• Dette er cosplay
  • En utkledningslek, hobby, subkultur og performancekunst der en kler seg ut og spiller ut en bestemt rollefigur.
  • Begrepet «cosplay» er en sammentrekning av de engelske ordene costume og roleplay.
  • Figurene kommer ofte fra spill-, rollespill-, film-, tv-, tegneserie- eller litteraturverden.
  • Mange cosplayere treffes på «cons» (arrangerte samlinger) for å vise fram sine figurer.

– Jeg begynte å lese bøkene da Mockingjay kom ut i 2010 og ble fullstendig hekta. Jeg satt faktisk og leste ferdig den siste boka i norsktimen på skolen fordi det var så spennende. Vi skulle egentlig lese pensum, men jeg gjemte boka inni norskboka isteden, mimrer Ida Vesterelv.

Vi er på besøk hjemme hos den 22 år gamle fotografen i Levanger. Hun er over snittet interessert i The Hunger Games og Katniss, for Ida driver nemlig med cosplay og har laget kopier av kostymene skuespiller Jennifer Lawrence har på seg i filmene.

For anledningen er stua gjort om til en liten utstilling med noen av Katniss-kostymene Ida har satt sammen. Hun er tydelig engasjert når hun viser frem kreasjonene. Stødige hender retter og ordner på klærne på hengerne, og hun prater fort og energisk når hun forteller om sitt forhold til The Hunger Games.

– Katniss var et av mine aller første cosplays. Før filmene kom lagde jeg et kostyme basert på beskrivelsene fra boka, og da filmene kom synes jeg de var like bra, om ikke bedre, enn bøkene. Og kostymedesignet var fantastisk, så siden den gang har jeg laga mange Katniss-cosplays, forteller Ida.

Natt til onsdag var det premiere på den siste filmen i The Hunger Games-eventyret. Nå strømmer tusenvis av fans til kinosaler landet rundt for å få med seg det aller siste kapittelet av Katniss Everdeens kamp mot undertrykkelse i Panem.

Anmeldt: «The Hunger Games: Mockingjay Part 2» – Den siste filmen er også den beste

En sterk rollefigur

Da bøkene var utlest ble Ida litt deppa i et par uker fordi bøkene hadde gjort så stort inntrykk. Det er ikke akkurat småting Katniss Everdeen må gjennom, men det er også noe av grunnen til at Ida liker rollefiguren så godt.

– Jeg liker at hun blir kasta ut i situasjoner hun ikke har kontroll over, og hvordan hun takler det som har skjedd med henne. Hun lider av både posttraumatisk stress og angst, men selv om hun kan være svak er hun likevel sterk og klarer å kjempe seg gjennom det.

– Jeg er ikke så flink til å sy

Kostymene Ida viser oss er en blanding av klær hun har kjøpt og ting hun har laget selv. Hun liker å modifisere innkjøpte ting fordi hun ikke er så veldig flink til å sy, ifølge henne selv.

– På overflaten ser det greit ut, men hvis profesjonelle hadde tatt en titt på sømmene og det tekniske på innsiden, hadde de begynt å gråte, ler Ida.

Hun er fullstendig selvlært og har sin egen teknikk når det gjelder å sette sammen plaggene hun syr. Ida har nemlig dyskalkuli, en lærevanske som har med matematikk å gjøre.

– Når det gjelder tall, abstrakte ting og mønster jobber hjernen min mot meg. Min redning er sydokka, jeg henger opp stoff og klipper etter den, forklarer hun.

Perfeksjonisten i henne streber alltid etter å bli flinkere, og hun har et ønske om å bli bedre til å sy.

– Men akkurat nå er jeg mest opptatt av at det skal se bra ut på utsiden. Så får det se bra ut på innsiden en annen gang, fleiper hun.

Starbit Cosplay er Idas cosplaynavn – sjekk ut arbeidet hennes her!

Ida i Mockingjay-drakt, og Jennifer Lawrence i Mockingjay-drakt. (Foto: Starbit Cosplay / Lionsgate).
Ida i Mockingjay-drakt, og Jennifer Lawrence i Mockingjay-drakt. (Foto: Starbit Cosplay / Lionsgate).

Fikk bedre selvtillit av Katniss

Jennifer Lawrence sin rolle som Katniss i The Hunger Games-filmene, etablerte henne for alvor som en av Hollywoods største stjerner. Skuespilleren som har blitt nominert til Oscar tre ganger, og vunnet en av dem, har en stor stjerne i boka hos Ida.

I bøkene beskrives Katniss som liten og tynn for alderen på grunn av underernæring, mens Jennifer Lawrence har en normal, sunn kvinnekropp. Akkurat det har hjulpet Ida mye med selvtilliten.

– Jeg kom tidlig i puberteten og var lenge større enn de andre jentene, så da var det fint å ha henne å se opp til. På den måten har Katniss hjulpet meg mye, forteller hun.

Ida er også veldig glad for at rollefiguren ikke har blitt seksualisert i overgangen til det store lerretet, slik man ofte ser med kvinneskikkelser i Hollywood.

– Det er dessverre veldig vanlig at kvinnelige rollefigurer blir seksualisert på film, at Katniss ikke blir det setter jeg veldig stor pris på.

Cosplay har blitt en livsstil

Katniss er den figuren Ida har cosplayet mest, men hun lager også kostymer til en rekke andre figurer fra både film, spill og TV-serier. At cosplay er en stor del av livet hennes er lett å se. Rommet hennes får vi ikke ta bilder av, til det er det for rotete mener hun. Cosplay tar mye plass – og mye tid.

– Jeg bruker mesteparten av tiden min på cosplay nå fordi jeg har bygget opp en ganske bra tilhengerskare på sosiale medier, og jeg klarer også å få litt betalt for det nå. Det er faktisk flere og flere i verden som klarer å ha cosplay som en jobb, og det er jo et mål, forteller Ida.

Hun har i skrivende stund akkurat bikket 20.000 følgere på Facebook og hun har så vidt begynt å få sponsorer som gir henne med utstyr til kostymene hennes. Det kan komme godt med i en hobby som krever såpass mye materialer som cosplay. Ida har for eksempel over førti parykker som hun bruker til ulike kostymer.

– Men det er ikke så ille altså, de fleste er ganske billige. Man finner selvfølgelig dyre parykker med ekte menneskehår, men den jeg har på meg nå er jo bare syntetisk, sier hun og drar i Katniss-fletta som henger over skulderen.

Les også: Martine er Filmpolitiets cosplaymester 2015

Sminke er en viktig del av cosplay, og Ida bruker konturering for å få ansiktet sitt til å ligne rollefiguren. (Foto: Ida Vesterelv, Starbit Cosplay).
Sminke er en viktig del av cosplay, og Ida bruker konturering for å få ansiktet sitt til å ligne rollefiguren. (Foto: Ida Vesterelv, Starbit Cosplay).

– Det blir trist, men fint

Hun lurer for øvrig på om hun skal droppe parykken når hun skal se The Hunger Games: Mockingjay Part 2 på Colosseum kino i Oslo onsdag kveld. For det er ikke bare, bare å troppe opp i fullstendig kostyme når man skal på kino.

– Parykker begynner ofte å klø etter hvert, og det kan være deilig å droppe Katniss-sminken siden dette er siste filmen, for jeg kommer garantert til å gråte masse, forklarer Ida.

Hun både gleder seg og gruer seg til å se filmen, for det er ikke bare en filmserie som avsluttes, men et kapittel i livet hennes også.

– Jeg skal se filmen med en god venninne, og vi kommer nok til å hulke begge to. Det kommer til å bli fælt og trist, samtidig som det blir veldig fint. Jeg har stor tro på at regissør Francis Lawrence og teamet hans kan avslutte dette på en bra måte.

Nå som filmserien er ferdig tror Ida hun må finne seg noe annet å være opphengt i. At en ny filmserie med Star Wars er på vei gjør nerden i henne glad.

– Men jeg har jo ikke laget alle kostymene til Katniss fra filmene heller da, så jeg kan fortsatt være litt «in denial» om at det er over. Og jeg kan jo alltid se filmene igjen, så det går nok bra.

Hva er ditt forhold til «The Hunger Games», fortell og si din mening om filmene/bøkene i kommentarfeltet!


Og se «Cathing Fire»-parodien Ida har laget sammen med venner fra cosplaymiljøet her: