Jeg hadde ikke hørt om The End of the F***ing World før den ble lagt ut på Netflix 5. januar, uten noen reklamekampanje for serien i forkant.

Men dette er ikke en serie som bør forbigås i stillhet, for The End of the Fucking World (som jeg kommer til å skrive heretter) er britisk seriekunst på sitt beste.

Road movie, oppvekstskildring, krimfortelling, komedie – det er litt vanskelig å definere hva The End of the Fucking World er fordi den blander ulike sjangre i én herlig miks.

Men uansett hvordan man velger å klassifisere den, så er dette en sær, rar, voldsom, sår, morsom og fin serie. Og midt oppi det hele står to rollefigurer som man kanskje egentlig burde hate, men som det er umulig å ikke elske.

Alyssa vil være kjærester, men James har andre planer i The End of the Fucking World. (Foto: Netflix).
En merkelig duo på rømmen

Serien handler om de to 17-åringene James og Alyssa. James kan innledningsvis fortelle oss at han er psykopat. Som barn pleide han å drepe dyr – stakkars katta til naboen. Nå er det på tide å eskalere – cue Alyssa.

Alyssa er en bitter tenåring som hater verden og hater familien sin, muligens med god grunn. Hun hater egentlig alt og alle, utenom James.

Alyssa synes de to skal bli kjærester, James synes det høres ut som en kjempefin anledning til å drepe henne.

Sammen stikker de av fra de ræva familiene sine, hver med sin egen agenda, men på rømmen skjer det uforutsette ting som skal bringe dem nærmere sammen. I løpet av åtte 20 minutter lange episoder får vi deretter en nydelig fortelling om forelskelse, det å ikke passe inn og å finne seg selv.

To på rømmen i The End of the Fucking World. (Foto: Netflix).
Nydelig karakterutvikling

Seriens korte format oppfordrer til effektiv historiefortelling, og dette gjøres fint med James og Alyssas indre monolog som ligger over handlingen.

Kontrasten mellom hva de tenker og hva de gjør har ofte en komisk effekt og er et virkningsfullt virkemiddel for seriens humor, men legger samtidig til rette for et raskere innblikk i rollefigurenes karakterutvikling.

Meningsfull karakterutvikling er ikke lett å bygge når formatet er så kort, men den indre monologen viser på en nydelig og kul måte forandringen rollefigurene gjennomgår.

Wunmi Mosaku og Gemma Wheelan i The End of the Fucking World. (Foto: Netflix).
Dyktige skuespillere

Det er en rekke dyktige skuespillere i The End of the Fucking World, blant andre Gemma Wheelan (Game of Thrones) og Wunmi Mosaku (Fabeldyr og hvor de er å finne) i rollen som to politietterforskere. Men det er Alex Lawther (Black Mirror, The Imitation Game) og Jessica Barden (Penny Dreadful) som er de store stjernene i seriens hovedroller.

Lawther storspiller i sin underspilte rolle. Han klarer å fylle James sitt apatiske fjes med svært subtile ansiktsuttrykk som, sammen med den indre monologen, forteller om James sitt følelsesliv på en imponerende måte. James er så følelseskald i fjeset at et lite rykk i munnviken nærmest skriker av glede.

Barden briljerer i rollen som den sinte og bitre, men egentlig usikre tenåringen. En figur vi har sett hundre ganger før, men som aldri føles oppbrukt i Bardens hender.

De to skuespillerne har nydelig kjemi og forholdet som utvikler seg mellom dem er en fryd å følge med på.

The End of the Fucking World har mange referanser til filmer som True Romance. (Foto: Netflix).
Ikke gå glipp av denne

The End of the Fucking World låner hyppig fra filmer som Thelma and Louise, True Romance, både i sjangertrekk, men også direkte referanser som en rød hawaii-skjorte og et par store solbriller.

Men selv om serien låner fra de store fremstår den som noe nytt og friskt. Serien fikk meg til å smile, le og gråte. Den er voldelig, vakker og morsom.

Ikke gå glipp av The End of the F***ing World, det aner meg allerede at denne kommer til å havne på min toppliste over årets aller beste serier.

Om SERIEN

The End of the F***ing World
 • The End of the F***ing World
 • Slippdato: 05.01.2018
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Jonathan Entwistle, Charles S. Forsman
 • Sjanger: Drama, Komedie

 • Robin Fossheim

  Spesiel serie, med skuespillerene er fantaktiske.

 • ToreB

  ELSKET serien. Den bare poppa opp i netflix, trodde det var en lame fjortissserie jeg ikke koms til å like. Så traileren og slukte den derretter non-stop i går. Og musikken da, Marte! Du må nevne musikken! Fikk litt mini Cohen brothers føleslse av hele serien jeg, mørkt og moralløst 🙂

  Anbefales på det sterkeste!

  • Ja, I know, kunne skrevet langt om det. Serien har et knallbra lydspor! Hørt masse på det i Spotify denne uka for å si det sånn!

   • Odne Lyngstad

    Scenen med Alyssa i telefonboksen til musikken til Shuggie Otis sin Sweet Thang var rett og slett genial!

 • Geir Hedenstad

  ikke fordi jeg deler etternavn med anmelderen; men jeg så denne. Og den var dyp og tankevekkende.

  • Ooo! Da er du en av de 121 andre som kan smykke seg med det fantastiske navnet i tillegg til meg selv. 😀

   • Geir Hedenstad

    tusen takk 🙂 Ha en VAKKER dag du også 🙂

 • Jahn Gunnar Moe

  Ja, denne så jeg i løpet av helgen. Fantastisk!

 • Charles T. Hammer

  Jeg er også en del av debatten! Men har ikke sett serien.

 • stoelen

  Utrolig flott at Alexander fra Costa del Kongsvik har fått en rolle i denne serien… 😀

 • Charles Lindberg

  Er godt i gang med serien og er mektig imponert. Den er dyster, bitter, morsom og sår på samme tid. Dyktig håndverk fra A til Å. Hovedrolleinnehaverne er regelrett fantastiske, enda så unge de er. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

 • Jon_A_S

  Lagt i lista. Takk for tips. 🙂

 • Ed Dale

  Dritt kjedelig syntes nå jeg den er da, fullstendig bort kasta tid å se den, kjedelig!

  • Arne Hansen

   Det er din mening, Du er kanskje en gamer som forventer urealistisk action hvert fjerde sekund. Og hvis du i tillegg må tenke, så er det kanskje bortkastet tid.

   • Simen Romstad

    Uffda. Gamer her som syntes serien var bra! 🙂

   • Irritert666

    Tror jeg må være en gamer, hvis tenke er å irritere seg, så tenkte jeg mye da jeg så den. Tror jeg heller bruker tiden på et parti sjakk. Høyere underholdnings nivå! Dessuten er vel alle disse meldingene fra folk meninger, og da helst deres egne.

   • Jeg, som har anmeldt serien til terningkast 6, er en gamer 😁😉

    • Erland Nettum

     Jeg ble også litt fornærmet av den kommentaren.

 • Bjørn Erik

  Takk for tips

 • Elisabeth Andersen

  Veldig bra serie! Så alle episodene sammenhengende, for det var umulig å slutte… Veldig realistisk og tankevekkende, på veldig mange plan, uten å bli rotete. Den normaliserer kanskje psykopati og narsissime, samtidig som den opplyser om det? Uansett fasinerende, og annerledes. Feel good, og morsom, dyster, skummel, flau, pinlig, og tankevekkende… Ja, jeg vet jeg har sagt det før… Men, den er det! Dette er ikke en tennåringsserie, og definitivt ikke for barn! Men, fin for voksne som er lei av CSI, Dyster, dyster, dyster, mørk, mørk, mørk, osv. som man også finner på Netflix… Jeg likte også den serien om de to narsissistene som forelsket seg i hverandre. En engelsk fyr og en amerikansk dame. Også Netflix, men husker ikke navnet på serien. Denne her er skutt i England, så den er hakket mer realistisk… Og minner deg om folk du har møtt og kjent oppigjennom…

  • Tarjei Amadeus Høydahl

   Den dreier seg ikke om psykopati eller narsissisme, **SPOILER ALERT** men depresjon og sorg.

 • Tarjei Amadeus Høydahl

  En nydelig serie om depresjon og uprossesert sorg. Hvordan unnvikende atferd og passivitet fra foreldres side kan fryse barnas emosjonelle utvikling.

 • Er det noen med tenåringsbarn som har sett denne? Er ikke spesielt prippen, men er ekstremt skeptisk til at de skal se denne serien.

 • Demos Last

  Det er jo selvsagt obligatorisk at de tvangsfinansierte særingene i NRK elsker det perverse.

 • Thomas

  Jeg har sett serien, helt grei 🙂

 • Henning Røstad

  Kommer dere til å anmelde andre sesong av American Crime Story (The Assasination of Gianni Versace)? Den har hatt premiere på FX, men har til gode å finne et sted hvor norsk publikum kan se den – lovlig. @hedenstad:disqus