Ghibli

  • Wet Hot American Summer: First Day of Camp
  • Hva er det?
  • Serien handler om en gjeng med ungdommer på sommerleir, er proppfull av outrert humor, karikerte rollefigurer og scener der ting dras akkurat litt for langt.
  • Med skuespillere som Bradley Cooper, Paul Rudd og Elizabeth Banks – alle 15 år eldre enn i originalfilmen
  • Originalfilmen kom ut i en tid der ungdommer på TV-skjermen og filmlerretet stort sett ble spilt av voksne folk, et tegn i tiden som filmskaperne Michael Showalter og David Wain behørig harselerer med i First Day of Camp.
  • Har premiere på Netflix 31. juli

I kultfilmen Wet Hot American Summer fra 2001 møtte vi skuespillere som Bradley Cooper, Amy Poehler, Elizabeth Banks og Paul Rudd – mange av dem for første gang.

Siden mange av skuespillerne med tiden har fått god fart på karrieren, kunne det ha bydd på utfordringer å hanke dem inn til et tøysete Netflix-prosjekt. Men dengang ei:

– Det var herlig enkelt, vi tok kontakt og bare «hei, vi vil gjøre en forløper», og alle slang seg på med en gang – og det allerede før vi pitchet det inn til Netflix. Derfra var det bare å finne ut når alle hadde tid til å gjøre det, sier Wain til Filmpolitiet.

LES OGSÅ: Anmeldelse av Wet Hot American Summer: First Day of Camp

Komisk stjernelag

At stjernelaget av skuespillere var lette på kroken er selvfølgelig ikke tilfeldig.

– Alle hadde det så gøy under innspilling av originalen. Siden det var den første filmen for flere av oss, var det en helt spesiell opplevelse. Ingen nølte med å returnere, og alle var gira!, sier han.

Blinkskudd av Regissør David Wain på sett. (Foto: Netflix / Saeed Adyiani)
Blinkskudd av Regissør David Wain på sett. (Foto: Netflix / Saeed Adyiani)

I slutten av første film snakker Bradley Coopers karakter om å arrangere en gjenforening om 10 år, så vi i Filmpolitiet antok naturligvis at Netflix-prosjektet skulle ta form av en etterfølger. Så hvorfor ble det en forløper istedet?

– Det var bare noe vi alltid har tenkt at ville være morsomt å gjøre. Siden filmen handlet om siste dagen på camp, virket det som en morsom utfordring å finne en god historie på hva som skjedde den første dagen. Og siden de allerede med filmen var ti år for gamle, tenkte vi det kunne være gøy å strekke den absurditeten enda lenger, nå som de er enda eldre, sier han.

For en komedie som anses for å være kultfilm, er det en viss fare for at de som ikke har sett originalen føler seg utenforstående. Spørsmålet blir dermed om den passer for et nytt og yngre publikum.

– Jeg tror det, vi var i hvert fall bevisst på det underveis, at uansett om folk er kjent med filmen eller ikke, så skal det være gøy. Jeg er egentlig veldig nysgjerrig på å finne ut hvordan det oppleves å se serien først, og deretter filmen, for å oppleve det i kronologisk rekkefølge.

Humor er humor

Men har humor forandret seg siden 2001? Både og, skal vi tro David Wain.

– Den type humor vi driver med har blitt mer vanlig, og når et større publikum enn tidligere. Utviklingen har også å gjøre med bredden av komedier der ute, det produseres tv, film og musikk som passer for alle.

Så, hva er greia med at du er så fiksert på sommerleire?

– Hehe, som barn elsket jeg å dra på sommerleir, og som tenåring elsket jeg å jobbe i sommerleir. Jeg har så mange gode erfaringer fra alt det som skjedde der. Ikke bare det å møte jenter, men få gode venner. Det skjedde mer på én dag i leiren enn det gjorde en hel måned hjemme.