Årets Emmy-vert er komiker Andy Samberg. (Foto: TV2)
Årets Emmy-vert er komiker Andy Samberg. (Foto: TV2)

Natt til mandag skal TV-bransjen hylle seg selv under den årlige Emmy-utdelingen. I Microsoft Theater i Los Angeles skal det deles ut priser til det beste fra TV-skjermen fra året som har gått, og vi er veldig spente på hvilke håpefulle som stikker av med de gjeveste prisene.

Kommer Mad Men til å ta en Breaking Bad og stikke av med prisen for beste drama i sin siste sesong? Vil Modern Family klare å vippe gode gamle Frasier av tronen som den mestvinnende komiserien gjennom tidene, eller blir det nykommeren Transparent som stikker av med prisen for beste komiserie?

Her i Norge kan du se prisutdelingen på TV2 Bliss. Showet fra den røde løperen begynner allerede klokken 01:10, mens selve utdelingen, som ledes av Andy Samberg, starter klokken 02:00. Du kan også se showet på SVT 1.

Og de nomminerte er… Se listen her!

Vi i Filmpolitiet har satt opp en liste over hvem vi tror vinner i de største kategoriene, men hvem tror du vinner? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen!
Beste dramaserie

Da Breaking Bad fikk prisen for beste dramaserie med sin siste sesong i fjor, var det en relativt uvanlig prestasjon. Få serier har gjort nettopp dette opp gjennom åra, men hvis Mad Men klarer det, går serien samtidig ned i historien som mestvinnende i denne kategorien.

Den siste sesongen av Mad Men var en strålende avslutningen på Don Drapers reklameeventyr, så vi i Filmpolitiet mener prisen hadde vært fortjent.

Nykommeren Better Call Saul har nok ingen sjanse mot denne gamle tungvekteren og den nyeste sesongen av House of Cards er ikke god nok til å vinne. Den eneste at utfordrerne vi mener kan vinne er Game of Thrones, som leverte noen av de beste enkeltepisodene vi har sett på TV det siste året.

Men, vi setter en knapp på Mad Men!

Filmpolitiet heier på Mad Men i kategorien beste drama.(Foto: SBS Discovery, Frank Ockenfels, AMC)
Filmpolitiet heier på Mad Men i kategorien beste drama. (Foto: SBS Discovery, Frank Ockenfels, AMC)


Beste komiserie

2015 kan virkelig bli året for rekorder. hvis Modern Family vinner prisen for beste komiserie også i år, har den vunnet hele seks ganger og blir dermed den mestvinnende serien i kategorien noensinne.

Vi i Filmpolitiet håper imidlertid ikke at det skjer, for sjette sesongen av serien fortjener rett og slett ikke å vinne.

Parks and Recreation har aldri vunnet en eneste Emmy-pris, på tross av at serien har vært nominert i en rekke kategorier hvert år siden serien startet. Som en av de aller beste komiseriene de siste åra hadde det vært svært velfortjent om Parks and rec hadde stukket av med seieren denne gangen.

Det skjer nok imidlertid ikke, vi tror nemlig det er Transparent som har den beste muligheten til å vippe Modern Family ned fra tronen. Serien handler om en familiefar som ønsker å bli kvinne, du får ikke en mye mer moderne familie på TV i USA i 2015 enn det. Transparent er en knallgod dramakomedie som virkelig fortjener prisen.

Sarah (Amy Landecker) og Maura (Jeffrey Tambor) i Amazons egenproduserte TV-serie Transparent. (Foto: Amazon Digital, Beth Dubber, NTBScanpix)
Sarah (Amy Landecker) og Maura (Jeffrey Tambor) i Amazons egenproduserte TV-serie Transparent.
(Foto: Amazon Digital, Beth Dubber, NTBScanpix)


Beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie

Vi var overrasket over at Empire ikke fikk en nominasjon for beste dramaserie i år. Den avhengighetsskapende RnB-såpeserien hadde fortjent en nominasjon, og derfor synes vi det var fint at Taraji P. Henson i det minste ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie.

Hun stiller mot sterke navn som Claire Danes (Homeland), Elisabeth Moss (Mad Men) og Robin Wright (House of Cards), men Henson har en herlig umiddelbarhet, og rollefiguren Cookie er en nydelig blanding av skurk og heltinne som du både hater og heier på.


Beste mannlige hovedrolle i en dramaserie

Som hos damene er det mange sterke navn som er nominerte her. Av de fem nominerte er det nok Bob Odenkirk fra Better Call Saul, Kevin Spacey fra House of Cards og John Hamm fra Mad Men som er forhåndsfavorittene.

Blir det John Hamm aka Don Draper som stikker av med prisen i år da, mon tro? Hamm gjorde en god sistesesong av Mad Men. Med tanke på at han har vært nominert hvert eneste år siden den første sesongen, men aldri vunnet, er det lett å heie på Hamm.

Det er ingen tvil om at det hadde vært en velfortjent seier. Vi går faktisk så langt som å si at det er en skandale hvis han ikke får den!

Hamm er jo også med i Parks and Recreation og Unbrakable Kimmy Schmidt, så 2015 bør være Hamms Emmy-år.

Nykommeren Empire fikk bare én Emmy-nominasjon i hovedkategoriene i år. (Foto: Viaplay)
Nykommeren Empire fikk bare én Emmy-nominasjon i hovedkategoriene i år. (Foto: Viaplay)


Beste kvinnelige hovedrolle i en komiserie

Det er lett å tenke seg til at Julia Louis-Dreyfus og Veep tar denne prisen for fjerde året på rad, hun er fabelaktig i rollen som statskvinnen Selina Meyer. Hvis det er noen som kan klare å vippe presidenten ut av stolen så er det imidlertid Amy Poehler.

Stjerna i Parks and Recreation har overraskende nok aldri vunnet en Emmy-pris, så nå hadde det kanskje vært på tide? Det er i hvert fall ingen mangel på komisk timing og artig skuespill hos Amy Poehler.


Beste mannlige hovedrolle i en komiserie

Louis C.K er fantastisk i Louie, men det er nok likevel ikke han som tar med statuetten hjem i natt. Vi i Filmpolitiet mener denne kategorien har én soleklar favoritt – Jeffrey Tambor og Transparent får denne prisen!

Amy Poehler i Parks and Recreation. (Foto: C More).
Amy Poehler i Parks and Recreation. (Foto: C More).


Beste miniserie

Vi må også ha med kategorien «Beste miniserie» helt til slutt, for her er det så mye bra! American Crime, American Horror Story: Freak Show, Olive Kitteridge, Wolf Hall og The Honorable Woman – alle er bunnsolide serier.

Favorittene for prisen er nok imidlertid de tre sistnevnte, og så kan vi kutte det ned til to. For selv om Wolf Hall er et av de vakreste kostymedramaene vi har sett på TV i lang tid, når den ikke opp til hverken karakterdramaet i Olive Kitteridge, eller den spennende historien i The Honorable Woman.

Men velge mellom disse to siste klarer vi ikke! Hjernen sier Olive Kitteridge, men hjertet sier The Honorable Woman.

Hvilke serier og skuespillere tror du stikker av med prisene i natt? Si din mening i kommentarfeltet!