Det bys på krangling, bitterhet og intriger i nære relasjoner i filmen Det Er Bare Verdens Undergang, som vant den prestisjetunge juryprisen under fjorårets Cannes-festival.

Selv om regissør Xavier Dolan sier at han selv opplevde mye kaos og støy i oppveksten, er det ikke hans egen familie han viser frem på lerretet.

– Min familie er ingenting som familien i filmen. Men jeg føler medfølelse, og har forståelse for hva moren går gjennom, hva søsteren går gjennom og hva sønnen går gjennom. Det er en liten bit av meg selv i alle disse karakterene, som er noe av grunnen til at dette skuespillet appellerte til meg i utgangspunktet, sier Dolan.

Se intervjuet i videoen over!

Filmanmeldelse: «Det er bare verdens undergang» – Ubehagelig bra.

Skuespillet står i sentrum

Filmen forteller historien om Louis (Gaspard Ulliel), en homofil skuespillforfatter, som etter 12 års fravær vender hjem til sin dysfunksjonelle familie. For å gjøre den anspente stemningen verre, er Louis i tillegg alvorlig syk.

Dolan beskriver Det Er Bare Verdens Undergang som en film for skuespillerne. Han mener at rollefigurenes svakheter og feil gir skuespillerne en god mulighet til å få fram noe spesielt.

På rollelisten finner vi blant andre Marion Cotillard, Vincent Cassell, Natalie Baye og Léa Seydoux.

Filmanmeldelse: «Mamma» – Ekstraordinær film fra ekstremtalent.

Xavier Dolan sammen med skuespillerme Lea Seydoux, Marion Cotillard og French Nathalie Baye på premieren for Det e bare verdens undergang i Cannes i fjor. (Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE, NTB Scanpix).
Xavier Dolan sammen med skuespillerme Lea Seydoux, Marion Cotillard og French Nathalie Baye på premieren for Det e bare verdens undergang i Cannes i fjor. (Foto: AFP PHOTO / LOIC VENANCE, NTB Scanpix).

Fransk på fransk

Manuset er basert på et skuespill med samme navn av Jean-Luc Lagarce. Filmen er spilt inn i Canada, men med franske skuespillere. Dolan, som er født og oppvokst i fransktalende Montreal i Canada, var aldri i tvil om hvorfor skuespillerne burde være franske.

– Fordi det er et fransk skuespill med franske rollefigurer. Skuespillet ble skrevet, tenkt og drømt på fransk. Ideen var også å feire språket og dialekten til Lagarce. I tillegg hadde jeg lyst til å jobbe med skuespillere som Marion.

Marion Cotillard, kjent fra blant annet The Dark Knight Rises og Inception, finner vi i rollen som Louis’ svigerinne, Catherine. Catherine er en følsom person. Den eneste i familien som er selvoppofrende, og som hele tiden ønsker å gjøre de andre til lags. Cotillard sier at hun elsker hvor kjærlig og lite dømmende rollefiguren er.

– Hun er en kone som ønsker å beskytte familien sin. Hun ønsker å beskytte mannen sin fra seg selv, men samtidig er hun veldig rørt på vegne av mannen sin, som gjenforenes med en bror som har vært som et slags spøkelse i familien.