Oppdatert: «Mr. Robot» er nå tilgjengelig hos NRK. Denne anmeldelsen er fra i fjor da serien gikk på SVT og i amerikansk iTunes.


Mr. Robot har vært den store seriesnakkisen i USA denne sommeren. Natt til torsdag kom finalen av den første sesongen som undertegnede har sett i amerikansk iTunes. Serien, som er skrevet og regissert av nykommeren Sam Esmail, er en velskrevet thriller som vil få deg til å sitte på kanten av stolen fra start til slutt.

Rami Malek, som jeg dessverre husker best fra den grusomme situasjonskomedien The War at Home, er strålende i rollen som seriens svært forstyrrede hovedperson, og gjør Mr. Robot til en av årets beste serier.

Hacker for å redde verden

Elliot (Rami Malek) er en dataprogrammerer som jobber for et IT-sikkerhetsfirma. Han er også en genial hacker med en intens trang til å snoke i andres liv, og bruker mye av fritiden sin på å hacke for gode formål, som for eksempel å ta knekken på en internasjonal pedoring.

En dag blir Elliot kontaktet av anarkisten «Mr. Robot», godt spilt av Christian Slater, lederen for en gruppe hackeraktivister som kaller seg fsociety. De vil ha Elliots hjelp til å ødelegge det mulitnasjonale konglomeratet E Corp, som kontrollerer 70 prosent av den globale kredittbransjen – ved å slette gjelda til folk vil verden bli et bedre sted.

At selskapet Elliot kaller for Evil Corp fortjener å gå på dunken er det ingen tvil om. Det er bare ett problem – E Corp er den største kunden til Allsafe, firmaet Elliot jobber for. Nå må han finne ut hvor langt han er villig til å gå for å sloss for det han tror på.

https://www.youtube.com/watch?v=Ug4fRXGyIak

Velskrevet og velspilt

Sosial angst, depresjon og et realt narkotikaproblem – Elliots liv er intet glansbilde. Han lever i en mørk boble han ikke klarer, og kanskje ikke vil, ta hull på.

Den plagede og sosialt keitete, men superintelligente helten har vært godt representert i TV-serier de siste åra , og noen vil nok mene figuren har utspilt sin rolle. Elliot er imidlertid så godt skrevet av Sam Esmail, og blir så godt spilt av Malek, at jeg blir fullstendig fascinert av rollefiguren.

I første episode forteller Elliot at E Corp er så ondt at han faktisk hører «Evil Corp» når folk snakker om selskapet. Og fra det øyeblikket hører og ser også vi Evil Corp hver gang navnet dukker opp.

Serien viser oss nemlig verden sett gjennom Elliots øyne, og det blir fort klart for oss at alt ikke er helt som det skal være bak pannebrasken hans.

Christian SLater er god i rollen som seriens tittelfigur, anarkisten Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).
Christian SLater er god i rollen som seriens tittelfigur, anarkisten Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).

Tvisten overrasker ikke

For å takle ensomheten har Elliot skapt et fantasifoster han kan snakke med i hodet sitt. Fantasifosteret er seeren, og Elliots indre dialog henvender seg konstant direkte til deg.

Rollefigurer som bryter ned den fjerde veggen kan være krise hvis det gjøres feil (Carrie i de første episodene av Sex og Singelliv) eller et strålende virkemiddel om det gjøres rett (Frank Underwood i House of Cards), og i Mr. Robot fungerer det optimalt.

Elliot sliter i stadig større grad med å skille mellom hva som er virkelighet og hva som er et resultat av hans angst og paranoia. Rami Maleks monotone stemme som funderer over disse tingene gjør hele serien. «Hva tror du?» kan han spørre.

Jeg liker at han henvender seg til meg, men her kommer også spørsmålet som er problemet med Mr. Robot.

For jeg tror ikke, jeg er helt sikker.

Det er ikke selve hackeropdraget som er det mest interessante med Mr. Robot, det er Elliots psyke. Men serieskaper Sam Esmail har helt tydelig hentet inspirasjon fra en kjent film jeg ikke nevner navnet på, og fordi han benytter seg av grep brukt i denne filmen forsto jeg ganske raskt hvor vi var på vei.

Derfor kom ikke «den store tvisten» som noen overraskelse i det hele tatt, noe Esmail unskylder ved å la Elliot komme med et «you knew all along, didn’t you?», når det hele avsløres.

Elliot er superparanoid, og liker å gjemme seg i hettegenseren sin. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).
Elliot er superparanoid, og liker å gjemme seg i hettegenseren sin. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).

En serie du ikke vil gå glipp av

Så hvorfor synes jeg likevel at Mr. Robot er noe av det beste på seriefronten så langt i år? Et strålende skuespillerensamble og et drivende godt manus hjelper selvsagt, men grunnen til at serien fungerer selv om det endelige svaret er åpenbart, er fordi det er veien til målet som er interessant.

Spenningen ligger ikke i den store tvisten, men i hva som vil skje når tiøringen endelig detter ned for Elliot også.

Jeg har hørt man ikke skal etterligne andre om du ikke kan gjøre det bedre, og Mr. Robot er ikke bedre enn filmen den henter inspirasjon fra. Likevel er dette, som er Sam Esmails store gjennombrudd, en strålende serie som engasjerer fra start til slutt – en serie du ikke vil gå glipp av.

I den siste scenen i sesongens nest siste episode, hyller forøvrig serieskaperen sin inspirasjonskilde i lydsporet. Jeg er ikke alltid fan av slike åpenbare metareferenser, men her passer det perfekt.

Har du ikke lyst til å lage deg en amerikansk iTunes-konto? Frykt ikke! 1. mars kommer «Mr. Robot» til NRK. Du kan se serien på NRK3 tirsdager klokka 21:25 på NRK3. Første episode er allerede tilgjengelig i Nett-TV.

Hva synes du om «Mr. Robot»? Si din mening i kommentarfeltet, men venligst merk spoilere tydelig.

Om SERIEN

Mr. Robot
  • Mr. Robot
  • Slippdato: 27.05.2015
  • Sesong: 1
  • Utgiver: USA Network
  • Serieskaper: Sam Esmail
  • Sjanger: Drama, Thriller