— Det siste året har vært fantastisk! Jeg er så glad for å være skuespiller, og føler meg virkelig oppildnet av det akkurat nå, sier Emma Stone.

Skuespiller Emma Stone, regissør Woody Allen og skuespiller Parker Posey er i Cannes med Irrational Man (Foto: AP Photo/Lionel Cironneau).
Skuespiller Emma Stone, regissør Woody Allen og skuespiller Parker Posey er i Cannes med Irrational Man (Foto: AP Photo/Lionel Cironneau).

Den amerikanske skuespilleren har hatt fem hektiske år etter gjennombruddet i den morsomme og skarpe collegekomedien Easy A. Roller i andre filmer som The Amazing Spider-Man, Barnepiken og Birdman har gjort henne til superstjerne på relativt kort tid.

Nå er hun i Cannes i forbindelse med Woody Allens nye film, Irrational Man, som vises utenfor konkurransen.

Her spiller hun studenten Jill som blir betatt av den nye filosofiprofessoren Abe (Joaquin Phoenix), men som møter utfordringer når Abe begynner å sysle med tanken på å utføre det perfekte mord.

LES: Anmeldelsen av Easy A

Elsker skuespill mer enn noen gang

Men da Filmpolitiet møtte henne sammen med et knippe andre journalister på fasjonable Hotel Martinez i Cannes for å diskutere Irrational Man, var det erfaringene fra Broadway hun var mest opptatt av. Der spilte hun rollen som Sally Bowles i oppsetningen av Cabaret inntil februar i år.

Emma Stone debuterte i Cabaret 11. november 2014 i New York (Foto: Charles Sykes/Invision/AP).
Emma Stone debuterte i Cabaret 11. november 2014 i New York (Foto: Charles Sykes/Invision/AP).

Easy A var den første filmen der jeg tok på meg mye press og gjorde alt jeg kunne for å få den i boks. Den forandret antageligvis måten jeg tilnærmet meg arbeidet fra da av. Birdman har også vært viktig i livet mitt.

— Men teateroppsetningen har vært den største forandringen. Jeg elsker skuespill mer nå enn noen gang i karrieren på grunn av teateret, sier Stone.

— Jeg vil gjerne spille mer teater. Jeg liker å kunne fortelle en historie hele veien. Film er sjelden innspilt i kronologisk rekkefølge. Å kunne gjøre hele reisen foran et publikum, og føle tempen på rommet, er utrolig. Det er hardt, så man må være oppvakt, spesielt siden det er en musikal. Og man lever som en munk eller atlet på steroider, sier hun.

LES: Anmeldelsen av Birdman

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Emma Stone og Joaquin Phoenix blir instruert av Woody Allens under innspillingen av Irrational Man (Foto: Festival de Cannes).
Emma Stone og Joaquin Phoenix blir instruert av Woody Allens under innspillingen av Irrational Man (Foto: Festival de Cannes).

Var nervøs for Joaquin Phoenix

I Irrational Man spiller hun mot Joaquin Phoenix, kjent for roller i filmer som Gladiatoren, Signs, The Master og Her. Og hun avslører at hun var nervøs foran møtet med Phoenix.

Woody Allen og Emma Stone før en pressekonferanse i Cannes (Foto: AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS).
Woody Allen og Emma Stone før en pressekonferanse i Cannes (Foto: AFP PHOTO / BERTRAND LANGLOIS).

— Jeg visste ikke hva jeg kunne forvente meg. Jeg møtte ham ikke før kameratesten og hadde ikke spilt mot ham eller snakket med ham før den første dagen. Jeg synes han er en utrolig skuespiller, og også en uberegnelig en, så jeg var ikke sikker på hvordan denne opplevelsen ville bli. Han er utrolig morsom og generøs, men nervøsiteten fulgte meg hele veien.

LES: Alt om Cannes 2015

Emma Stones timeplan har få hull den neste tiden. Hun har spilt en rolle i Cameron Crowes kommende film Aloha, og skal snart spille mot Ryan Gosling i La La Land, den nye filmen fra Damien Chizelle, regissøren av Oscar-suksessen Whiplash. Det venter også en stemmerolle i tegnefilmen Croods 2.

— Jeg er ikke så flink til å ta pauser som jeg burde. Men det har vært perioder, som i 2012, da jeg hadde pause hele året og begynte å rive meg i håret mot slutten. Men så kommer ting rullende på en gang, og man bare tar i mot. Det er ikke lett å balansere arbeidsliv med personlig liv, det er den evige kampen som hvert nummer av Cosmopolitan er full av. Jeg har ikke barn ennå. Det blir en annen historie, ler Emma Stone.

Emma Stone var nervøs for å spille mot Joaquin Phoenix (Foto: Festival de Cannes).
Emma Stone var nervøs for å spille mot Joaquin Phoenix (Foto: Festival de Cannes).

Bruker ikke dop

Hun har greid å holde seg jordnær, til tross for de mange fristelsene på Hollywood-toppen. I motsetning til enkelte av sine jevnaldrende kolleger, holder hun seg unna dop.

— Jeg bruker ikke dop fordi jeg ikke vil dø. Det er kanskje mer overlevelsestrang enn god fornuft. Men når du får spille figurer som Sally Bowles (i Cabaret, red.anm.), som virkelig friker ut, og jenta i Irrational Man, som dras mot denne gale, giftige kraften, så får du spille ut galskapen og da trenger man ikke bruke dop!

Irrational Man vises utenfor konkurransen i Cannes. Filmen får antagelig norgespremiere til høsten.