Justified (Foto: FX)
Raylan Givens (Timothy Olyphant) i sin ikoniske cowboyhatt. (Foto: FX, TV2 Sumo)

Aller siste episode av Justified er ute, og dermed avsluttes en av de siste års beste, mest velartikulerte og stemningsfulle spenningskrimserier.

Alle seks sesongene finnes på TV2 Sumo.

Satt til det hardbarka lokalsamfunnet Harlan County i Kentucky USA, som befinner seg et par stengte gruvesjakter unna en ny økonomisk depresjon, har U.S. Marshal Raylan Givens brukt de siste seks årene på å jakte sin gamle gruvekompis Boyd Crowder – gjennom skogkratt, horehus, barer og en og annen kontorbygning.

ANMELDELSE: Justified S01 – Olyphant gjør kanskje sin beste rolle noensinne som Raylan Givens

Det har vært en sann glede å følge med på! (Selv om sesong 5 ikke holdt den samme kvalitet som resten).

Justified har klart kunststykket å skape en drivende spennende duell mellom to gamle venner på hver sin side av loven – omgitt av et fantastisk lag av kreative rollefigurer, et varmt hjerte for westernsjangerens ensomme stolthet og en stemning som drypper av brennevinsrik «americana».

Her er noen av de mange grunnene til at vi elsker, Boyd, Raylan, Ava, Art, Rachel, Tim, Devil, Mags, Daryl, Boon og resten av gjengen!

SPOILERADVARSEL! Det vil forekomme bilder fra alle sesongene, og noe informasjon fra de første sesongene.

For stemningens skyld kan det være fint å sette på litt passende musikk.
Her finner du Justified-soundtracket hos Wimp.


Mytologien

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S04 E03, FX)

Du er aldri langt unna en svovelpredikant eller en «redneck» med et fanatisk skrudd syn på guds frelse og sinne i Harlan County.

Pluss på religiøst militærsektliv i skogen, hjemmebrentsindusert åndeliv og nærliggende åskammer hvor lett innavlede og naturglade fjellfolk har bodd i generasjoner – så byr Harlan på et kult møte med USAs rike åndelige tradisjoner.

Et slikt sted hvor klapperslanger under en teltgudstjeneste er like naturlig som bourbon til frokost!


En velartikulert gjeng

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S04 E11, FX)

Både skurker, horer og sheriffer sier de styggeste ting i en høflig form, med avanserte setningsstrukturer og rikelig med fremmedord.

Her har tydeligvis Harlans søndagsskole og noe som ligner på sørsstatshøflighet blitt banket inn i dagligtalen fra ung alder, noe som gir oss en herlig velartikulert og sitatvennlig serie.

Den eminente ener i denne klassen er selvsagt sølvtungen Boyd Crowder, dynket i bibelvers og bygdesjarm, som kan «sweet talke» alt fra kirkeforsamlinger til storbyskurker med noen velplasserte gullkorn.

I asked him to shut down his poison factory and merely made an observation about its combustibility. Boyd


Skurkegalleriet

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S02 E13, FX)

Boyd Crowder er samfunnsfiende nummer én, men Justified har alltid levert en jevn strøm av aldeles glimrende skurker.

Både storbykjeltringer som brekkekle Robert Quarles (Neal McDonough) og den lune Avery Markham (Sam Elliott), samt lokale varianter som Mags Benett (Margo Martindale), Dewey Crowe (Damon Herriman) og Ellstin Limehouse (Mykelti Williamson).

En av de aller beste er den balltresvingenede Dickie Bennett (Jeremy Davies). Mye på grunn av ansiktshår, fakter, posisjon og bygdearroganse, men mest på grunn av hans fortid som Raylans baseball-nemesis fra skoledagene.


Penger, penger, penger

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S03 E13, FX)

Den store motivasjonsfaktoren for Harlans kriminelle element er gryn. Enten det er gjeld som må betales, bankhvelv som skal ranes, dusører som skal innhentes eller haner som skal kjøpes.

Og da blir jo «Hvor har han/hun gjemt pengene?» et spørsmål som går igjen. Er de under kirkegulvet? Er de gjemt oppå takplatene? I veggen? Eller kanskje i en ganske så bokstavelig sparegris?


En real westernserie

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S04 E11, FX)

Til tross for at gjengen kan uttrykk som «yolo» og bruker Skype for å snakke med familien, er det westernsjargongen som er sheriffen i Justified.

Det er både kledelig og gledelig at serieskaper Graham Yost har valgt å bruke mye av den klassiske westernfilmens fortellergrep (tell sekundene som viser nærbilder av kalde øyne som stirrer på motstander) og krydrer rikelig med referanser til John Wayne og andre cowboyidealer.

Og i likhet med nybyggere, har vi oppdaget stadig nye steder og hemmeligheter etterhvert som kartet over Harlan har blitt utforsket, sesong etter sesong.


Alt er «justified»

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S04 E13, FX)

Det er en syltynn linje av lov som skiller vår helt Raylans handlinger fra de lovløse skurkene.

En linje som støtt blir både tøyd og tråkket på. Serien starter med at Raylan presser en gangster i Miami til å trekke pistolen først. På den måten kan han skytes, og drapet er rettferdiggjort.

Raylan er tidvis bølle med skilt, glimtvis i ledtog med forbrytere, men alltid i harmoni med egen rettsoppfatning. It’s Justified!


Hjemmebrent

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S02 E13, FX)

«Moonshine»-tradisjonene er stolte, lange og innbringende i «the deep dark hills of eastern Kentucky».

Laget av skitne hender i tykke flanellsskjorter, og så ektefølt at det sikkert rykker hardt i kjøpelystne hipster-fingre når syltetøyglassene settes fram — hjemmelaget sprit serveres til både venn og fiende i Harlan.


Loretta

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S06 E04, FX)

Foreldreløs, smart og med en formidabel sans for å dyrke marihuana av beste kvalitet.

Loretta McCready (Kaitlyn Dever) er en av Harlans kaldeste fisker, og en av seriens fremste representanter for at lovløse forretningsfolk kan ha vel så sterke moralske fibre som lovlydige forretningsfolk.


Duellene

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S04 E07, FX)

Lucky Luke trekker raskere enn sin egen skygge, det er bitte litt kjappere enn Raylan Givens.

Rayland har en tommel som trives langs beltekanten, og han har en garderobe som sørger for at pistolen aldri er mer enn en liten jakkeflik unna høyrehånda.

Vi hyller mannen som aldri trekker først!


Boyd Crowder

(Foto: FX, TV2 Sumo)
(Foto: Skjermdump fra TV2 Sumo S01 E01, FX)

Boyd Crowder blir stående som en av de mest karismatiske, velspilte og egenrådige TV-skurkene på 2000-tallet. En dynamittelskende ordsmed som opererer i yttergrensene for hvor vi plasserer sympatien vår.

Han har vært brekkekkel hakekorsbærer, oppriktig religiøs lederskikkelse, ubarmhjertig morder og en selvoppofrende venn. Alt med den største selvfølgelighet.

Med en solid «underdog»-sjarm, et fascinerende og velfungerende intellekt og sans for den utsøkte svindel, har Boyd tilrøvet seg en plass i mange TV-seeres hjerter. Vi kommer til å savne hans blendene smil!

No, this ain’t my first rodeo. Boyd Crowder


Alle seks sesongene av Justified er nå tilgjengelig på TV2 Sumo. Sesong 1 – 5 er ute på DVD og Blu-ray.

Har du fulgt med på Justified? Fortell oss hva du synes om serien i kommentarfeltet nedenfor