Kjernefamiliens reise inn i den kriminelle underverden er temaet for Netflix sin nye serie Ozark.

Denne gangen er det en finansrådgiver som må ta med seg kone og to barn inn i en spiral av lovbrudd og farer. Et motiv vi kjenner igjen fra serier som Weeds, Bloodline og selvfølgelig Breaking Bad.

Hovedrolleinnehaver og regissør Jason Bateman (Arrested Devolopment) har sammen med serieskaper Bill Dubuque (The Accountant) fått til en solid serie som leverer jevnt god kvalitet både med familiedrama, skurkegalleri og miljøskildringer.

Men det blir aldri mer enn god underholdning. Ozark låner mye fra noen av USAs aller beste dramakrimserier, men Bateman og Dubuque når aldri de høydene som har inspirert dem.

ANMELDELSE: Game of Thrones – en knakende god start

Ozark har et godt skurkegalleri, selv om det ikke når nivået til hillbilly- og redneckfamilier i serier som Justified og Fargo. (Foto: Netflix)
Ozark har et godt skurkegalleri, selv om det ikke når nivået til hillbilly- og redneckfamilier i serier som Justified og Fargo. (Foto: Netflix)
Fra bagatell til helvete

Det starter som litt harmløs økonomisk hvitsnipp-kriminalitet fra kontoret, men spinner rakst ut av kontroll for finansrådgiver Marty Byrde (Jason Bateman).

Firmaet hans har hjulpet et meksikansk narkokartell med tallfiksing i Chicago, men en serie uheldig hendelser gjør at Marty tvinges til å eskalere sin involvering. Han og familien må flytte til innsjøområdet Ozark i Missouri – for å vaske narkotikapengene et sted FBI ikke følger like nøye med.

Problemet er at Ozark allerede har sine skurker og sitt eget kriminelle økosystem. Og både utspekulerte redneckfamilier og heroindyrkende hilbillyklaner blir raskt irritert når Marty begynner å slå seg opp i lokalsamfunnet. Legg til korrupte politifolk, hevngjerrige FBI-agenter og en familie i tilvenningssjokk, så har du Ozarks mange konfliktråder samlet i en tettpakket bukett.

ANMELDELSE: Fargo S02 – Et blodig og lunt mesterverk

Det blir lite husfred for familien Byrde når de flytter til Ozarks rimelig forbrytertunge nabolag. (Foto: Netflix)
Det blir lite husfred for familien Byrde når de flytter til Ozarks rimelig forbrytertunge nabolag. (Foto: Netflix)
Sett det bedre før

Det er lett å falle inn i det litt seige tempoet og den grålekre fargepaletten i Ozark.

Jason Bateman holder seg drygt mye til hoftene (se alle pressebildene), men skaper en rollefigur som får oss til å både mislike og sympatisere med Marty. Flere av skuespillerne serverer godt «typete» rollefigurer som glir naturlig inn i seriens hardbarka bygdebefolkning. Historien er smart bygd opp med konflikter i alle lag, og serien har flere øyeblikk hvor enten musikk, stilige visuelle grep eller elegante hopp i fortellingen gjør at det småkribler av serieglede i sofaen.

ANMELDELSE: Dunkirk – Visuelt imponerende krigsfilm

Det er likevel ikke til å komme bort fra at de fleste av Ozarks sentrale elementer har en følelse av «sett det bedre før».

Utfordringene som rammer en familie når barna oppdager at foreldrene skjuler mørke hemmeligheter er bedre utforsket i The Americans og i Breaking Bad.

Serien treffer ikke like godt som Fargo eller Justified når den skal male sine kriminelle utkantfamilier.

Og Marty Byrde ligger en del hakk under figurer som Walter White, James McGill, Nancy Botwin og John Rayburn når det gjelder å skildre hva som skjer med et menneske når samfunnets rammer smuldrer opp og underverdenen skviser på personligheten.

Men Ozark blir aldri en kopi, og serien har nok egenart til å stå på egne bein. Er du glad i rike krimdrama som er like opptatt av å skildre vold og krim som familierelasjoner og vennskap. Og i tillegg har sansen for serier som pirker i tradisjonelle oppfatninger av hva som er riktig og galt når det gjelder de som lever på kant med lovverket. Da er Ozark en fin innsjø å henge rundt på sommerkveldene.

Ozark har premiere på Netflix 21. juli. Alle 10 episodene legges ut samtidig.

Om SERIEN

Ozark

 • 7dwarves

  Det er trist når en TV-serie-anmelder for Filmpolitiet ikke vet å sette pris på en skikkelig kvalitetsserie når det først dukker opp en. De vokser ikke akkurat på trær for å si det mildt. Denne serien har mange gode skuespillere, et originalt plott og en underfundig, svart humor som de fleste voksne mennesker vil sette stor pris på. Da spiller det svært liten rolle at Bateman holder seg mye til hoftene(…). Har bare sett tre episoder foreløpig, men serien er åpenbart en solid femmer. Ta det fra en som vet hva han snakker om.

  • Jonny Solem

   Tenkte på det. Bare det å skrive en anmeldelse og ikke nevne at Laura Linney er med. Her kan fort anmelder ha gjort en venstrehåndsjobb, tenkte jeg.

   • Sigurd Vik

    Hun er nevnt i første billedtekst hun. Og kunne godt skrevet noen ord om hennes rolle som Wendy Byrde. Laura gjør en grei prestasjon i en rolle som dessverre ikke er skrevet til sitt fulle potensial. Manusforfatterne Bill Dubuque og Mark Williams har lagt mange potente konfliktlinjer inn i hennes bakhistorie. Men disse blir bare brukt som drivstoff til noen dramatiske enkeltscener – og dynamikken mellom ekteparet Byrde blir dessverre aldri en av seriens store styrker. Da er rollefigurene til Julia Garner og Marc Menchaca – og familiedynamikken til den småkriminelle Langmore-klanen bedre underholdning.

    • Jonny Solem

     Det er kanskje ikke så merkelig at dynamikken mellom ekteparet er spesielt drivende i historien — hun har tross alt vært ute og lekt med en elsker. Selv hadde jeg nok blitt ganske statisk en stund – om min kone hadde lekt med en annen gutt.
     Og at serien ikke treffer like godt som Fargo når det gjelder kriminelle utkantfamilier? Foreløpig, etter del fem, holder de kriminelle utkantfamiliene i Ozark en viss edruelighet i voldsutøvelsen. Hadde det vært Fargo ville vi allerede kommet i flere titalls døde kropper. Ozark er mao mer realistisk.

     Langmorefamilien er greie nok underholdning, men foreløpig fyllstoff. Og dermed kommer vi til det det største ankepunktet i bedømmelsen din, etter mitt syn. Du er for streng med historien. du leter etter feil og sammenligner med andre serier. Denne står på egen bein, den er langt mer realistisk. Karakterene tar rasjonelle avgjørelser (foreløpig) men holder i perioder på åå gi opp. At du gir den fire på terningen er veldig kritisk. Da bør du nok finne frem tallet 2 på veldig mange serier på streamingkanalene, det er mye møl der. Ozark fremstår, igjen etter mitt syn, som en intelligent serie. Jeg ser frem til videre tv-titting.

     • Sigurd Vik

      Men selv om det er mer realistisk betyr jo det ikke at historiefortellingen er på samme nivå. Utkantfigurene i Fargo og Justified er jo mer enn bare voldelige – de er knakende godt skrevne og originale figurer. Med særpreg, megetsigende replikker og sosiolekter og en kjemi seg imellom som gjør de til imponerende godt selskap og fiksjonstroverdige typer. Der synes jeg ikke Ozark er på samme nivå.

      Jeg er også uenig i at terningkast 4 på terningen er «veldig kritisk» – 4 betyr at serien er god. Men jeg synes ikke den var veldig bra – som er vårt krav til serier som får terningkast 5.
      Og som jeg skriver i anmeldelsen: «Men Ozark blir aldri en kopi, og serien har nok egenart til å stå på egne bein.» Så helt enig i den står på egne bein. Men synes også det er tydelig at den har latt seg inspirere av blant annet Breaking Bad, Justified og Fargo når det gjelder både tematikk, mytologi og rollegalleri – derfor synes jeg det er på sin plass å trekke inn de seriene.

      Uansett er det er supert at du koser deg med serien. Jeg synes også det var god underholdning, og slukte alle 10 episodene da jeg satte meg ned.

  • kredittverdigikkekritikkverdig

   Det er jeg så hjertens enig i. For en fenomenal serie 👍

  • Ed Dale

   Yes en meget bra serie og de er det ikke mange av men Ozark er en av de best seriene 🙂

 • Tom

  O glede, enda en serie med en hvit mann som antihelt, med en utvasket, mørk og Fincher-aktig palett. Nei, jeg tror nok heller at jeg venter til Jane Campions Top of the Lake: China Girl blir tilgjengelig.

 • Pingback: Er Netflix' Ozark nye Breaking Bad?()