywood Reporter er litt mer positiv og skriver at filmen er den mest underholdende i samlingen. Han påpeker imidlertid at dette er en film som er sterkt preget av Jacksons bruk av datagenerert grafikk.

After all the initial fuss and bother about the 3D and 48 frames-per-second images, Jackson and his visual team made the necessary technical adjustments to smooth things out, the result being a strong, robust looking, CGI-dominant film with great detailing and gargantuan imagery.
– Todd McCarthy

Som svoren Tolkien-fan selv, går jeg mine tapre tårer under rulleteksten til Ringenes Herre: Atter en konge i 2003, da tonene av «Into the West» og Annie Lenox vakre røst strømmet over høytalerne. Jeg gråt fordi det hele var over, og når eventyret nå får sitt siste kapittel hadde jeg håpet at det var bedre!

Heldigvis er det som alltid sant at smaken, den er som baken, nemlig delt – Filmpolitiet kommer med vår anmeldelse av Hobbiten: Femhærerslaget neste uke!

Hva synes du om «Hobbiten»-filmene? Si din mening i kommntarfeltet under videoen!