Dataspillestetikk har vi sett på film før, men kanskje aldri så gjennomført som i Hardcore. Denne russiske filmen, med engelsk dialog, er sterkt inspirert av voldelige skytespill.

Oppfinnsomme actionscener med ekstrem kameramobilitet gir et skikkelig adrenalinrush. Filmen savner et menneskelig aspekt, selv om Sharlto Copley er morsom i en viktig birolle.

Hardcore er i hvert fall tro mot sin tittel, for dette er en av de mest voldsomme filmene som noen gang har gått på kino. Som voldsfilmelsker, må jeg bare gi en uforbeholden anbefaling!

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Hardcore er innspilt i førstepersons perspektiv (Foto: SF Norge AS).
Hardcore er innspilt i førstepersons perspektiv (Foto: SF Norge AS).

Akkurat som et dataspill

Den actionmettede handlingen eksploderer omtrent umiddelbart. Henry våkner opp uten hukommelse i et laboratorium med flere mekaniske kroppsdeler.

Han må redde kona Estelle (Hayley Bennett) fra skurken Akan (Danila Kozlovsky), som forsøker å skape en hær av bioteknologiske soldater.

Underveis får han hjelp av Jimmy (Sharlto Copley), som på mystisk vis ser ut til å gjenoppstå fra de døde gang på gang.

LES: Anmeldelsen av Grand Hotel

Regissør Ilya Naishuller har åpenbart studert det visuelle uttrykket i diverse førstepersons skytespill, for Hardcore er akkurat som et dataspill, der horder av fiender må meies ned på oppfinnsomt vis.

Bildet mangler bare en HUD (head-up display). Alt er innspilt i førstepersons perspektiv, og rent teknisk er dette løst på en beundringsverdig måte.

Jeg blir ofte sittende og lure på hvordan de har greid å filme det de gjør, i tilsynelatende endeløse tagninger som krever utrolig timing, selv om jeg antar at scenene har mange skjulte klipp.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Horder av biotekniske fiender må bekjempes i Hardcore (Foto: SF Norge AS).
Horder av biotekniske fiender må bekjempes i Hardcore (Foto: SF Norge AS).

Svart, morbid humor

Henry selv er ansiktsløs, har ikke stemme og kan kun uttrykke seg med gestikulasjon eller å riste på hodet. Derfor avhenger filmen av andre figurer for å gi den et visst menneskelig aspekt.

Sharlto Copley, kjent fra District 9 og Elysium, er morsom som Jimmy, en rolle som gir Copley muligheter til å gjøre forskjellige ting, uten å avsløre det her. Han tilfører svart, morbid humor som filmen sårt trenger.

Danila Kozlovsky gjør også en Benedict Cumberbatch-lignende bad guy-figur som er akkurat passe overdreven og utagerende i en slik type film. Det eneste spørsmålstegnet, er hva Tim Roth gjør i noen flashback-scener som gir liten mening.

LES: Anmeldelsen av The Boy

Hardcore er alt annet enn subtil. Ilya Naishuller og produsent Timur Bekmabetov (Nightwatch, Daywatch) pøser på med blodige actionscener i en vill fart.

Her er det ingen hvile å få, ingen dødpunkter og maksimal fremdrift og hastighet. Tre kameramenn har vært i sving med mobilt GoPro-utstyr som gir effektiv action, samtidig som man kan risikere å bli litt sjøsyk av de ustabile bildene.

Det er verdt det, for Hardcore er en skikkelig tøff actionfilm, som for all del ikke må tas for seriøst.

Om FILMEN

Hardcore
  • Hardcore
  • Slippdato: 8.4.2016
  • Regi: Ilya Naishuller
  • Utgiver: SF Norge
  • Originaltittel: Hardcore Henry
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Action