The Spoils Before Dying er den andre installasjonen i en antologiserie laget av Matt Piedmont og Andrew Steele (den første heter The Spoils of Babylon. De to har lenge jobba med Saturday Night Live og Funny or Die – og da vet du kanskje hva du kan forvente av The Spoils Before Dying.

Parodihumor på sitt beste, der ting alltid dras akkurat litt for langt, er det blant andre Will Ferrell, Kristen Wiig og Haley «I see dead people» Osment byr på i denne lattervekkende miniserien på seks episoder.

Filmanmeldelse: «Anchorman: The Legend Of Ron Burgundy» – Deilig og befriende absurd film!

En serie i serien

The Spoils Before Dying er en parodi på gamle detektivfilmer og film noir-sjangeren, og og opererer med et dobbelt fiksjonsunivers.

Will Ferrell spiller den eksentriske forfatteren Eric Jonrosh, som i starten av hver episode presenterer oss for «never before seen material», nemlig filmatiseringen av hans banebrytende roman The Spoils Before Dying.

I Jonrosh sin filmserie møter vi deretter jazzmusikeren Rock Banyon, spilt av Michael Kenneth Williams, best kjent som Omar i The Wire.

Når Rock Banyon våkner etter en heftig pillerus med et sort hull i hukommelsen, har hans tidligere elskerinne, sangerinnen Fresno Foxglove, blitt drept sammen med vitenskapsmannen Wilbur Stygamian. Rock anklages for mordet og får deretter tre dager av politiet til å renvaske seg selv, og blir dermed en privatdetektiv med et veldig privat oppdrag.

Herfra blir det mord og mysterier med en tvist av nazikunst og kampen for de homofiles rettigheter – en herlig miks med andre ord.

https://www.youtube.com/watch?v=cBidaq1WfYA

Jazzete lydspor

I ekte film noir-stil har Michael Kenneth Williams lagt fortellerstemme på den fiktive filmen, og siden dette er gamle filmruller hentet fra arkivet, er serien full av skavanker som feilklipp, dobbelteksponeringer (både der det er meningen og ikke meningen), og steder der deler av filmen rett og slett er borte.

Selv om mordet står sentralt er det jazz The Spoils Before Dying egentlig handler om. Jazzen lever sitt eget liv, og du kan nesten ikke dø så lenge jazzmusikken lever i deg, er budskapet i Jonroshs verk.

Seriens lydspor er dermed sterkt tilstedeværende hele tiden, og Maya Rudolph, som spiller Fresno Foxglove, og Kristen Wiig, som spiller Rocks nye elskerinne Delores DeWinter, fremfører et par artige jazzlåter. Gi ut låta «Booze and Pills» på plate, sier jeg, så kjøper jeg den.

Elsk eller hat

Kristen Wiig synger låta Booze and Pills i The Spoils Before Dying. (Foto: C More).
Kristen Wiig synger låta Booze and Pills i The Spoils Before Dying. (Foto: C More).

Episodene i serien føles nesten som en eneste lang sketsj, der ting dras ut til det surrealistiske. Det er svært lite som egentlig henger på greip i The Spoils Before Dying, som for eksempel når Rock Banyon og Delores DeWinter reiser jorda rundt på én dag.

Hvis du ikke liker denne overdrevne sketsjhumoren, så er The Spoils Before Dying med andre ord ikke noe for deg. Denne serien er enten elsk eller hat – og jeg elsker det.

«The Spoils Before Dying» ser du hos C More Series på fredager klokka 20.00.

Om SERIEN

The Spoils Before Dying
  • The Spoils Before Dying
  • Slippdato: 28.08.2015
  • Utgiver: C More
  • Serieskaper: Matt Piedmont og Andre Steele
  • Sjanger: Komedie