Kristofer Hivju skaper liv og røre på politikammeret som den nye partneren til den svenske veteranetterforsker Martin Beck (Peter Haber). Og er med på å gjøre Steinar til en fengende og særdeles innholdsrik Beck-episode.

Beck, som har holdt det gående som et av Sveriges krimflaggskip i snart 20 år, endte sin 31. episode på dramatisk vis, og har sett til Norge for å erstatte en sine største stjerner.

Og Steinar Hovland (Hivju) er en underholdende arvtaker til Mikael Persbrandts frittalende etterforsker Gunvald Larsson. Steinar tar plassen som den litt løse kanonen i etterforskningsteamet, og oser av både barsk karisma og raus medmenneskelighet.

Presentert som Oslopolitiets svar på Petter Northug stjeler Hivju oppmerksomheten i de fleste scenene. Der Steve McQueen fiklet med cowboyhatten for å trollbinde publikum, gjør Hivju det med energi, kroppskontakt og et vinnende vesen.

Og så er han morsom. Beck er en serie som er god til å bryte opp alvorlig etterforskning med litt glimt i øyet. Med finurlige avhørsteknikker og et par velplasserte vitser gir Hivju serien et frisk og kledelig humoristisk drag.

*Herfra og ut vil det komme litt spoiling fra tidligere Beck-episoder.*

ANMELDELSE: Modus – vil være nordisk noir

Kristofer Hivju gjør en karasmitisk (Foto: C More, Baldur Bragason)
Kristofer Hivju gjør en karismatisk (Foto: C More, Baldur Bragason)

Mer figurdrama enn krim denne gangen

Krimplottet er av sedvanlig solid Beck-kvalitet, men er ikke blant seriens mest magekriblende. En mordbrann på en campingplass hvor alkoholikere og narkomane bor, sender etterforskerne på sporet av både fromme hjelpere og aggressive nabolagsvakter.

Og det blir en greit spennende og småekkel oppnøsting av hvem som har vært ute med bensin og fyrstikker.

Men det er de personlige dramaene og omveltningene på arbeidsplassen som gjør at denne episoden får det til å svinge.

Det er flere som har det tungt etter Gunvalds bortgang, og serien gjør smart bruk av at kriminalinspektør Steinar Hovland kommer inn i den ledige stillingen.

Steinar Hovland er etterforskernes Petter Northug. Politisjef Klas Freden

Den effektiviseringsglade politisjefen Klas Dreden (Jonas Karlsson), benytter anledning til en liten splitt og hersk på kontoret og forsøker å spille Hovland og Beck opp mot hverandre.

Ellers vier episoden mye tid til både Oskars (Måns Nathanaelsson) traumer, Becks små skritt inn i romantikken og selvfølgelig noen kleine og småmorsomme prater på balkongen.

Sjefen Klas Dreden (Jonas Karlsson) prøver å spille nykommer Steinar Hovland (Kristofer Hivju) opp mot mesterdetektiv Martin Beck (Peter Haber). (Foto: C More, Baldur Bragason)
Sjefen Klas Dreden (Jonas Karlsson) prøver å spille nykommer Steinar Hovland (Kristofer Hivju) opp mot mesterdetektiv Martin Beck (Peter Haber). (Foto: C More, Baldur Bragason)

En frisk erstatter for Mikael Persbrandt

Det blir et toneskifte i overgangen fra Gunvald Larsson (Persbrandt) til Steinar Hovland for Beck. Og det blir en litt annen dynamikk blant Stockholmpolitiets beste.

Der Gunvald kunne være veltalende arrogant, småkynisk og litt for fysisk til tider, er Hovland mer menneskevenn. God til å lese folk, god til å jatte med folk og med en tydelig sympati for den svake part.

Kjemien mellom Hovland og Martin Beck er kledelig rufsete i innledningen, men går seg raskt til.

Forholdet mellom de to hovedrollene er ikke uten spenning og skepsis, men har også utsikt mot vennskap. Og mot slutten er det noen riktig så kostelige «buddy cop»-scener som gir godt med humør mellom de to politipartnerne.

Hovland er likevel en uberegnelig type, villig til å følge magen over regelverk hvis det trengs, og ikke uten antiheltens mørkere side.

Det er et privat hodebry som har sendt etterforskeren fra Oslo til Stockholm. En familieforbindelse som kan bli en dramatisk parallellhistorie utover de neste episodene.

Beck – Steinar har premiere 6. februar på C More First og strømmetjenesten TV 2 Sumo.

Om SERIEN