FILMFESTIVALEN I CANNES (NRK): Kampen mot narkotika i grenseområdene mellom USA og Mexico skildres mørkt og brutalt i regissør Denis Villeneuves harde thriller Sicario.

Emily Blunt spiller FBI-agent som blir involvert i narkokrig i Sicario (Foto: Lionsgate).
Emily Blunt spiller FBI-agent som blir involvert i narkokrig i Sicario (Foto: Lionsgate).

Emily Blunt (Edge of Tomorrow, Looper) storspiller som FBI-agenten som kastes inn i begivenheter der skillet mellom rett og galt blir stadig mer uklart.

Filmen gjør at man må stille seg moralske spørsmål om hvor langt det er lov å gå for å stoppe noe som er enda verre. Sicario er knallhard, voldsom og vellaget.

LES: Alt om Cannes 2015

Igangsetter lyssky operasjoner

Kate Macy (Emily Blunt) er FBI-agent ved grensa til Mexico, der hun jobber i en avdeling som etterforsker kidnappinger.

Hun blir noe overraskende hyret av en hemmelig aksjonsgruppe fra regjeringen, under ledelse av Matt (Josh Brolin), for å bekjempe kampen mot et meksikansk narkokartell.

Den mystiske Alejandro (Benicio Del Toro) er også en del av gruppa, og de igangsetter lyssky operasjoner, der både midler og mål til stadighet blir holdt skjult for Kate, og hun begynner å tro at det de gjør egentlig er ulovlig.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Emily Blunt storspiller som FBI-agent i Sicario (Foto: Richard Foreman/ Lionsgate).
Emily Blunt storspiller som FBI-agent i Sicario (Foto: Richard Foreman/ Lionsgate).

Den innledende sekvensen signaliserer at regissøren har til full hensikt å vise hvor makabre virkemidler han har tenkt å bruke. Det er ikke vakkert. Men det er bra at noen lager thrillere for voksne med voksne virkemidler.

Matt (Josh Brolin) bekjemper narkokartell med alle midler i Sicario (Foto: Lionsgate).
Matt (Josh Brolin) bekjemper narkokartell med alle midler i Sicario (Foto: Lionsgate).

Sicario er vellaget, velspilt og setter søkelys på et gigantisk problem der det tilsynelatende ikke finnes noen snille løsninger.

Filmens tone er gjennomgående mørk og urovekkende, godt hjulpet av foruroligende musikk av islandske Jóhann Jóhannson, som også komponerte musikken til Denis Villeneuves forrige film, Prisoners.

Presterer på høyt nivå

Emily Blunt er knallgod i hovedrollen som FBI-agent, og det er ikke fritt for at tankene går tilbake til filmhistoriens mest kjente kvinnelige FBI-agent, nemlig Jodie Foster i Nattsvermeren.

Emily Blunt spiller nesten like godt. Filmen gir klart inntrykk av at Kate bruker jobben for å glemme privatlivet, der hun har opplevd tilbakeslag.

Emily Blunt fører an i Sicario (Foto: Lionsgate).
Emily Blunt fører an i Sicario (Foto: Lionsgate).

Josh Brolin er også god som Matt, en mørkemann med diffus bakgrunn som åpenbart er svært dreven i black-ops-aktiviteter. Og det er umulig å glemme Benicio Del Toro som Alejandro, en ytterst farlig mann som det kan lønne seg å ha med seg, ikke mot.

Blunt, Brolin og Del Toro presterer på et høyt nivå, omgitt av solide skuespillere i alle biroller.

LES: Anmeldelsen av Prisoners

Sicario er nok en sterk film fra Denis Villeneuve, som også imponerte med Prisoners i 2013. Det skal bli spennende å se hvordan han takler neste års nye Blade Runner. Thrillersjangeren mester han i hvert fall svært godt.

Josh Brolin spiller mystisk narkokriger i Sicario (Foto: Lionsgate).
Josh Brolin spiller mystisk narkokriger i Sicario (Foto: Lionsgate).

Sicario er gnistrende godt fotografert av veteranen Roger Deakins, som også skal skyte den nevnte Blade Runner-oppfølgeren.

Villeneuve regisserer historien med en utmerket spenningskurve, et interessant persongalleri, voldsomme virkemidler og en moralsk tvetydighet som gjør at man er nødt til å tenke.

(Sicario ble anmeldt på filmfestivalen i Cannes i mai 2015).

Om FILMEN

Sicario
  • Sicario
  • Slippdato: 25.09.2015
  • Regi: Denis Villeneuve
  • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action, Thriller