Suicide Squad hadde et stort potensial. Filmen hadde alle forutsetninger til å bli morsom, fengende og underholdende.

I stedet har det blitt et overraskende kjedelig og humørløst effektfyrverkeri som forteller en lite engasjerende historie som mangler originalitet. Selv en utslitt frase som «Let’s do this» har fått plass i dette manuset.

Persongalleriet er lovende, men det er altfor stort. Vi rekker ikke å bygge opp noe forhold til de fleste av dem. Actionscenene er stilige, men tomme for spenning.

Suicide Squad har sine stunder, men fremstår mest av alt som en bortkastet mulighet.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Jared Leto er stilig som Joker, men får ikke nok spilletid i Suicide Squad (Foto: SF Studios).
Jared Leto er stilig som Joker, men får ikke nok spilletid i Suicide Squad (Foto: SF Studios).

Rekrutterer superskurker

Filmen tilhører tegneserieselskapet DC Comics sitt univers, der blant andre Batman og Superman kommer fra.

Nå trengs det nye krefter, og en representant for myndighetene, Amanda Waller (Viola Davis), rekrutterer en gruppe superskurker til hemmelige oppdrag i bytte mot reduserte straffer, blant andre skarpskytteren Deadshot (Will Smith) og balltresvingende Harley Quinn (Margot Robbie).

De holdes i tømmene av lagleder Rick Flag (Joel Kinnaman), og når hele verden trues av eldgamle ånder, må Suicide Squad ta opp kampen ved hjelp av sine skurketriks.

LES: Anmeldelsen av Jason Bourne

Regissør og manusforfatter David Ayer (End of Watch, Fury) har full kontroll på det visuelle. Filmen er proft og tøft laget på alle måter, slik man forventer at en storbudsjettsfilm skal være.

Dessverre er det likevel ikke særlig morsomt å se filmen. Handlingen er uinteressant, humoren fungerer ikke og persongalleriet klikker ikke helt.

Det er interessant å tenke på hvordan alle figurene i f.eks. Guardians of the Galaxy hadde et distinkt særpreg som gjorde at vi brydde oss om alle. Det er derimot vanskelig å bry seg stort om noen i Suicide Squad.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Margot Robbie, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Joel Kinnaman, Will Smith og Jai Courtnay i Suicide Squad (Foto: SF Studios).
Margot Robbie, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Joel Kinnaman, Will Smith og Jai Courtnay i Suicide Squad (Foto: SF Studios).

Ikke voldsom nok

Will Smiths Deadshot og Margot Robbies Harley Quinn er de beste figurene i denne gjengen, men deres egenskaper utnyttes ikke til fulle. Jeg savner Smiths vitsing fra hans glansdager, mens Robbies yppige lolitafigur skulle fått lov til å være enda frekkere og galere.

Hennes beste scener er med kjæresten Joker, stilig spilt av Jared Leto, som dessverre ikke får være med lenge nok til å markere seg skikkelig. Han får heller ikke være voldsom nok.

Filmens lave aldersgrense, 12 år i Norge, merkes for godt. Dette persongalleriet bestående av skruppelløse skurker burde ha fått utfolde seg innenfor et tøffere og grovere rammeverk, slik Deadpool gjorde med stor suksess.

LES: Anmeldelsen av SVK – Store Vennlige Kjempe

Det merkes at DC Comics forsøker å gjøre det samme med sine superhelter og skurker som Marvel har lyktes med (blant annet med flere gjesteopptredener i denne filmen som du skal få oppdage selv), men de har ikke fått like god uttelling til nå.

Suicide Squad er dessverre for ujevn. Den fungerer best når den tøyer aldersgrensa med noen saftige actionsekvenser, men greier ikke å hevde seg i en sjanger der vi har blitt bortskjemt med høydepunkter de siste årene, stort sett fra Marvel.

Suicide Squad var en av filmene jeg gledet meg mest til i høst, og er ikke helt bortkastet som tanketom kinoføde, men det er ikke nok, og føles dermed som en skuffelse.

Om FILMEN

Suicide Squad
  • Suicide Squad
  • Slippdato: 5.8.2016
  • Regi: David Ayer
  • Utgiver: SF Studios
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Action