2019: Seriene vi gleder oss til

10 forhåndsfavoritter

TV-serien går et spennende år i møte i 2019. Den enorme produksjonen av nye titler og sesonger ser ut til å fortsette både hos de store amerikanske produsentene og her i Norge.

Vi får stadig mer tilgang til serier som ikke foregår på norsk og engelsk. Og 2019 blir året da både Disney og Apple for alvor skrur opp temperaturen i strømmekrigen, og utfordrer Netflix og gjengen med sine egne tjenester. Nevnte Netflix går også i gang med innspillingen av sin første norskspråklige serie Ragnarok, og HBO Nordic har også sin første norske serie, Beforeigners, i produksjon .

2019 er også året hvor HBOs Game of Thrones – verdens største TV-serie – skal få sin godt budsjetterte avslutning. Fanfavoritter som The Crown, Big Little Lies, Killing Eve, Better Call Saul, True Detective, Rick and Morty, Brooklyn Nine-Nine, The Good Place, Bosch, Billions, Star Trek: Discovery, The Handmaid’s Tale, Glow, Broad City, Chilling Adventures of Sabrina, Taboo, Peaky Blinders, Luther, Mindhunter, BoJack Horseman og Stranger Things kommer også med nye sesonger. Vi gleder oss til hele gjengen.

Og så tar vi farvel til storsuksesser som Veep, Homeland, Orange Is the New Black og Big Bang Theory.


2018: Årets beste filmer | Årets beste TV-serier


Mest spenning er det kanskje knyttet til hvilke nye serier vi får i år. Og der er det flere interessante titler på vei.

2018 hadde en smak av fantasy, eventyr og det overnaturlige som vokser inn i 2019. Netflix sin storsatsing på The Witcher er spennende. Strømmegiganten har også The Dark Crystal: Age Of Resistance på trappene. Carnival Row er en krimfantasyserie fra Amazon om mytiske skapninger og en mordetterforskning. Guillermo del Toro har vært med i utviklingen, og Orlando Bloom og Cara Delevingne leder an i hovedrollene. HBO er også med på den overnaturlige moroa. Forvent demoner og rasisme i Lovecraft Country, en road trip serie fra 50-tallets USA hvor Jordan Peele og J.J Abrams er blant produsentene.

ANMELDELSE: Get Out – original skrekkthriller fra Jordan Peele

Naturdokumentaren Our Planet vil for alvor teste 4K-presentasjonen til Netflix. HBO skal minne oss om farene ved atomkraftverk med miniserien Chernobyl, og årets mest lovende krigsserie kommer fra Tyskland, heter Das Boot og er en oppfølger til filmen med samme navn.

Ellers er krim fra virkeligheten fremdeles populært. Titlene som stikker seg ut er Conversation With A Killer: The Ted Bundy Tapes og ikke minst Ava DuVernays miniserie om Central Park 5 – en justismordhistorie fra 80-tallets New York som fremdeles er en solid flekk på Donald Trumps samfunnsengasjement.

Andre potensielle godbiter er Top Of The Morning, en storserie om livet bak kulissene i et amerikansk morgenshow med Reese Witherspoon, Jennifer Aniston og Steve Carell på rollelisten. Dette er også den største serien blant Apples nye satsinger til sin egen strømmetjeneste. Russo-brødrene står bak den tegneseriebaserte actionserien Deadly Class, som sammen med The Umbrella Academy skiller seg ut i «kids fight back»-sjangeren. Black Monday er en dramedie satt til 80-tallets Wall Street med en meget stilig kledd Don Cheadle i hovedrollen. Alle Nicolas Winding Refn-fans kan glede seg stort til hans mordertunge krim Too Old to Die Young. Og så får alle Pretty Littlle Liars-fans en ny mulig favorittserie i «spin off»-serien The Perfectionists.

ANMELDELSE: Drive – En fryktelig kul krimfilm fra Nicolas Winding Refn

I Norge gror det også godt. Allerede i januar kommer Magnus. En overnaturlige krimkomedie med Vidar Magnussen i hovedrollen. Den største kjendisfaktoren er det kanskje i Viaplays Wisting, som har Sven Nordin og Carrie Anne Moss (The Matrix, Jessica Jones) i hovedrollene. Ellers blir det true crime fra Holmenkollen i The Oslo Killing, Kristofer Hivju spiller tvillingbrødre i Twins og Henrik Thodesen blir Uber-sjåfør i Henrik Uber alles.

Det brygger opp til massevis av nye konflikter både på og utenfor banen i Heimebane sesong 2. Denne gangen er klubbeierskap og klubbidentitet et viktig tematisk bakteppe for en serie som også fortsetter å pirke borti en del av fotballens betente sider. Og så gleder vi oss særdeles mye til å se mer av Jon Øigarden og gjengen i Exit. Med mørk humor og historier som skal være fra virkeligheten går serien til verks på Oslos finansverden med fokus på fire høyst ufordragelige typer. Den skal også gå på NRK, og vi håper den kommer før 2020.

Det er alltid en del usikkerhet rundt seriepremierer. De kan bli utsatt, det kan oppstå problemer. Det er et par av våre store forhåndsfavoritter som vi ikke tror rekker å få premiere i 2019. Jepp, Fargo, ditt nydelige beist av en serie, vi ser på deg og din fjerde sesong. Og så retter vi noen lengselsfulle blikk mot Star Wars-serien The Mandalorian. Det er altså ikke slik at vi ikke gleder oss til disse godbitene, vi tør bare ikke håpe at de kommer før 2020.

2019 blir uansett en fullstappet sofafest. I tillegg til seriene vi allerede har nevnt, og sikkert en haug vi har glemt, pluss alle vi ikke har hørt om ennå – her er seriene vi gleder oss aller mest til i 2019.

Hvilke serier har du troen på i 2019? Kom med din toppliste og dine meninger i kommentarfeltet nedenfor.


Watchmen

Damon Lindelof skal lage serieversjon av tegneserieklassikeren Watchmen. (Foto: Skermdump fra Watchmens Instagram, HBO Nordic)

«Who watches the Watchmen?» Det spørsmålet var første smakebit vi fikk fra HBO da de opprettet Instagram-kontoen til den kommende Watchmen-serien tidligere i høst.

Etter at Zack Snyder lagde sin mørke superheltfilm basert på Alan Moore og David Gibbons tegneserieklassiker i 2009, har vi ikke kjent et skrikende behov etter en serieversjon. Men! Når HBO går sammen med serieskaper Damon Lindelof (Lost og The Leftovers), og de ikke skal prøve å fortelle den samme historien som i filmen, så kjenner vi at det banker hardt i fanhjertene våre.

Og så var det dette promositatet da. For det virker som dette er en serie som har tenkt å utforske Watchmen-universet med en større nysgjerrighet, og litt andre perspektiver, enn det filmen gjorde. Det lille vi har fått vite går på at serien er satt i en verden hvor superhelter er sett på som lovløse, at serien skal omfavne nostalgien fra den originale tegnede romanen og at den skal gå sine egne veier.

Her er det vår enorme tiltro til Damon Lindelof som utgjør mye av magekriblingen. Han har gitt oss så mye glimrende TV at vi gjerne blir med på nye timer foran boksen. Tim Blake Nelson, Don Johnson og Jeremy Irons er også med.

ANMELDELSE: The Leftovers S03 – Mesterlig fortalt om sorg, savn og tap

Watchmen kommer på HBO Nordic i løpet av 2019.


True Detective S03

Mahershala Ali spiller politimannen Wayne Hays i den tredje sesongen av True Detective. (Foto: HBO)

Jo da, sesong 2 av True Detective var en skuffelse. Og det finnes de på Filmpolitiets kontor som også mener at sesongavslutningen på sesong 1 ikke holdt mål. Men starten på True Detective var noe av den mest stemningsfulle krimmen vi har sett på TV. Og med skrivehjelp fra selveste Deadwood-skaper David Milch, har vi stor tro på at serieskaper Nic Pizzolatto kan få til fantastiske ting i sin første sesong som både regissør og hovedmanusforfatter.

Traileren viser oss at vi igjen skal til den uhyggelige og vanskelige delen av amerikansk politiarbeid, hvor to barn forsvinner i 1980.

Mahershala Ali virker både kul og samvittighetsfull i rollen som politietterforskeren Wayne Hays. Dette blir nok seig kvalitetskrim med innslag av psykologisk thriller, og de gråbleke miljøskildringene fra Ozark-området ser ut til å være full av både typete typer og dype skoger.

ANMELDELSE: True Detective S01 – saktegående og hypnotisk krimserie

True Detective har premiere på HBO Nordic 14. januar.


City on a Hill

Promobilde av gjengen som skal lede an i Showtime-serien City On a Hill. Vi håper å få se den på norske skjermer i 2019. (Foto: Showtime)

Skyggesiden av 90-tallets Boston er kulissene for City on a Hill, en krimserie som kommer fra Ben Affleck og Chuck MacLeans hode, har Matt Damon med som produsent og Kevin Bacon i hovedrollen.

Her er det mye Boston-relatert kvalitet å finne blant deltakerne. Og folk som digget Mystic River, gjerne leser Dennis Lehane og koste seg med ransfilmen The Town bør holde et ekstra godt øye etter denne.

I en tid med mye korrupsjon og kriminalitet i Boston, finner en statsadvokat fra New York og en småskitten FBI-veteran sammen og starter en ransetterforskning som vokser seg rett inn i byens skitne rettssystem. Dette er løst basert på virkelige hendelser, og ser ut til å ha alle de deilige ingrediensene som en virkelighetsnær storbykrim skal ha. Vi forventer mange barbesøk, harde never og meget røff gatesmarthet.

ANMELDELSE: The Town – Et skikkelig hardkokt krimdrama!

City on a Hill har USA-premiere på Showtime i 2019, vi håper og tror at den også finner seg et norsk hjem i løpet av året.


Good Omens

Serieskaper og forfatter Neil Gaiman sammen med skuespillerne David Tennant, Jon Hamm, Michael Sheen og temaet bak Good Omens. (Foto: Dimitrios Kambouris)

Good Omens er basert på boken Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch fra 1990, skrevet av Terry Pratchett og Neil Gaiman. Det er Gaiman selv som er serieskaper. Han har fått med seg pengesterke Amazon og skuespillerne David Tennant og Michael Sheen til å fortelle historien om venneparet Crowley og Aziraphale.

Dette er en ganske spesielt vennskap, da Crowley er en demon og Aziraphale er en engel. Og serien følger deres anstrengelser i det de oppdager at jordens dommedag er like rundt hjørnet. Dommedag vil nemlig bety slutten for deres vennskap og gode liv på jorden, og derfor bestemmer de to kompisene seg for å prøve å avlyse hele krigen mellom himmel og helvete.

Med store doser britisk humor og rikelig med skråblikk på både religion og vår tilværelse på jorden, så ser dette ut til å bli en intelligent og lattervekkende kamp mot apokalypsen.

Og hvis man liker blandingen av humor og det overnaturlige bør en også se opp for serieversjonen av Taika Waititis vampyrkomedie What We Do in the Shadows, som også kommer på TV i 2019. Vi har trua på den også vi.

ANMELDELSE: What We Do In The Shadows – Vampyrene har fått sin Spinal Tap

Good Omens skal komme til strømmetjenesten Amazon Prime i 2019.


Devs

Sonoya Mizuno, her i Crazy Rich Asians, skal spille hovedrollen i Alex Garlands nye miniserie Devs. (Sanja Bucko/Warner Bros. Entertainment via AP)

Alex Garland har gitt oss mye underholdning som har truffet tidsånden godt. Han var forfatteren bak backpackerutopien The Beach (med Leonardo DiCaprio), og han har de senere årene kommet med smarte og velkomponerte «sci-fi»-filmer som Ex Machina og Annihilation.

I 2019 tar han steget til TV-serien med dramaserien Devs som han har både manus og regi på. Her blandes teknologi og konspirasjoner da dataingeniøren Lily mistenker at hennes hemmelighetsfulle arbeidsgiver står bak at kjæresten hennes har forsvunnet.

Vi gleder oss til å se Garlands finesse og smakfulle visjoner i TV ruta. Premisset for serien høres drivende godt ut, og så må vi innrømme at det banker litt ekstra i seriehjertet når Nick Offerman, selveste Ron Swanson, er med blant de sentrale rollefigurene.

ANMELDELSE: Ex Machina – Iskald intelligens i nydelig norsk natur

Devs har premiere på amerikanske FX i løpet av 2019. Vi håper og tror at den også finner seg et norsk hjem i løpet av året


Magnus

Magnus Undredal (Vidar Magnussen), politiets dårligste etterforsker, blir satt til å løse et umulig mord. (Foto: Elin Eike Worren/Viafilm/NRK)

En udugelig politimann, en umulig drapsetterforskning og en deilig sans for kjempeteit slapstick. Det lille vi har sett av Magnus har gjort oss veldig spent på hvor artig og herlig annerledes denne norske krimkomedien er.

I promoteringen nevnes Inspector Clouseau, og det er absolutt noe av de gamle The Pink Panther-filmene (med Peter Sellers i hovedrollen) over den intuitivt klønete stilen til hovedrolleinnehaver Vidar Magnussen.

Vidar Magnussen er en av våre norske favorittkomikere. Og det at han får lov til å leke seg med den mer absurde delen av sitt register, i en serie han selv har satt premissene for, vitner om at norsk serieproduksjon har nådd en bredde og en selvtillit som gir rom og lyst til eksperimentering. Det er både lovende og svært gledelig.

Nevnte vi at det ser ut til å være både troll, roboter og romvesen med også? Dette blir nok veldig rart, og vi tror det kan bli fryktelig morsomt også.

Magnus har premiere på NRK fredag 4. januar


His Dark Materials

Dafne Keen, som imponerte stort i «Logan: The Wolverine», skal spille Lyra i His Dark Materials. (Foto: 20th Century Fox)

En av de virkelig populære fantasybokseriene skal endelig bli TV-serie. Philip Pullmans storverk har tidligere gledet gjennom både hørespill og teaterstykke. Og Hollywood prøvde seg på en filmserie med The Golden Compass i 2007. Der manglet bokseriens religionskritikk, og filmen fikk hverken publikum eller kritikere helt med på laget. Noe som gjorde at oppfølgerne ble kansellert.

Men nå kan fansen glede seg! Denne gangen har New Line Cinema alliert seg med BBC og HBO. Manuset er skrevet av Jack Thorne, som også har skrevet teaterstykket Harry Potter and the Cursed Child sammen med J.K Rowling og John Tiffany. Og på rollelisten finner vi kvalitetsnavn som James McAvoy (Split, X-Men: First Class), Ruth Wilson (The Affair, Luther) og Clarke Peters (The Wire).

Aller mest spent er vi på Dafne Keen som skal spille hovedrollen som Lyra. 13 år gamle Keen var helt suverent god som beintøff mutanthelt i Wolverine-filmen Logan: The Wolverine. Det gjør at vi har stort håp, og ganske så enorme forventninger til at His Dark Materials kan bli en real fantasygodbit i årene som kommer.

Både de gamle og de nye gudene vet at behovet for fantasirik eventyrunderholdning kan bli stort som Hodors hjerte når vi skriver sommeren 2019.

ANMELDELSE: Logan: The Wolverine – En av tiårets sterkeste superheltfilmer!

His Dark Materials får premiere på BBC i løpet av 2019. Vi vil tro serien dukker opp på HBO Nordic her i Norge.


The Witcher

Se for deg denne kjekkasen med langt hvitt hår, sverd og kanskje en armbrøst, så nærmer det seg den Geralt of Rivia vil får se i Henry Cavill skikkelse.(Foto: REUTERS/Jason Lee)

HBO har Game of Thrones, Amazon skal lage TV av både Ringenes Herre og The Wheel of Time og BBC har His Dark Materials på vei.

Da får vel Netflix lage serien om en av verdens kuleste monsterjegere da. The Witcher er tuftet på Andrzej Sapkowski bøker, som også ligger bak den suksessrike The Witcher-spillserien til CD Projekt.

Her møter vi monsterjegeren Geralt of Rivia som ifølge synopsisen til Netflix må finne sin plass i en verden hvor folkene ofte viser seg å være verre enn monstrene.

Til og med de i redaksjonen som aldri har spilt The Witcher-spillene gleder seg veldig til dette actioneventyret – spesielt gleder vi oss til å se den tidligere Supermann, Henry Cavill, legge ut på jakt med lange lokker og sverdet på ryggen.

ANMELDELSE: The Witcher 3: Wild Hunt – Et polsk mesterstykke

The Witcher kommer til Netflix i løpet av 2019.


Rick and Morty S04

Rick and Morty er et fyrverkeri av skaperkraft og smart humor – og Pickle Rick er kanskje den beste animerte humorhalvtimen vi har sett. (Foto: Netflix, skjermdump)

I en seriehverdag som har skjemt oss bort med glimrende animasjonskomedier de siste årene. Fra Archer, Big Mouth og BoJack Horseman til Animals og Tales from the Tour Bus. Er det én serie vi har en ekstra stor plass i hjertet vårt for. Og det er Rick and Morty.

Dette er en smart, blodig og helsprø komiserie som rett og slett er noe av det beste en kan se på skjerm.

Rick and Morty har den samme forfriskende følelsen av drøyhet og finesse som South Park hadde på sitt beste. Serieskaperne Justin Roiland og Dan Harmon drar den lenger enn de fleste andre på skjermen. De sneier innom akademiske høyder som ligger planeter bortenfor det meste som vises på TV, og de vinner referansehumorprisen for både kvantitet, kvalitet og originalitet.

Vi forventer ikke denne før til sent på året, men du verden som vi gleder oss til nye eventyr. Wubba lubba dub dub.

Rick and Morty sesong 4 kommer trolig til Netflix mot slutten av året.


Game of Thrones S08

Finalen av Game of Thrones troner øverst på vår liste over seriene vi gleder oss til i 2019. (Foto: HBO Nordic).

Game of Thrones har blitt en popkulturell størrelse vi ikke har sett maken til i TV-verden.

Når det hele nå skal avsluttes med seks episoder, eller seks filmer om du vil, så er både gleden, spenningen, nervøsiteten, vemodet og magekriblingen i taket.

For en reise det har vært å følge George R.R. Martins magiske verden på TV-skjermen. Dette er serien som har alt. Fra personlig drama og kompleks menneskelig utvikling, via deilige intriger og såpete politikk, til episke slagscener og dundrende deilige taler.

Vi frykter allerede nå det antiklimakset som kommer til sommeren – når alt er over, men før det skal vi feste på is og ild.

Du verden for et serieår 2019 ser ut til å bli, og du verden som vi gleder oss til å finne ut hva i huleste denne The Night King egentlig vil.

PODKAST: Følg «Game of Thrones – podkasten» her

Game of Thrones har premiere på HBO Nordic i april.