Marco Polo. (Promofoto: Netlix)
Marco Polo. (Promofoto: Netlix)

Espen Sandberg befinner seg i Los Angeles, og er dypt inne i castingprosessen til Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales, når serien Marco Polo har premiere fredag. Sandberg har sammen sin faste kompanjong Joachim Rønning regissert de to første episodene av Netflix sin nye storsatsning.

Det er noe ved eventyrere som reiser inn i det ukjente som appellerer til Kon-Tiki-regissørene, og derfor er de glade for at de fikk muligheten til å være en del av Marco Polo.

– Vi kjenner oss delvis igjen i Marco Polo i den forstand at han er en historieforteller. I tillegg har han visse paraleller til Thor Heyerdahl, de er begge sterke personligheter som går veldig langt, reiser inn i det ukjente og oppdager nye ting, både med verden, men ikke minst seg selv også, sier Espen Sandberg til NRK, på telefon fra LA.

Anmeldelse: «Marco Polo» S01 E1-6 – Storslagent eventyr fra Netflix


Da Kon-Tiki ble solgt til Harvey Weinstein for distribusjon i USA åpnet dette mange dører for duoen. Da Weinstein fikk høre at den nordmennenes Pirates of the Caribbean-film ble utsatt kontaktet han dem for å høre om det var mulig for dem å gjøre Marco Polo.

Det er ingen tvil om at Netflix og Weinstein Company med Marco Polo ønsker å ta opp kampen mot HBOs Game of Thrones, og Sandberg forteller at han og Rønning ble hentet inn for å gi serien en filmatisk storslåtthet.

– De synes vi hadde klart å lage en veldig episk film av Kon-Tiki, og få også den til å se stor ut selv om den egentlig foregår på en bitteliten scene som er den flåten. Det handler noe om å gi den noe av den klassiske storfilmfølelsen man har i Lawrence of Arabia for eksempel, med mye horisont og en del store scener rett og slett, forklarer Sandberg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Benedict Wong og Lorenzo Richelmy  som Kublai Khan og Marco Polo. (Foto: Netflix).
Benedict Wong og Lorenzo Richelmy som Kublai Khan og Marco Polo. (Foto: Netflix).

Ti timer film i hodet

Det har bare tatt et år fra Rønning og Sandberg først møtte Netflix og Weinstein, til serien nå har premiere. Ting går fort på TV, mye raskere enn i filmbransjen, og selv om det er mange likhetstrekk mellom film- og TV-produksjon har de to regissørene måttet angripe ting litt annerledes denne gangen.

– Vi har laget de to første av ti timer, og har da ansvaret for å sette stilen og presentere de fleste rollefigurene. Det gjør jo at vi ikke bare må lese det manuset som vi holder på med, men også sette oss inn i alle de ti episodene. Du må ha ti timer film oppi hodet, men lage to av dem, så det er ganske annerledes. Det har vært utfordrende, men veldig gøy, sier Sandberg.

Marco Polo er for det meste satt i Kina og Mongolia, og for å få til den rette stemningen og de storslagne scenene med den brede horisonten måtte Sandberg og Ronning ut på reise, serien er spilt inn i blant annet Kasakhstan.

– Kasakhstan var en eksotisk opplevelse, men jeg tror ikke Joachim og jeg kommer til å spise så mye hest mer. Det var veldig mye hest til middag, forteller Sandberg lattermildt.

– Men området passer fantastisk til serien. Det er der russerne sender opp rakettene sine, siden det er så få folk der. Vi kjørte i ti timer hver dag ut på settet, fra de minste byer vi noengang har vært i, og det eneste vi så var et par gjetere. Det var som å reise tilbake i tid, og det er med på å gi den «scopen» vi var ute etter til bildene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den italienske skuespilleren Lorenzo Richelmy gjør sin internasjonale debut i tv-serien om eventyreren Marco Polo. (Promofoto: Netlix)
Den italienske skuespilleren Lorenzo Richelmy gjør sin internasjonale debut i tv-serien om eventyreren Marco Polo. (Promofoto: Netlix)

– En fantastisk skuespiller

Lorenzo Richelmy, som spiller hovedrollen som Marco Polo i serien, er et ukjent fjes internasjonalt, men er en erfaren skuespiller fra Italia. Sandberg synes Richelmy er en fantastisk skuespiller og en «jævlig hyggelig fyr».

– Vi har castet tusenvis, både i Amerika, Australia, Asia og Europa, for å sette sammen det persongalleriet som er i serien, og da var selvfølgelig Lorenzo den som var aller viktigst. Det var litt drakamp med produsentene om Marco Polo skulle være en engelskspråklig skuespiller eller en italiener. Vi er veldig glade for at det ble Lorenzo, for det gir selvfølgelig en følelse av autensitet at han faktisk er italiensk.

Rollefigurene i snakker for det meste engelsk, selv om de kinesiske, mongolske eller italienske. Sandberg forteller at var en kontinuerlig diskusjon om rollefigurene skulle være engelskspråklige i serien eller ikke.

– Vi var veldig opptatt av at serien skulle føles så ekte som mulig, og vi kom frem til at de skulle snakke engelsk, men med aksent for å gi mer autensitet til det.

Forbereder «Pirates of the Caribbean»-innspilling

NRK har vært i London og intervjuet skuespillerne i serien, og samtlige var imponerte over hvordan Espen Sandberg og Joachim Rønning jobbet sammen, over to-somheten, og beskrev dem blant annet som et ektepar. Sandberg synes det er hyggelig med skryt og ler litt av ektepar-samenligningen.

– Vi har jo, som kjent, laget film sammen siden vi var ti år, så vi jobber nok ganske sømløst. Det er ihvertfall vårt mål, så å høre at skuespillerne synes at det fungerer er utrolig hyggelig.

Johnny Depp skal igjen gjøre rollen som Jack Sparrow. Her i Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Johnny Depp skal igjen gjøre rollen som Jack Sparrow. Her i Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Snart skal regiduoen ut på nye eventyr når innspillingen av Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales i Australia starter i februar. Filmen ble tidligere utsatt, så nå er de to regissørene veldig glade for æ være i gang, men frem til februar er det mye som skal på plass.

– Nå holder vi først og fremst på med casting, det er veldig intenst, vi caster både i Australia, Amerika og England, så vi flyr mye frem og tilbake hele tiden, forteller Sandberg.

Johnny Depp og Geoffrey Rush er allerede bekreftet til å reprisere sine roller som Jack Sparrow og Captain Barbossa, men utover dette kan ikke Sandberg å avsløre noe om hvem som skal være med i filmen.

– Men det blir en veldig spennende skuespillergjeng å jobbe med her også, så det gleder vi oss veldig til, avslutter han.