PÅ KINO: Når verdens beste jenter drar på sydentur alene for første gang i «How to Have Sex», er det som tittelen tilsier duket for nye erfaringer – men kanskje ikke nødvendigvis gode.

ANMELDELSE: «Life is Beautiful – Al Haya Helwa» – Et friskt og fargerikt møte

Regissør og manusforfatter Molly Manning Walker gjør sin debut i langfilmformatet med denne filmen, som vant Un certain regard-programmet i Cannes i fjor.

FEST OG STRANDLIV: Tara (Mia McKenna-Bruce) er klar for den beste ferien noensinne i «How to Have Sex». FOTO: Arthaus.

Filmen utforsker seksuelt samtykke og overgrep fra perspektivet til tenåringsjenta Tara, og er et ærlig og realistisk skildring av hvordan et lavt selvbilde skaper et lett bytte i et samfunn som er rigga for at unge kvinner skal si ja.

Når festen får en brå slutt

De engelske bestevenninnene Tara (Mia McKenna-Bruce), Skye (Lara Peake) og Em (Enva Lewis) venter på eksamensresultatene sine når de stikker til partybyen Malia på Kreta.

Jentene er klare for det som skal bli «den beste ferien ever», og for at Tara endelig skal miste jomfrudommen.

SNILLE GUTTER: Tara får en god tone med nabogutten Badger (Shaun Thomas) i «How to Have Sex». FOTO: Arthaus.

De blir kjapt kjent med de eldre guttene i naboleiligheten på hotellet, og alt er duket for at tidenes festferie blir fantastisk – helt til festen tar en vending som etterlater Tara med en vond klump i magen.

Sårt og oppriktig

Regissør Molly Manning Walker blander eklektiske partyscener av sanseløs drikking, dansing og spying med sobre scener av stillhet, der fotograf Nicolas Canniccioni lar kameraet dvele ved tankefulle fjes.

Hovedrolleinnehaver Mia McKenna-Bruce spiller Tara som en jente som skjuler sin indre usikkerhet med høy latter, høy alkoholføring og falsk selvtillit.

HØY PARTYFAKTOR: Em (Enva Lewis) og Tara kjører hardt på dansegulvet i «How to Have Sex». FOTO: Arthaus.

Famlende posering foran speilet, rettingen på klærne før hun går ut fra badet, det flakkende blikket – McKenna-Bruce fremstiller Taras frykt for å ikke være kul nok, for å bli avvist og for å si nei, nakent og oppriktig.

ANMELDELSE: «Mean Girls» – Musikalen er vel verdt en tur på kino!

Hun fanger følelsen av at Taras selvbilde og egenverdi beror på oppmerksomheten hun får fra de unge mennene rundt seg. Det er sårt, vondt og troverdig.

En sterk debut

Handlingen i «How to Have Sex» har ikke et stramt strukturert narrativ, men er mer en skildring av et visst tidsrom som starter og slutter med jentenes sydentur. Og både turen og filmen avsluttes før vi har rukket å prosessere hva Tara har gjennomgått.

Det er mulig Molly Manning Walker her forsøker å gjenspeile Taras forsøk på å gå videre med livet som om ingenting har skjedd, men som publikum blir det hele litt for brått.

«How to Have Sex» kunne ha slått hardere om slutten hadde fått synke ordentlig inn, men dette er likevel et ektefølt drama og sterk debut fra en spennende filmskaper.

Om FILMEN

How to Have Sex
  • How to Have Sex
  • Slippdato: 19.01.2024
  • Regi: Molly Manning Walker
  • Utgiver: Arthaus
  • Aldersgrense: 15 år.
  • Sjanger: Drama