The People v. O. J. Simpson: American Crime Story er en tettpakket og godt oppbygd serie.

Den starter litt «fra virkeligheten»-sjangersatt – som en TV-film fra det tiåret serien henter handlingen sin fra – men utvikler seg raskt til et drivende, fengende og stort sett velspilt rettsdrama.

Rettssaken mot den drapstiltalte idrett- og skuespillerkjendisen O.J. Simpson var en av 90-tallets store mediebegivenheter. Denne serien klarer på imponerende effektivt vis å fortelle den dramatiske historien med både personfokus, rettsalsdramatikk og et lett reflekterende blikk på det enrome mediesirkuset som preget saken.

Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) flankert av F. Lee Bailey (Nathan Lane) til venstre. Til høyre står Robert Shapiro (John Travolta), O.J Simpson (Cuba Gooding, Jr.) og  Robert Kardashian (David Schwimmer). (Foto: TV3, FX)
Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) flankert av F. Lee Bailey (Nathan Lane) til venstre. Til høyre står Robert Shapiro (John Travolta), O.J Simpson (Cuba Gooding, Jr.) og Robert Kardashian (David Schwimmer). (Foto: TV3, FX)

Den beste historien vinner

Serien tar oss med inn i begivenhetene rett etter at Nicole Brown Simpson og hennes venn Ronald Lyle Goldman ble drept den 12. juni 1994.

Nicoles eksmann O.J. Simpson (Cuba Gooding, Jr.) blir raskt politiets hovedmistenkte, og i godt spenningskomponerte episoder fortelles vi historien om en mistanke som blir til en hysterisk biljakt som ender i en begivenhetsrik rettssak.

Historien bygges opp fra flere leire uten at den røde tråden glipper, og spesielt når forsvarsadvokat Johnnie Cochran (Courtney B. Vance) entrer manesjen, blir dette til en temposterk serie som evner å vise hvordan rettssalens historiefortellere tar i bruk alt fra juridiske tjuvtriks til karakterdrepende lekkasjer i kampen om å styre narrativet.

Historien om O.J.-saken har flere eksempler på hvor effektivt og brutalt media kan brukes for å ødelegge og villede. Det er guffent å se hvordan aktoratets advokat Marcia Clarks (Sarah Paulson) kjønn stadig blir brukt mot henne – både av Cohcran direkte i rettssalen, og gjennom et systematisk fokus på hennes utseende og familieliv i media.

Serien får også fram hvorfor konspirasjonsteorier mot Los Angeles-politiet, og det at O.J. Simpson ble oppfattet nok en svart mann forfulgt og arrestert av politiet, ble en stor del av rettssaken.

Her vises både hvordan forsvaret skamløst spiller på hudfarge og kulturell bakgrunn for å vinne en rettssak, samtidig som vi får se mer enn nok av situasjoner til å skjønne hvorfor mistroen mot politiet var stor når det gjaldt behandlingen av svarte i Los Angeles og hvordan påtalemyndighetene undervurderte den mistroen.

The People v. O.J. Simpson er et ganske grelt portrett av det amerikanske rettssystemet med sine systematiske skjevheter og svakheter for mediepåvirkning og manipulering. Og det portrettet rammer uansett hva du tror skjedde med Nicole Brown Simpson og Ronald Lyle Goldman.

Sarah Paulson og Sterling K. Brown er veldig gode som påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden. (Foto: TV3, FX)
Sarah Paulson og Sterling K. Brown er veldig gode som påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden. (Foto: TV3, FX)

Stjernene er svakest

Det er de etablerte skuespillerstjernene det svinger dårligst av i The People v. O.J. Simpson.

Spesielt John Travolta blir stiv og overtydelig i sitt portrett av den selvhøytidelige og forsiktige advokaten Robert Shapiro.

David Schwimmer klarer ikke å klatre helt ut av skyggen til signaturrollen Ross Geller i sin naive og litt fjollete tolkning av Simpsons gode venn Robert Kardashian.

Cuba Gooding Jr får det heller ikke helt til. Han virker veldig opptatt av å definere noen signaturtrekk i Simpsons væremåte som tar veldig mye fokus og oppleves kunstig, men han finner seg bedre til rette i rollen etter hvert.

Resten av rollegalleriet er heldigvis svært godt.

Courtney B. Vance som Johnnie Cochran ligger hele tiden og vaker i en velartikulerte dualitet som gjør at en aldri helt vet om forsvarsadvokaten vil bruke deg som kanonføde eller gå i krigen for deg.

Og Sarah Paulson og Sterling K. Brown gir både verdighet og fortvilelse til påtalemyndighetens advokater Marcia Clark og Christopher Darden, som på grunn av flere uheldige avgjørelser ser saken dreie seg lengre og lenger bort fra deres fysiske bevis.

Jeg kan for lite om, og husker for lite av, den originale rettssaken til å gi en vurdering av hvor historisk korrekt serien er. Og det det har blitt poengtert (spoilereksempel) at begivenheter er rokert, og elementer pyntet på, for dramaturgiens skyld.

Men som en fascinerende dramatisering av amerikansk rettshistorie er The People v. O.J. Simpson en serie som leverer en godt kjendiskrydret (du får et par kleine møter med The Kardashians også) og underholdende dose true crime til kveldskaffen.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story begynner på TV3 torsdag 9. juni kl. 22.30. og vil sendes som dobbeltepisoder hver torsdag de neste fem ukene.

Om SERIEN

The People v. O. J. Simpson: American Crime Story
  • The People v. O. J. Simpson: American Crime Story
  • Slippdato: 09.06.2016
  • Sesong: 1
  • Utgiver: TV3
  • Serieskaper: Scott Alexander and Larry Karaszewski
  • Sjanger: Drama, Historisk, Krim, TV-Serie