I rekken av gjenopplivinger av gamle filmserier, er The Mummy en av de kanskje minst nødvendige. Den forrige runden, som startet i 1999, hadde en Indiana Jones-inspirert handling fra 1930-tallet. Nå er det nåtiden som gjelder, der Tom Cruise gjør det han kan best, nemlig å spille Tom Cruise.

Den tilnærmingen fungerer i de kjølige Mission: Impossible og Jack Reacher-filmene, men nå forsøker han å spille en eventyrer, og har ikke den fargerike personligheten eller glimtet i øyet vi har lært å forvente av en slik figur.

Når heller ikke historiens antagonist, kjærlighetsinteresse eller morsomme sidekick fungerer optimalt, har man bare effektfull action å falle tilbake på, og det holder ikke. The Mummy er visuelt lekker, men blir aldri verken morsom, skummel eller spennende nok.

Den egyptiske prinsessen Ahmanet (Sofia Boutella) blir vekket til live i "The Mummy". (Foto: United International Pictures)
Den egyptiske prinsessen Ahmanet (Sofia Boutella) blir vekket til live i «The Mummy». (Foto: United International Pictures)
Blir vekket til live

Nick Morton (Tom Cruise) jakter etter antikviteter i et krigsherjet Irak, og ramler over et mystisk gravsted under bakken. Han blir nødt til å samarbeide med arkeologen Jenny Halsey (Annabelle Wallis), og de tar med seg en sarkofag på et transportfly mot England.

Underveis blir mumien av den egyptiske prinsessen Ahmanet (Sofia Boutella) uheldigvis vekket til live, med dramatiske konsekvenser.

I London må Nick og Jenny samarbeide med den mystiske Dr. Jekyll (Russell Crowe) for å hindre Ahmanets planer, der Nick viser seg å være en nøkkelfigur.

Anmeldelse: Everything, Everything er flere hakk for glatt, steril og tannløs

Filmens innledning viser at regissør Alex Kurtzman har hatt nok av ressurser til rådighet. Dette ser ut til å være en kostbar film, der den ene spektakulære scenen avløser den andre, med en flystyrt som et dramatisk høydepunkt.

The Mummy er altså trygt plassert i underholdningseskapismen, der det meste kan godtas. Det som likevel ikke lykkes, er forholdet mellom Nick og Jenny, som aldri får tid til å sette seg slik at det gryende vennskapet mellom dem er spesielt troverdig.

Nicks kumpan Chris Vail (Jake Johnson) er ment å være en humoristisk avvæpner, men er ikke morsom og forsvinner bare. Russell Crowe spiller svakt som Dr. Jekyll. Ja, DEN Dr. Jekyll.

Persongalleriet er i det hele tatt for kjedelig til at The Mummy hever seg over effektene. Man kjenner faktisk savnet etter Brendan Fraser, Rachel Weisz og John Hannah, som tross alt hadde en viss kjemi i den forrige runden med The Mummy-filmer.

Nick (Tom Cruise) og Jenny (Annabelle Wallis) blir satt i livsfarlige situasjoner i "The Mummy". (Foto: United International Pictures)
Nick (Tom Cruise) og Jenny (Annabelle Wallis) blir satt i livsfarlige situasjoner i «The Mummy». (Foto: United International Pictures)
Tom for moro

Det er kanskje litt dårlig timing med en film der hovedpersonene på ett tidspunkt må flykte gjennom Londons gater med arabisk ondskap i hælene. The Mummy er likevel såpass virkelighetsfjern at faren for at noen blir støtt er lik null.

Det er verre at filmens historie fremstår såpass likegyldig. Det er åpenbart nedlagt et solid arbeid i det visuelle, med enorme filmsett, store effekter og et lydspor med imponerende trøkk. Det hjelper dessverre ikke, all den tid det er vanskelig å bry seg særlig mye om figurene.

The Mummy er et storslått eventyr, men er oppsiktsvekkende tom for moro. Av og til må selv Tom Cruise være mer enn Tom Cruise for å lykkes.

Om FILMEN

The Mummy
 • The Mummy
 • Slippdato: 09.06.2017
 • Regi: Alex Kurtzman
 • Utgiver: United International Pictures
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Eventyr, Skrekk

 • I. M. Stone

  Tom Cruise sine filmer bør boikottes. Ved å betale for å se hans filmer støtter du Scientologi-kirken direkte, da han er topp medlem og alt han tjener skal deles med dem.

  • Emil Mikael Kjærvik

   Bullshit!

 • Jaja, Vi gleder oss anyway!
  Sjekk ut vår Tom Cruise episode !
  Beste Tom cruise film?

  • Jens Harald

   Beste film med Tom Cruise? Det må være Magnolia det.

   • StianY

    Interview with a vampire er ikke så verst heller. Han gjør seg som dekadent, kortvokst psykopat. Merkelig… 😉

 • magnarStoroy

  Såg Jake Johnson i den veldig gode politifilmen let`s be cops frå 2014 for ikkje så lenge sidan.

  Alle mumien- og skorpionenes konge-filmane har vore toppfilmar, så vi forventar at denne også er det.

  «Det som likevel ikke lykkes er forholdet mellom Nick og Jenny». Who cares?

  At Birger Vestmo ikkje likar denne er eit godt teikn.

 • Madelyn Paucek

  The Mummy 2017 ULTRA HD Movie >>>>WATCHMOVIE75.BLOGSPOT.COM

 • Adrian Pedersen

  Så den komme. Den originale The Mummy med Boris Karloff brukte krypende skrekk og frykten for det ukjente til å bli en bra skrekkfilm. Fraser-filmene var topp popcornkino, og prøvde ikke engang å være skrekkfilm. Dette ser bare kleint ut helt fra første traileren.

 • Mattis Finstad Hansen

  Starten på noe spennende?
  The Mummy er starten på det som kommer til å bli The Dark Universe, et spennende konsept jeg har stor tro på. Jeg gikk dog til kinoen med lave forventninger, siden det har vært ganske kjølig mottakelse i media. Men som så ofte før, gjorde filmen jobben sin som god underholdning og den ga mersmak og skjerpet appetitten til de følgende filmene.

  Historien er ganske grei og er et godt nok bakteppe for alt som skjer i filmen. Den er litt morsom, litt skummel og litt spennende nok til at du følger med og når man legger på actionscenene og den overraskende mørke stemningen, blir dette et solid stykke arbeid for hva det er. Ingen Oscarkandidat, men det var heller ikke det vi kom for.

  Det var et par skikkelig kule og geniale småting her og der og referansene til klassikere og fremtidige filmer kom fint fram, i en moderne setting. Tom Cruise gjør som han pleier i filmer og gjør en grei figur, selv om jeg kanskje foretrekker ham i filmer som Edge of Tomorrow og Oblivion. Russel Crow er den som for meg stikker seg frem mest, på en ytterst positiv måte.

  Alt i alt en underholdende film som gir oss akkurat det vi forventer. Jeg er som sagt spent på fortsettelsen og hvordan de knytter filmene sammen.

 • Arif Efendi

  AWESOME SITE>> MEGA.CINEMAX21.ORG

 • bela sarah

  YA>>> XCINEMAS21ORG.BLOGSPOT.COM

 • jon

  fikk sjå filmen nu i hælga, itj betalt sjølsagt haha!!!! terningkast 0. sørgelig,kjedelig, søvnig film zzzz gjesp. typisk når dæm ska lag en nyinnspælling av filma. koffor itj lag nå nytt, som andre itj ha laga før?? Nei, vi lager bare nyinnspællinga av gamle gode filma. Hollywood ha gått tom for idea