PÅ KINO: Denzel Washington tar med seg sin borgervernhelt Robert MaCall til Italia for å banke opp drøssevis av mafiaskurker i «The Equalizer 3: The Final Chapter».

På actionfronten byr denne tredje «Equalizer»-filmen på rikelig med stiliserte slagsmål og tøffe oppgjør, hvor Denzel får flekse både sin kule karisma og sine helt unike ferdigheter som pensjonert superagent.

ANMELDELSE: The Equalizer I Equalizer 2

BEINBREKKENDE ACTION: Denzel Washington holder ikke tilbake når han nok en gang skal rette opp i urett på egen hånd. Denne gangen er det den italienske mafiaen som får kjenne Robert MaCalls vrede. FOTO: SF Studios

Men manuset er dessverre for samlebåndspreget og lett sentimentalt til å skape noe særlig spenning eller engasjement rundt den enkle «en fremmed beskytter landsbyen»-historien.

Denzel mot mafiaen

«The Equalizer» har blitt et bra merkenavn i borgervernsjangeren. Det startet med TV-serien med samme navn fra 1980-tallet. Queen Latifah har også fått sin egen serieversjon. Og nå er regissør Antoine Fuqua («Olympus Has Fallen») klar med sin tredje film, hvor Denzel Washington spiller den tidligere agenten Robert MacCall.

Den aldrende hardhausen har i de to foregående filmene brukt sin pensjonisttilværelse på å hjelpe vanlige folk som blir utsatt for fæle kriminelle. Denne gangen har et slikt oppdrag sendt han til Italia.

ANMELDELSE: Gran Turismo – Rått race med reklamepes

Noen tilfeldigheter gjør at han havner i en pittoresk liten kystlandsby utenfor Napoli, hvor han får både nye venner og godt stell. Men da det viser seg at en svært usympatisk mafiagjeng plager lokalbefolkningen med vold og brann i fiskebutikken, så bestemmer Robert seg for å redde landsbyen.

STÅLKONTROLL: Det er få som matcher Denzel Washingtons kule karisma, noe som gjør rollefiguren Robert MaCall ekstra severdig i den aldrende actionheltens skikkelse. FOTO: SF Studios

Denzel Washington er fremdeles svært fengende i den stramme rollen som en gammel voldsekspert som ikke lenger kan se bort når det begås stor urett. Det er få Hollywood-helter som matcher hans rolige hardhausstil, lune medmenneskelighet og sjarmerende glimt i øyet.

Men med et manus full av karikerte skurker, enkle løsninger, forslitte handlingsmønster og noen påklistrede religiøse overtoner, så serverer denne filmen en adskillig tammere utgave av den nådeløse rettferdighetskjemperen som fikk smadre drittsekker med hammer, humør og gamle agenttriks i «The Equalizer» fra 2014.

Denne ferieversjonen av «Equalizer»-oppskriften er helt greit påfyll, men suppen er adskillig tynnere enn i førstefilmen.

Italiensk postkortidyll og blodig gatevold

Antoine Fuqua prøver å gi fansen en variert bukett av kjente kinogleder med sin tredje, og muligens siste, film om Robert MacCall.

Han lar helten nyte sin te på koselige fortauskafeer. Han lar religiøse turistmål skinne i all sin kystvakre postkortidyll. Han låner noen overflater fra det siste tiårs italienske mafiasuksesser som «Gomorrah» og «Suburra». Han lener seg tungt på westernsjangerens landsbytroper. Han dundrer på med brutal ultravold helt i Hollywoods grenseland. Og han legger inn et hyggelig gjensyn mellom Dakota Fanning og Denzel Washington, som også spilte sammen i «Man on Fire» (2004).

GJENFORENING: Dakota Fanning spilte med Denzel Washington i «Man on Fire» fra 2004. Nå spiller hun agenten Emma Collins som får uventet hjelp av Denzels hovedperson Robert MacCall. FOTO: SF Studios

Alle disse elementene er bygd for å være kjente og kjære referanser for et bredt, og i stigende grad voksent, actionpublikum. Men det blir stort sett enkel sjangerfyllmasse uten særlig egenverdi.

Som selvstendig film hadde «The Equalizer 3: The Final Chapter» fått mer igjen for å dyrke originale vrier og en mer engasjerende historie, fremfor å prioritere lettvinte publikumsfrieri. Spesielt filmens siste tredel blir en tam transportetappe uten spenning.

Filmen er verdt å se for en velspilt og barsk actionrunde med Denzel Washington, men dette ble for meg en klisjefylt og lettglemt avslutning på «The The Equalizer»-trilogien.

«The Equalizer 3: The Final Chapter» har kinopremiere fredag 1. september.

Om FILMEN

The Equalizer 3: The Final Chapter
  • The Equalizer 3: The Final Chapter
  • Slippdato: 01.09.2023
  • Regi: Antoine Fuqua
  • Utgiver: SF Norge
  • Aldersgrense: 15 år
  • Sjanger: Action, Krim, Thriller