Alle elsker et comeback. Filmen Bleed For This skildrer bokseren Vinnie Pazienzas kamp for å komme seg tilbake til ringen etter en bilulykke i 1991.

Dette er på mange måter en boksefilm på det jevne, med de fleste av sjangerens velbrukte klisjéer i god behold, men handler om en utøver med litt over middels store utfordringer.

Miles Teller spiller bedre i hovedrollen enn filmen kanskje fortjener. Manuset gjør nemlig ikke Pazienza til en særskilt spennende figur. Han virker ensporet og todimensjonal, men det skal sies at dette kanskje er en fordel når man er sportsutøver med kun ett mål for øye.

Bleed For This har gode boksescener, og forteller en underholdende historie, selv om regissør Ben Younger kanskje burde ha fått til noe enda mer spennende med filmens fargerike persongalleri.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nakkeskadde Vinnie Pazienza (Miles Teller) trenes av Kevin Rooney (Aaron Eckhart) i Bleed For This. (Foto: SF Studios)
Nakkeskadde Vinnie Pazienza (Miles Teller) trenes av Kevin Rooney (Aaron Eckhart) i Bleed For This. (Foto: SF Studios)

Pådrar seg nakkebrudd

Vinnie Pazienza (Miles Teller) er bokseren som trenger et comeback i ringen. Faren og manageren Angelo Pazienza (Ciarán Hinds) setter ham i kontakt med treneren Kevin Rooney (Aaron Eckhart), som selv trenger en opptur.

Dessverre pådrar Pazienza seg et nakkebrudd i en bilulykke som truer med å sette en strek for karrieren, men han bestemmer seg for å gjøre alle dystre spådommer til skamme. Sammen med Rooney, begynner Pazienza å trene i all hemmelighet, mot farens og resten av familiens vilje.

Anmeldelse: Hacksaw Ridge er et voldsomt krigsdrama om ikke-vold

Bleed For This er altså en klassisk mot-alle-odds-historie, der hovedpersonen må tåle adskillig mye motgang for å gjenvinne gammel ære.

Dette har vi sett før og denne historien skiller seg ikke nevneverdig ut i hovedtrekkene. Filmen gir oss et glimt av heltens suksess, før den rives bort fra ham, og han må gjennom harde prøvelser for å triumfere på ny.

Det er lett å føle sympati for Pazienza, men samtidig må man undre litt på om han er litt vel overmodig. Boksing er tilsynelatende alt som gjelder, og som publikummer er det veldig lett å forstå familiens holdning til Pazienzas stahet.

Miles Teller spiller imidlertid så godt at man er nødt til å heie på ham. Han gir Pazienza en beundringsverdig, målbevisst personlighet som er inspirerende.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Vinnie Pazienza (Miles Teller) erter motstanderen Roger Mayweather (Peter Quillin) på en pressekonferanse i Bleed For This. (Foto: SF Studios)
Vinnie Pazienza (Miles Teller) erter motstanderen Roger Mayweather (Peter Quillin) på en pressekonferanse i Bleed For This. (Foto: SF Studios)

Kunne gjort mer med persongalleriet

Bleed For This har et flott persongalleri i familien og apparatet rundt Pazienza. Farens kjærlige standhaftighet skildres godt av Ciarán Hinds, mens Katey Sagal er skjønn som moren Louise, som sitter på kjøkkenet når sønnen bokser, mens resten av familien ser matchene på TV.

Aaron Eckhart har forandret seg mye for å spille Rooney, en nedkjørt og alkoholisert mann som en gang trente Mike Tyson, og er den som gir filmen den største emosjonelle slagkraften.

Regissør og manusforfatter Ben Younger kunne faktisk ha gjort mye mer med dette persongalleriet. Det har et så stort potensial for interne konflikter og utfordrende familiedynamikk at det er synd det ikke utnyttes bedre.

Anmeldelse: The Accountant er en ujevn, men underholdende thriller

Siden denne filmen faktisk eksisterer, kan man jo se for seg et sannsynlig handlingsforløp, i hvert fall i grove trekk. Derfor er ikke Bleed For This egnet til å overraske, men den fungerer fint som drama-fra-virkeligheten.

Filmens boksescener skildres slik boksing på film gjerne blir skildret, nemlig i overkant komprimert og dramatisert, men likevel med et udiskutabelt spenningsnivå.

Kvaliteten heves også av Miles Tellers engasjerte og sympatiske fremstilling av hovedpersonen. De obligatoriske arkivklippene av den virkelige Pazienza mot slutten av Bleed For This, antyder en litt enklere personlighet med et litt mindre vinnende vesen.

Om FILMEN

Bleed For This
  • Bleed For This
  • Slippdato: 09.12.2016
  • Regi: Ben Younger
  • Utgiver: Selmer Media
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama, Sport