FILMFESTIVALEN I CANNES (NRK): – Jeg kom til Cannes for 50 år siden med en film kalt Alfie. Den vant en pris (Juryprisen, red.anm.), jeg gjorde ikke det, så jeg kom aldri tilbake, vitset en opplagt Michael Caine (82).

Paul Dano, Harvey Keitel og Michael Caine i Youth (Foto: Festival de Cannes).
Paul Dano, Harvey Keitel og Michael Caine i Youth (Foto: Festival de Cannes).

Han er i Cannes i forbindelse med regissør Paolo Sorrentinos film Youth, som deltar i hovedprogrammet.

– Jeg elsket denne filmen så mye at jeg blir med den overalt. Paolo er en av verdens beste regissører. Hele castet er briljant. Om en av oss får en pris, burde alle få det, sa Caine.

LES: Anmeldelsen av Youth

Ble slått til ridder

I Youth spiller han den aldrende dirigenten som nekter å dirigere sin egen musikk på en konsert for Hennes Majestet Dronningen.

– Hun slo meg til ridder en gang. Jeg fikk nesten trøbbel, for hun sa ikke så mye, men sa «jeg har følelsen av at du har gjort det du har jobbet med i veldig lang tid». Jeg var fristet til å svare, «det har du, også».

Michael Caine i Get Carter (1971) (Foto: Warner Home Video).
Michael Caine i Get Carter (1971) (Foto: Warner Home Video).

Michael Caine er en ekte veteran med 160 roller registrert på IMDB. Den første krediterte rollen var i krigsfilmen A Hill in Korea i 1956.  I sin tidlige karriere var han kjent for filmer som Alfie (1966), The Italian Job (1969) og Get Carter (1971). I nyere tid er det andre roller han gjenkjennes for.

– Jeg har en hel ny generasjon av unge folk som liker meg fordi jeg er Batmans butler. De vil ha autografen min, men aner ikke hvem jeg er. For dem er jeg Batmans butler, sier Caine, som spilte Alfred i Christopher Nolans trilogi Batman Begins, The Dark Knight og The Dark Knight Rises.

LES: Anmeldelsen av The Dark Knight Rises

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Caine spiller mot Harvey Keitel i Youth. Begge kastet glans over filmen i Cannes (Foto:  Joel Ryan/Invision/AP).
Michael Caine spiller mot Harvey Keitel i Youth. Begge kastet glans over filmen i Cannes (Foto: Joel Ryan/Invision/AP).

Spiller stadig eldre figurer

Nå er han altså Cannes-aktuell med hovedrollen i Youth, men 82-åringen gir seg ikke med det.

Han har spilt inn en liten rolle til Vin Diesel-filmen The Last Witch Hunter og akkurat nå filmes Now You See Me: The Second Act, der han gjentar rollen som Arthur Tressler fra 2013-originalen.

Michael Caine vant Oscar for beste mannlige birolle i filmen 'Siderhusreglene' (Foto: Electronic Image).
Michael Caine vant Oscar for beste mannlige birolle i filmen ‘Siderhusreglene’ (Foto: Electronic Image).

Senere skal han spille aldrende bankraner sammen med Morgan Freeman og Alan Arkin i Zach Braffs Going In Style.

LES: Alt om Cannes 2015

– Det eneste alternativet til å spille gamle mennesker, er å spille døde mennesker. Jeg husker at jeg leste et manus en gang, sendte det tilbake til produsenten og sa at rollen var for liten. Han sa, du skal ikke spille førsteelskeren, men faren. Og da forsto jeg at jeg ikke lenger kom til å få jenta, «get the girl». Det endret karrieren min, men det gjorde ikke så mye, for jeg vant et par Oscars etter det, sa Michael Caine.

Han mottok Oscar-priser for birollene i Woody Allen-filmen Hannah og hennes søstre (1986) og Siderhusreglene (1999). Søndag vil det vise seg om han også kan raske med seg en Cannes-pris for rollen i Youth.