Denne saken ble skrevet i forbindelse med P3s klimauke i 2016. Filmene er fortsatt verdt å se!

Inspirasjon er stikkordet når vi i Filmpolitiet samler et utvalg filmer som vi mener kan være med å gjøre verden til et litt bedre sted.

Skal du snu uvaner, bli bevisstgjort, bli engasjert og få ræva i gir, så trenger du en åndelig oppvåkning – og disse filmene er tipp topp egnet til å gi gnist til både hjerte og hjerne.

I en verden hvor overforbruk og rovdrift på naturresurser truer kloden vår – så viser disse filmene vei.

Her finner du både hardtslående dokumentarer, hardtslående actionhelter og hjertevarme animasjonsfilmer. Selv om flere av disse filmene tar seg kunstneriske friheter, og ikke nødvendigvis følger vitenskapen til punkt og prikke, så er dette historier med et inspirerende budskap som både underholder og engasjerer.

Vår liste er på ingen måte komplett. Så hvis du har andre favoritter du vil dele med oss alle, så gi oss dine tips i kommentarfeltet nedenfor.

LES OGSÅ: Filmer om å være på flukt


On Deadly Ground (1994)

2 år etter at Norge ga verden Giftige Løgner, kom Steven Seagal med sin miljøvernfilm On Daeldy Ground, hvor oljebransjen får passet påskrevet. (Foto: 20th Century Fox)
2 år etter at Norge ga verden Giftige Løgner, kom Steven Seagal med sin miljøvernfilm On Deadly Ground, hvor oljebransjen får passet påskrevet. (Foto: 20th Century Fox)

Steven Seagal valgte å sette miljøvern på agendaen da han fikk regissere sin første spillefilm i 1994.

Filmen starter med majestetiske bilder av en kongeørn og en isbjørn, og etter Seagal har banket opp hele den forferdelige oljebransjen i Alaska – og dratt på en utsvevende åndelig reise sammen med den lokale urbefolkningen – så avslutter den engasjerte skuespilleren med en tre minutters tale om storkapitalens grådighet, og visjoner for en bedre morgendag. Elbiler inkludert.

Refrenget her er kjent. Vi kan gjøre noe, vi må gjøre noe, og vi må gjøre det nå.

Filmen er ikke den beste Seagal har spilt i. Men den ble laget rett etter den særdeles underholdende Under Siege, og inneholder rikelig med god 80-tallsaction for dem som liker den slags.

Hvis du ikke gidder nitti minutter med Seagal, kan du se talen her:


Cowspiracy (2014)

Cowspiracy er en tankevekende dokumentar fra 2014. (Foto: A.U.M. Films, First Spark Media).
Cowspiracy er en tankevekkende dokumentar fra 2014. (Foto: A.U.M. Films, First Spark Media).

Cowspiracy er en sjokkerende film som tar for seg hvordan husdyrhold i landbruk er en av de aller største værstingene når det kommer til utslipp av drivhusgasser.

Filmen følger dokumentarist Kip Anderson som forsøker å finne løsningene på våre største miljøproblemer og hva som skal til for å bli bærekraftig.

Å hevde at kjøttindustrien er verre enn fossile brennstoff i det store klimaregnskapet er kontroversielt, og dokumentaren har mottatt kritikk for å fremstille kjøttindustrien verre enn den er.

Men filmen er uansett en real tankevekker, som bør stå på lista over filmer som må sees for å gi deg selv et spark i ræva til å redusere ditt eget klimaavtrykk. Men bare vært klar over én ting – det er en stor fare for at du ender opp som veganer etter å ha sett den.


Avatar (2009)

Neytiri (Zoë Saldana) i Avatar. (Foto: 20th Century Fox)
Neytiri (Zoë Saldana) i Avatar. (Foto: 20th Century Fox)

Avatar er en stor film på alle måter, og beruset meg med fantastiske inntrykk. «Opplev en ny verden», sier reklamen, og den lyver ikke. Det var akkurat det jeg gjorde da jeg så denne filmen. Kinosalen forsvant, og jeg befant meg på planeten Pandora. Der var det helt fortreffelig å være!

Slik starter Birgers anmeldelse av Avatar, en film som fikk terningkast 6 av oss da den kom i 2009.

ANMELDELSE: Avatar – Terningkast 6

Men Avatar er ikke bare et knallbra filmeventyr. Verdens mest innbringende film, fronter også verdens viktigste budskap – ta vare på miljøet, ha respekt for naturen.

Regissør James Cameron har selv sagt at Avatar er en film som skal inspirere til miljøvernaktivisme. Og han skal ha måttet kjempe mot studioet for å beholde akkurat det tankegodset i filmen.


The Day After Tomorrow (2004)

Klimaet tar hevn på menneskene i The Day After Tomorrow. (Foto: 20th Century Fox)
Klimaet tar hevn på menneskene i The Day After Tomorrow. (Foto: 20th Century Fox)

Vitenskapen er kastet over bord og overdrivelsene er enorme i klimakatastrofefilmen The Day After Tomorrow.

Men beskjeden ropes klart og tydelig med en popcornunderholdende røst. Klimaendringene er menneskeskapte, og USA kan bli til nordpolen hvis vi ikke gjør noe!

Hvis du terger moder jord, så får hun til slutt nok – og i denne katastrofeblockbusteren er naturens hevn særdeles fengende klimaaction. En film som gir deg noe å tenke på når du skal velge mellom tog eller fly på neste reise.

Her er et utdrag fra Birgers anmeldelse da den kom på kino i 2004.

Filmen er selvsagt overdrevent usannsynlig. Klimaendringene som oppstår, skjer så ekstremt raskt at Gislefoss vil rive seg i håret.

Men hvem bryr seg egentlig om det? Kanskje klimaforskere og flisespikkere. Jeg kom for å oppleve en drivende god katastrofe og jammen var det nettopp det jeg fikk. Vann, vind, snø og is oppfører seg fryktelig slemt og det ser og høres fantastisk ut i kinosalen. Dette er profesjonelt spetakkel og jeg rives fort med av sånt!

ANMELDELSE:The Day After Tomorrow – det finnes dårlig vær


Prinsesse Mononoke (1997)

Fra filmen Prinsesse Mononoke (1997). (Foto: Studio Ghibli)
Fra filmen Prinsesse Mononoke (1997). (Foto: Studio Ghibli)

Den japanske filmskaperen Hayao Miyazaki er kjent for å la sin sterke kjærlighet for naturen skinne gjennom i filmene sine. Og i prinsesse Mononoke viser han hvor galt det kan gå når menneskene nekter å leve i pakt med naturen.

Filmen er et vakkert, men til tider dystert og voldsomt eventyr om kampen mellom industri og natur. Krigen mellom menneskene og skogens voktere.

Hayao Miyazaki maler et bilde av naturen som nådeløs i sin kamp for overlevelse, og prinsesse Mononoke blir derfor også en advarsel om at naturen kan komme til å slå hardt tilbake om vi ikke tar bedre vare på den.

Les også: Topp 5: Hayao Miyazaki


An Inconvenient Truth (2006)

Plakaten til dokumentaren An Inconvenient Truth fra  2006. (Foto: Paramount Classics)
Plakaten til dokumentaren An Inconvenient Truth fra 2006. (Foto: Paramount Classics)

I år er det ti år siden den amerikanske politikeren, miljøforkjemperen og fredsprisvinner Al Gore skremte vettet av oss med dokumentaren An Inconvenient Truth, som regissør Davis Guggenheim fikk en Oscar for beste dokumentarfilm for.

Filmen tar utgangspunkt i et foredrag Al Gore har reist verden rundt med, der han på en enkel måte forklarer om farene med global oppvarming.

Det er ikke noe nytt som fortelles, og nå – ti år etter – har du nok hørt alt før. Men Gore er en så god formidler at du ender opp med en sunn dose frykt for fremtiden i kroppen.

Og selv om filmen har blitt kritisert nettopp for å spille på frykt, og skaperne av South Park har slengt kritikk for at filmen «ikke er en dokumentarfilm, men en PowerPoint-presentasjon», så er det en film som faktisk klarer å få deg til å bry deg. I hvert fall litt.