LONDON (NRK): Filmen The Revenant med sine 12 Oscar-nominasjoner var en vanskelig film å lage. Filmteamet jobbet i svært ugjestmilde omgivelser og hadde bare noen få timer med dagslys til å filme i hver dag.

Det er litt av en historie, og den er også sann, historien om Hugh Glass som overlevde etter å ha blitt forlatt i ødemarken for å dø av sine jaktkamerater. 320 kilometer dro den hardt skadde amerikaneren seg, før han omsider nådde sivilisasjonen. Litt av dette fikk også de som var med på å lage filmen merke.

ANMELDELSE: The Revenant – En villmarkswestern som er så kroppslig at det gjør vondt

Leonardo DiCaprio er strålende som naturmannen og oppdageren Hugh Glass i "The Revenant". (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Leonardo DiCaprio er strålende som naturmannen og oppdageren Hugh Glass i «The Revenant». (Foto: Twentieth Century Fox Norway)

Tøff og vanskelig

Det er Alejandro González Iñárritu, (21 Grams, Babel og Birdman) som har regissert og skrevet deler av manuset. Han kom over historien om jegeren, og fant den både inspirerende og mystisk ifølge seg selv. Store deler av filmen ble spilt inn i Canadas villmark.

– Det var veldig tøft, og det var vanskelig, men også givende å ha overlevd de forholdene, forteller Iñárritu til NRK når vi møter ham i London, forut for premieren.

Filmen åpner med flere imponerende lange kamerakjøringer, som inneholder lange og kompliserte kampscener – uten et eneste klipp.

– Det krevde mye planlegging og prøving på forhånd. Så måtte vi utføre det hele i en panisk tilstand i løpet av de halvannen timene vi hadde dagslys i håp om å lykkes. Det var hverdagen vår, forklarer han.

Kjente ikke historien

Det er snart 200 år siden nybyggeren Hugh Glass ble alvorlig skadet av en grizzly-binne da han skremte henne og de to ungene hennes. To frivillige fra pelshandlerlaget, Jim Bridger og John S. Fitzgerald, ble igjen sammen med Glass da resten av jaktlaget dro videre. Senere dro også de, og løy og sa at Glass var død.

Det er Will Poulter (kjent fra The Mazerunner og Narnia – Reise til det ytterste hav) som spiller Jim Bridger i filmen. Han hadde aldri hørt historien før han fikk rollen.

– Jeg må si det er det mest imponerende manuset jeg noen gang har lest, og har heller aldri blitt så følelsesmessig beveget av å lese noe, sier Bridger til NRK.

Allerede har både regissør Alejandro González Iñárritu og hovedrolleinnehaver Leonardo DiCaprio fått Golden Globe, og er i tillegg nominert til både BAFTA og Oscar.

– Du lager ikke film for å få en Oscar, sier Iñárritu kort og legger til at det uansett er opp til Oscar-akademiet å ta avgjørelsene.

Det samme sier Domnhall Gleeson

The Revenant er en fantastisk film, men å definere den ut fra Oscar-vinnersjansene tror jeg er en dårlig idé.

– Det er jeg enig i, legger Will Poulter raskt til.

Det ble mange dager under strabasiøse forhold for skuespillerne i The Revenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Det ble mange dager under strabasiøse forhold for skuespillerne i The Revenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)

Digget Kristoffer Joner

Da de to skuespillerne forsto vi kom fra Norge, forsøkte de å dreie nesten hele intervjuet over på «Kris», eller Kristoffer Joner. I den ferdigklippede filmen ser vi ham kun i noen korte strekk som en av flere pelshandlere, men Joner hadde åpenbart gjort inntrykk på de to skuespillerkollegene.

– Han var god til alt! sa de to nærmest i kor da de endelig skulle få snakke om ham.

– Hvis det var noe han ikke var god på, så sørget han for å bli den beste, sier Poulter.

– Han var veldig bra i de scenen han var med i, ga alt. Han måtte kutte av seg alt håret foran kameraet på et tidspunkt, det var en av de virkelig bra tingene jeg så under innspillingen, forteller Gleeson.

– Mange av oss bodde på det samme hotellet, hvor vi hang sammen på kveldene: Kris var strålende i filmen – og utenfor, leger han til

The Revenant har norsk premiere 22. januar.