Empire var en av vinterens (eller sommerens for oss her i Norge) aller gledeligste overraskelser på seriefronten.

Spesielt amerikanske seere flokket til et gjennomført komersielt musikkdrama, laget for nettverksgiganten FOX og med såpeseriens tydeligste karaktertrekk som grunnpilarer – en suksess som svingte fra start til slutt.

Jeg storkoste meg med den intense familiekampen om hvem som skulle lede Empire records. En strid som deiset innom utroskap, drap, ødipuskomplekser og sjalusi samtidig som en blodtykk familiekjærlighet holdt det hele sammen. Ofte i glamorøse omgivelser, tidvis to brennevinsslurker fra rennesteinen.

Og det er med stor glede jeg ser at sesong to plukker opp tonen fra finalen, og kaster seg rett ut i et særdeles fengende refreng.

ANMELDELSE: Empire – Avhengighetsskapende RnB-såpe

*Spoileradvarsel for de som ikke har sett sesong 1*

Musikkrig i familien

Første episode starter med et pang. Lucious Lyon (Terrence Howard) har havnet bak lås og slå etter forrige sesongs kaldblodigheter, men har få problemer med å mestre overgangen fra møterom til fengselsgård. Og gjennom sønnen Jamal (Jussie Smollett), har han fremdeles kontroll over selskap og musikkrettigheter.

Men hans tidligere kone lukter blod. Cookie (Taraji P. Henson) jobber sammen med Jamals brødre Hakeem (Bryshere Y. Gray) og Andre (Trai Byers) for å skaffe investorer til å kuppe selskapet.

Dermed er krigen i gang, en krig som raskt eskalerer og tvinger fram sluhet, råskap og svært ustødige allianser.

Sesong to byr også på et par nye bekjentskap utenfor musikkindustrien, som ser ut til å kunne utvide seriens horisont mot en mer sosialpolitisk sfære. Det virker lovende.

Cookie (Taraji P. Henson) på fengselsbesøk hos sin tidligere ektemann Lucious (Terrence Howard) Foto: Viaplay, Chuck Hodes/FOX)
Cookie (Taraji P. Henson) på fengselsbesøk hos sin tidligere ektemann Lucious (Terrence Howard) Foto: Viaplay, Chuck Hodes/FOX)

Dette er høykonsentrert såpeekstrakt av topp kvalitet hvor realismen er lav og stilfaktoren skyhøy. Alle følelsene bæres dramatisk i alle annsiktsfolder og symbolbruken og retorikken er både voldsom og svulstig.

Musikken som framføres i serien går rett inn i landskapet «musikal møter musikkvideo». Her brytes også den tredje veggen, ved at skuespillerne plutselig kan henvende seg direkte til kamera framfor å late som publikum ikke er der.

Disse grepene gjør at nærhet og identifikasjon med figurene blir vanskelig, og enkelte av musikknummerne blir litt corny, men det hele er så gjennomført og fullt av energi at det aldri ødelegger for kvalitetsunderholdningen.

Garderoben er godteri for øynene. En del av låtene er knallgode og fungerer godt som dramturgisk krydder til handlingen.

Og settingen, midt mellom musikkindustri, gangstere, fengsel og amerikansk sosialpolitikk, gjør at Empire har drivstofftanken full av høyoktansdrama.

https://www.youtube.com/watch?v=v_EoaMmm38I

Glimrende skuespillere og effektive stjernebesøk

Taraji p. Henson var med rette nominert til en Emmy for sin rolle som Cookie Lyon. Og hun fortsetter sin strålende dominante matriarkrolle i sesong tre. Hun er så moderlig snill og snerrende eksplosiv at det er en fryd å følge hennes dans med kamera og medskuespillere.

Terrence Howard gjør også en autoritær og kul Lucious, som veksler uanstrengt mellom rollene som grusom tyrann og hengiven familiemann.

Bruken av skuespillerstjerner i gjesteroller gjøres også effektivt og smakfullt i Empire.

Både Marisa Tomei og Chris Rock (i rollen som den sagnomsuste gangsteren Frank Gathers) er innom for korte, men markante gjesteopptredener. Du må ha mye karisma for å skinne om kapp med det faste rollegalleriet i Empire, og da er det veldig smart og sette inn noen tungvektere når handlingen trenger en liten oppkvikker.

Men med en gjesterollelliste som allerede teller stjerner som Snoop Dog, Courtney Love, Naomi Campell, Jennifer Hudson og Cuba Gooding Jr., så må serieskaperne Danny Strong og Lee Daniels passe på så de ikke overlesser serien med stjerner for stjernenes del.

Da kan den samlede vekten av pynten, knuse hele kaken.

Men det er ingen sprekker i fasaden tre episoder ut i andre sesong. Empire holder stand som en heftig karuselltur av inntriger og maktkamp. Replikksterk og med drivende god og spennende handling i bunn. Det sprudler av et energisk og fengende rollegalleri. Fremdeles med en knallkul koloritt og fremdeles magekriblende vanedannende.

Empire har premiere på strømmetjenesten Viaplay den 24. september.

Om SERIEN

Empire
  • Empire
  • Slippdato: 24.09.2015
  • Sesong: 2
  • Utgiver: Viaplay, Fox
  • Serieskaper: Danny Strong og Lee Daniels
  • Sjanger: Drama, Musikal, Romantikk, TV-Serie