PÅ KINO 1. DESEMBER 2023: Dette er en sånn film der jeg får dårlig samvittighet når jeg ler. «Thanksgiving» inneholder nemlig ekstremt blodig og nærgående kroppsskrekk, men er faktisk så grotesk at det er gøy.

Filmen er basert på tulletraileren som regissør Eli Roth lagde til Robert Rodriguez og Quentin Tarantinos «Grindhouse» (2007), og fungerer mye bedre enn forutsetningene kanskje skulle tilsi.

ANMELDELSE: «Priscilla» viser absurditeten ved å være Elvis’ trofékone

Roth (som også er kjent som den balltre-svingende Sgt. Donny Donowitz i Tarantinos «Inglorious Basterds») bruker like sterke virkemidler som i «Cabin Fever», «Hostel»-filmene og «The Green Inferno», men blander inn humor som et velkomment og vellykket tilleggselement.

INSTAGRØSS: Evan (Tomaso Sanelli), Jessica (Nell Verlaque), Gabby (Addison Rae), Scuba (Gabriel Davenport) og Yulia (Jenna Warren) tagges av morderen i «Thanksgiving». Foto: SF Studios

Historien har et vedvarende glimt i øyet som gjør at man ikke behøver å ta noe spesielt seriøst, men la seg underholde av filmens evne og vilje til å tråkke over grensene.

«Thanksgiving» blir derfor en overraskende fornøyelig skrekk-komedie, selv når innvoller spruter i alle retninger.

Maskert morder begynner å drepe

Handlingen foregår i den lille byen Plymouth i Massachusetts, der det lokale kjøpesenteret tjuvstarter Black Friday på Thanksgiving, eller høsttakkefest, på den siste torsdagen i november 2022. Noe går fryktelig galt, og flere mennesker dør i kaoset.

ANMELDELSE: «Napoleon» er full av dramatiske høydepunkter

Ett år etter står en ny Thanksgiving for tur, men noen av de som var involvert i tragedien året før, begynner å møte gufne og blodige skjebner.

Morderen er selvfølgelig maskert, akkurat som i andre filmserier der småbyer terroriseres av maskerte mordere (hei, «Halloween» og «Skrik»).

Denne gangen er masken humoristisk nok basert på John Carver, en historisk person som grunnla Plymouth Colony etter at han ankom Amerika på skipet Mayflower i 1620.

Vennene Jessica (Nell Verlaque), Evan (Tomaso Sanelli), Gabby (Addison Rae), Scuba (Gabriel Davenport), Yulia (Jenna Warren) og Bobby (Jalen Thomas Brooks) er blant de potensielle ofrene.

De blir nemlig stadig tagget av gjerningsmannen i groteske bilder på Instagram, mens den lokale sheriffen Eric Newlon (Patrick Dempsey) sliter med å avdekke hvem som egentlig står bak.

Tilfredsstiller blodhungeren og latterbehovet

Har du sett og likt «Skrik»-filmene, «Zombieland»-filmene eller «Tucker & Dale vs. Evil», vil du trolig finne mye å sette pris på i «Thanksgiving», også.

ANMELDELSE: «Verdens beste jul» er langt fra verdens beste julefilm

Selve mysteriet i filmen er egentlig ikke så fryktelig vanskelig å knekke, og det skuffer litt at Eli Roth og manusforfatter Jeff Rendell ikke har maskert løsningen bedre.

Historien inneholder imidlertid nok av oppfinnsomme «setups» med sjangerjublende «payoffs» til at det ikke er så farlig.

BIROLLER: Gina Gherson og Patrick Dempsey spiller to av de voksne rollene i «Thanksgiving». Foto: SF Studios

Det høres kanskje ikke spesielt morsomt ut med gørr, blod, hjernemasse og tytende tarmer, men i dette filmatiske universet er det absolutt en nødvendig del av moroa.

Persongalleriet består først og fremst av unge, pene mennesker som er utstyrt med en del vittig dialog, men man får ikke et såpass nært forhold til noen av dem at det egentlig gjør særlig inntrykk når enkelte begynner å «falle fra».

ANMELDELSE: «Fargo» S5 er en fest av en mørk krimkomedie

«Thanksgiving» forsøker ikke å revolusjonere sjangeren, men tilfredsstiller både blodhungeren og latterbehovet.

Om FILMEN

Thanksgiving
  • Thanksgiving
  • Slippdato: 01.12.2023
  • Regi: Eli Roth
  • Utgiver: SF Studios
  • Originaltittel: Thanksgiving
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Komedie, Skrekk