Omsorgsfølelsen vekkes for den unge, sårbare hovedpersonen i den islandske filmen Småfugler.

Regissør og manusforfatter Rúnar Rúnarsson forteller om en tenåring som forsømmes av sine skilte foreldre og må navigere seg gjennom noen ungdommelige sommernetter uten tilsyn og veiledning.

Man kan både bli sint og forarget over hvordan Ari blir behandlet, og det skinner igjennom at all elendigheten i historien kan spores tilbake til den økonomiske kollapsen i 2008.

Småfugler forteller om et stort tema på makronivå, og gjør det svært godt.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Gunnar (Ingvar Eggert Sigurðsson) og Ari (Atli Oskar Fjalarsson) jakter sel i Småfugler. (Foto: Arthaus).
Gunnar (Ingvar Eggert Sigurðsson) og Ari (Atli Oskar Fjalarsson) jakter sel i Småfugler. (Foto: Arthaus).

Mister uskylden på flere måter

Ari (Atli Oskar Fjalarsson) introduseres som korgutt med vakker stemme, og fremstår som en sart engel.

Kontrasten er merkbar når han må flytte fra moren i Reykjavik til faren på hjemplassen nord på Island, der forholdene er langt tøffere.

Faren Gunnar (Ingvar Eggert Sigurðsson) drikker og fester mye med kameratene sine, og vi ser hvordan Ari mister uskylden på flere måter gjennom lyse sommernetter sammen med andre ungdommer på stedet.

LES: Anmeldelsen av Under sanden

Småfugler er bygget på en kortfilm med samme tittel som Rúnar Rúnarsson lagde i 2008, også da med Atli Oskar Fjalarsson i hovedrollen.

Mange av nøkkelscenene er utviklet videre, og gjør inntrykk nå som da. Spesielt én vakker, men samtidig hjerteskjærende sekvens mellom Ari og barndomsvenninnen Lára (Rakel Björk Björnsdóttir) er delikat regissert av Rúnarsson.

Historien maner frem flere bilder fra skjør ungdomstid som man kan kjenne seg igjen i.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Småfugler er innspilt i majestetiske omgivelser i Island. (Foto: Arthaus).
Småfugler er innspilt i majestetiske omgivelser i Island. (Foto: Arthaus).

Etterdønninger av økonomisk kollaps

Det er ikke første gang vi ser en forfyllet far på film, men Gunnar er heldigvis en troverdig figur, preget av forfall, både faglig og personlig.

Det er etterdønningene av den økonomiske krisen på Island vi ser resultatene av her. Filmen skildrer enkelt og virkningsfullt hvordan ringvirkningene ødelegger mellommenneskelige forhold og setter sitt preg på et helt samfunn.

Økonomien er kanskje på vei opp av grøfta, men noen av krisens ofre ligger fremdeles igjen.

LES: Anmeldelsen av Kollektivet

Småfugler er en vakker og bevegende film på flere måter. Hjertet banker for hovedfigurene, som er ufrivillige produkter av omstendighetene.

Filmen forteller sårt og godt om utsatt ungdom i et samfunn som har mistet deler av kontrollen og tryggheten som den økonomiske kollapsen tok med seg.

Regissør Rúnar Rúnarsson debuterte på en overbevisende måte med Ildfjell i 2011, og andrefilmen hans er like engasjerende. Småfugler er en ny islandsk filmperle!

Om FILMEN

Småfugler
  • Småfugler
  • Slippdato: 24.6.2016
  • Regi: Rúnar Rúnarsson
  • Utgiver: Arthaus
  • Originaltittel: Þrestir
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Drama