Morten Tyldums film "The Imitation Game" er nominert til Golden Globe for beste film i kategorien drama. (Foto: NTBscanpix)
DRØM BLE VIRKELIGHET: – Helt uvirkelig, sier Tyldum om Oscar-nominasjonene. (Foto: NTBscanpix)

Torsdag kunngjorde det amerikanske filmakademiet hvem som er nominert til årets Oscar-priser.

– Det er fantastisk. Det er det man drømmer om skal skje, sier Tyldum til NRK.

– Det betyr enormt mye. Det er en veldig liten klubb. Det å være reginominert betyr selvfølgelig enormt mye karrieremessig og betyr også veldig mye for meg personlig. Det er andre regissører som har nominert meg, og det er fantastisk.

Han forteller at telefonen ble rødglødende da flyet hans landet i London torsdag ettermiddag. Da han skrudde på telefonen, strømmet en flodbølge av gratulasjoner inn.

– Nå er jeg på vei inn i enda et fly, denne gangen i tolv timer til Cape Town. Jeg kommer sikkert til å drikke litt champagne, men jeg får nesten feire det litt senere. Men jeg er selvfølgelig glad og lettet, sier Tyldum før han setter seg ned i flysetet og må skru av telefonen.

Norsk nominasjonsras

Norske Torill Kove og hennes «Moulton og meg» (se filmen nederst i artikkelen) ble som ventet nominert i kategorien for beste animerte kortfilm, mens Ruben Östlunds «svorske» «Turist», med Kristofer Hivju og Lisa Loven Kongsli i hovedrollene, måtte se seg slått i kampen om en nominasjon for beste utenlandske film.

Les: Dette er de nominerte. Tyldum-film nominert i åtte kategorier

Morten Tyldums «The Imitation Game» plukket med nominasjoner for beste klipp, beste produksjonsdesign, beste mannlige skuespiller beste kvinnelige birolleinnhaver, best tilrettelagte manus, beste originalmusikk og – ikke minst – beste film og beste regi.

– Baner vei internasjonalt

GRATULERER: Thorhild Widvey gratulerer norske Morten Tyldum med Oscar-nominasjonene for The Imitation Game,  blant annet for beste regi.
GRATULERER: Thorhild Widvey gratulerer norske Morten Tyldum med Oscar-nominasjonene for The Imitation Game, blant annet for beste regi. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix).

– Jeg vil få gratulere Morten Tyldum med Oscar-nominasjon, sier kulturminister Thorhild Widvey til NRK etter at nominasjonene ble kjent.

– Dette er utrolig flott, og baner vei for norske filmfolk både foran og bak kamera internasjonalt, og dette viser at det faktisk er mulig å nå langt, konkluderer hun.

Aksel Hennie har samarbeidet med Tyldum flere ganger, både på gjennombruddsfilmen «Buddy» og på det internasjonale gjennombruddet «Hodejegerne».

Synnøve Macody Lund og Aksel Hennie i Hodejegerne. (Foto: Erik Aavatsmark / Friland)
IKKE TILFELDIG: Synnøve Macody Lund og Aksel Hennie ble regissert av Tyldum i «Hodejegerne». De er ikke overrasket over nordmannens suksess. (Foto: Erik Aavatsmark / Friland)

– Morten er et av de mest hardtarbeidende, dedikerte, lidenskapelige og talentfulle menneskene jeg har jobbet med, og han fortjener hvert eneste lovord og hver eneste nominasjon, sier Hennie, som selv har opplevd en viss internasjonal suksess de siste årene.

– Er du overrasket?

– Man kan ikke late som om det er dagligdags å få Oscar-nominasjoner, men når det kommer til Morten, overbeviser han mer enn han overrasker, og han har jobbet ekstremt hardt for å komme dit han er nå, sier Hennie.

– Ikke tilfeldig at det er Morten

Trond Espen Seim og Bergen i Varg Veum - De døde har det godt (Foto: SF Norge/ Cinemiso).
UTROLIG IMPONERT: Trond Espen Seim er full av lovord om «Falne engler»-regissør Tyldum. (Foto: SF Norge/ Cinemiso)

Hennies medspiller i «Hodejegerne», Synnøve Macody Lund, stemmer i:

– Dette er helt fantastisk og utrolig velfortjent. Jeg er stolt og rørt, men ikke overrasket over at det nettopp er Morten som tar et slikt internasjonalt gigantsteg, sier Lund til NRK.

Skuespiller Trond Espen Seim, som jobbet sammen med Tyldum på Varg Veum-filmen «Falne engler», sier årsaken til regissørens suksess er sammensatt.

– Fra et skuespillerperspektiv, handler det om at han får oss til å spille bra og slappe av. I forhold til produksjonen vet han hvor han vil, og tør å stå for det. Jeg er ikke overrasket, men jeg er utrolig imponert over Morten.

  Se Mikrofilms egen videosnutt der de gratulerer seg selv med Oscar-nominasjonen:

Party time! from Mikrofilm AS on Vimeo.

Se hele «Moulton og meg» i NRK TV: