På mandag er det premiere på NRK og P3s nye realityserie Diktaturet på NRK 1, med Leo Ajkic som programleder.

Det er en serie hvor åtte «demokratibortskjemte» unge mennesker blir sperret inne i et fiktivt diktatur, for å kjenne på hvordan det kan være å leve i et samfunn hvor alt blir bestemt og kontrollert av noen få på toppen.

LES ALT OM SERIEN «DIKTATURET» HER!

Diktatur er en styreform som også har inspirert mange filmskapere. Både til å lage dokumentarer, filmer basert på virkelige hendelser og filmer som spiller ut tenkte framtidsvisjoner om samfunn uten demokratisk frihet.

Her er Filmpolitiets favoritter når det gjelder diktatur på film.

Vi vil gjerne høre hva du synes om disse filmene, og ikke minst hva du synes er de beste filmene om diktatorer og diktatur. Bli gjerne med i diskusjonen i kommentarfeltet under artikkelen.


The Hunger Games (2012)

The Hunger Games (Foto: Lionsgate).
Jennifer Lawrence i The Hunger Games (Foto: Lionsgate).

En dystopisk fremtid der barn blir sendt for å dø i et grusomt spill – det er ingen tvil om at fortellingen om Katniss Everdeen i The Hunger Games-filmene er brutal.

Selv om dette selvfølgelig er eventyr og fantasi, så har filmene likevel et snev av sannhet over seg. Katniss Everdeen er en motvillig heltinne, som lenge godtar reglene til diktaturet hun lever i, og slik er nok hverdagen for mange som lever under et totalitært regime.

The Hunger Games kan derfor kanskje gi dagens demokratibortskjemte unge et slags innblikk i hva det vil si å leve i et diktatur – en øvelse som muligens vil la dem sette større pris på demokratiet.

– Marte

ANMELDELSE: The Hunger Games – Jennifer Lawrence er en perfekt heltinne!


Der Untergang (2004)

Adolf Hitler (Bruno Ganz) i Der Untergang (Foto: Sandrew Metronome).
Adolf Hitler (Bruno Ganz) i Der Untergang (Foto: Sandrew Metronome).

Bruno Ganz er en perfekt Adolf Hitler i et sterkt drama om nazidiktaturets lite ærerike siste dager.

Det går som det ofte går med diktatorer, men øynene hans lyser av fanatisk overbevisning om det tredje rikets storhet, selv når nederlaget for lengst er et faktum.

Regissør Oliver Hirschbiegel holder vår fulle konsentrasjon gjennom to og en halv time, der det ikke finnes dødpunkter. Vi kjenner utfallet, likevel er det fryktelig spennende å se levendegjøringen av historiske fakta vi bare har lest om.

– Birger

ANMELDELSE: Der Untergang – Glitrende drama om Hitlers siste dager!


The Last King of Scotland (2006)

Den brutale diktatoren Idi Amin (Forest Whitaker) som styrte i Uganda på 1970-tallet. (Foto: Fox Searchlight Pictures)
Den brutale diktatoren Idi Amin (Forest Whitaker) som styrte i Uganda på 1970-tallet. (Foto: Fox Searchlight Pictures)

Forest Whitaker er gnistrende intens og strålende som Ugandas tidligere statsoverhode Idi Amin i mesterverket The Last King Of Scotland. Og det var helt fortjent at skuespilleren tok hjem både Oscar, BAFTA og Golden Globe for sin innsats.

Filmen forteller historien om Idi Amins regjeringstid gjennom den fiktive skotske legen Nicholas Garrigan (James McAvoy) som utvikler et tett forhold til diktatoren.

Det er et grep som får fram den fascinasjonen sterke personligheter kan skape hos sine medmennesker. Men det er også et grep som lar oss se hva som skjer når den fascinasjonen blir til redsel og forakt etter hvert som Garrigan ser paranoiaen hos Amin, og hvilke grusomheter han har påført sitt folk.

– Sigurd

ANMELDELSE: The Last King of Scotland – En helvetes kransekake


The Act of Killing (2012)

Anwar Congo spiller offer i en regissert scene i The Act of Killing (Foto: Tour de Force).
Anwar Congo spiller offer i en regissert scene i «The Act of Killing». Filmen handler om grusomhetene som skjedde under president Suhartos regjeringstid i Indonesia. Han satt ved makten i 31 år. (Foto: Tour de Force).

Dokumentarfilmen The Act of Killing er et bevis på at virkeligheten virkelig kan overgå fantasien. En del av virkeligheten her er riktignok iscenesatt, men de absurde resultatene dette skaper forsterker realitetene.

Regissør Joshua Oppenheimer tegner et tragikomisk portrett av mordere som er ansvarlige for uhyrligheter vi nesten ikke kan forestille oss.

Filmen beskriver hvor enkelt vi mennesker kan ty til ekstreme handlinger, og hvor vanskelig det kan være å konfrontere oss med det etterpå.

Dette er en av filmene jeg aldri kommer til å glemme!

– Birger

ANMELDELSE: The Act of Killing – Terningkast 6


The Great Dictator (1940)

Charlie Chaplin som diktator, og en parodi på Adolf Hitler,  i filmen "The Great Dictator" fra 1940. (Foto: Ap, NTBScanpix)
Charlie Chaplin som diktator, og en parodi på Adolf Hitler, i filmen «The Great Dictator» fra 1940. (Foto: Ap, NTBScanpix)

Da James Franco og Seth Rogen harselerte med lederen av Nord-Korea i fjor ble det mye oppstyr, men det er ingenting mot kontroversen Charlie Chaplins The Great Dictator skapte i 1940.

I filmen, der Chaplin gjør en fabelaktig parodi av Hitler, rettes det harde spark i retning Nazi-Tyskland og antisemittismen, samt Benito Mussolini og fascismen, i en tid der USA fortsatt ikke var i krig med det tredje riket, og sannheten om konsentrasjonsleirene ikke var allmennkunnskap.

The Great Dictator er et satirisk mesterverk som fortsatt er hysterisk morsom, og som ikke minst er en strålende appell for fred og toleranse. Dermed er filmen fortsatt aktuell, 75 år etter utgivelsen, og er en soleklar vinner av vår toppliste om diktatur.

– Marte

Se hele The Great Dictator i NRKs nettspiller her!