Filmfestivalen i Cannes (NRK): – Jeg visste ikke at dette var en jobb, det oppdaget jeg først på college, sier filmstjerna Jeremy Renner om skuespilleryrket.

– Faren min, som er velutdannet, spurte om jeg virkelig skulle gjøre dette som et arbeid. Jeg svarte at jeg tror det. Om mulig resten av livet. Det var bare ikke noe som var på folks radar. Du Å kjøre truck for Costco eller jobbe på mandelåkrene, det var jobbene som fantes, sier Renner, som vokste opp i den lille byen Modesto i California.

Han filmdebuterte i 1995, men ble for alvor kjent etter The Hurt Locker i 2008, som han ble Oscar-nominert for. Senere har vi sett ham i filmer som The Town,  Mission: Impossible – Ghost Protocol og Rogue Nation, The Avengers-filmene, American Hustle, Tommy Wirkolas Hansel & Gretel: Witch Hunters og fjorårets sci-fi-suksess, Arrival.

Elizabeth Olsen og Jeremy Renner i "Wind River". (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Elizabeth Olsen og Jeremy Renner i «Wind River». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

– Det er en kultur som burde feires

Renner møter NRK og noen andre internasjonale medier på filmfestivalen i Cannes for å snakke om sin nye film, Wind River, som er regidebuten til manusforfatter og Sons of Anarchy-skuespiller Tyler Sheridan. Her spiller Renner den tøffe jegeren Cory, som jobber for US Fish and Wildlife Service på et avsidesliggende indianerreservat i Wyoming. Han blir leid av en uerfaren FBI-agent (Elizabeth Olsen) for å hjelpe henne i villmarka under etterforskningen av dødsfallet til datteren av en innfødt amerikaner, som er en nær venn av Cory.

– De som produserte filmen er indianere. De syntes manuset ga en god beskrivelse av livet og deres vansker. Jeg snakket med noen stammer etter at vi viste filmen på Sundance-festivalen, og det ga meg lærdommer som fikk meg til å innse hvor uvitende jeg er. Det er en kultur som burde feires, men har vært tråkket ned så lenge.

– Wind River er veldig nær der vi filmet, og du kan føle dette kalde og øde landskapet som de ble gitt som en egen figur. Jeg er ikke her for å diskutere indianernes kamp, jeg kan ikke snakke for dem. Vi kan bare øke bevisstheten, og plutselig blir det aktuelt på grunn av ting som Standing Rock, sier Jeremy Renner, og tenker på kampen mot en planlagt oljeledning gjennom et indianerreservat på grensa mellom Nord- og Sør-Dakota.

Jeremy Renner og Elizabeth Olsen poserer for fotografene før visningen av filmen "Wind River" på filmfestivalen i Cannes. (Foto: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI)
Jeremy Renner og Elizabeth Olsen poserer for fotografene før visningen av filmen «Wind River» på filmfestivalen i Cannes. (Foto: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI)

– Tap er noe vi alle må håndtere

Wind River bruker indianernes kultur og vanskelige situasjon i det moderne Amerika som et bakteppe, men handler også om hvordan man bearbeider tapet av et barn. Cory har nemlig opplevd å miste en datter selv. Her dro Jeremy Renner nytte av erfaringer fra sitt eget liv.

– Alle som opplever et tap, enten flykter fra det eller styrer mot det. Det er ingen rett eller gal måte, og jeg er sikker på at alle har opplevd en eller annen form for tap. Jeg har to folk i mitt liv som har mistet en ektemann, en far og ett barn i samme år. Den ene er min skuespillerinstruktør, den andre min bestemor. Begge er sterke kvinner, men tapet av et barn var det som sendte dem utfor.

– Jeg kan ikke si at jeg forstår den opplevelsen fullt og helt, men tap er noe vi alle må håndtere. Jeg synes det var interessant å se hvordan denne figuren håndterte det, og hvor innbitt han er på å hjelpe andre, mens han fremdeles bearbeider sin egen smerte, sier Renner.

Jegeren Cory (Jeremy Renner) hjelper til i etterforskningen av dødsfallet til datteren til kameraten Martin (Gil Birmingham) i "Wind River". (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Jegeren Cory (Jeremy Renner) hjelper til i etterforskningen av dødsfallet til datteren til kameraten Martin (Gil Birmingham) i «Wind River». (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

– Jeg er den siste karen du vil ha etter deg

– Det utvikler seg et hevnmotiv i filmen. Skal vi applaudere det som skjer, eller stille spørsmål ved om dette er rett eller galt?

– Jeg ser ikke på det som et spørsmål om hevn, men om prinsipper. Jeg kunne fortalt hva jeg ville ha gjort, hvis noe slikt skjedde. Det er ikke så forskjellig fra det som skjer i filmen. Jeg tror jeg er den siste karen du vil ha etter deg. Ikke kødd med unger, damer, eller dyr, da er du ok hos meg. Tro på den guden du vil og gjør det du vil, bare ikke gjør de greiene, så er vi all right. Jeg aksepterer og tolererer deg.

– Det er et prinsipp, og kanskje er du enig eller ikke, det er greit. Motet til å leve det ut og faktisk gjøre noe, er noe jeg får gjøre gjennom en figur. Ikke misforstå, jeg tror og tenker på den måten selv. Jeg får manifestere det på en synlig måte fordi jeg kan gjemme meg i en figur. Dette er noe som betyr mye for meg, men som man ikke snakker om, sier Jeremy Renner.

Wind River vises i sideprogrammet Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes. Norgespremiere: 22. september.