Torsdag annonserte EA at FIFA-serien får kvinnelige fotballspillere for første gang når FIFA 16 kommer i september.

Du vil få muligheten til å spille med kvinnelandslag fra blant annet Australia, Brasil, Kina og USA i en offlineturnering og i vennskapskamper over nett.

We’re not here to stand and watch – this is our game too. Kvinnelig fotballspiller i traileren

«Dette er vårt spill også» er altså slagordet i traileren som kom på torsdag. Dette har ført til at flere mannlige FIFA-spillere er i harnisk. Hvordan våger EA å forsøple det elskede sportsspillet deres med den forhatte kvinnefotballen?

Dårlige mensenvitser

Kristine Ask forsker på spill og kjønn ved NTNU. (Foto: Privat).
Kristine Ask forsker på spill og kjønn ved NTNU. (Foto: Privat).

Kristine Ask er universitetslektor ved NTNU og forsker på spill og kjønn. Kvinnelige figurer i FIFA har vært forventet lenge, men når det nå endelig skjer er ikke Ask overrasket over at noen reagerer på denne måten.

– Her i Norge har for eksempel kvinnefotball blitt omtalt som en handikapsport, så hverken kvinnefotball eller spill laget for damer ser ut til å få passere uten at folk blir veldig sinte, sier Ask til NRK.

Et Twitter-søk på #FIFA16 gir deg hundrevis av sexistiske meldinger om at EA ødelegger spillet og at kvinner ikke har noe i spillet deres å gjøre. Mensen blir selvfølgelig brukt som et av argumentene for at damer ikke hører hjemme i FIFA.

Vil verne om hobby og identitet

Kristine Ask mener det er viktig å understreke at det ikke er flertallet av spillere som kommer med støtende uttalelser på Twitter, men at det er disse vi legger merke til siden det er de som roper høyest.

– Det er noen spillere som opplever det som et angrep når elementer i spillet deres blir endret eller fjernet. Det er ønsket om å verne om sin hobby, og at de kobler det opp mot sin egen identitet, som jeg tror skaper temperaturen vi ser på Twitter, sier Ask og forklarer videre at gameridentiteten er kompleks.

– Gameren har alltid vært en litt utstøtt og motkulturell karakter, og når man da skal åpne markedet for andre type spillere er ikke det en utvikling de ønsker. Spill har også ofte inneholdt vold og sexisme, og når andre kritiserer dette opplever de det som et angrep på seg selv.

Les også: Endelig blir det damer i «Assassin’s Creed»

Orker ikke å protestere

Heldigvis er det mange som støtter kvinnefotballen i FIFA også. Mange av dem er idrettsutøvere eller kvinner, men der er også mannlige gamere som gir sin støtte.

Flertallet av Twitter-meldingene er imidlertid hatmeldinger, og Ask tror at det er mange som vegrer seg for å tre inn i debatten.

– Grunnen til at vi ikke hører de andre stemmene er at twitterdiskusjoner som denne ikke alltid er de mest produktive, noe vi for eksempel så med gamergate-kontroversen i fjor. Mange orker ikke å gå inn i en diskusjon som er så giftig og ubehagelig å være i, avslutter hun.

Hva synes du om at kvinnefotballen inntar «FIFA»? Vi oppfordrer til en saklig og konstruktiv debatt.