PÅ NETFLIX FRA 21. MARS: Fallhøyden er stor når Liu Cixins science fiction-roman «The Three-Body Problem» adapteres for TV-skjermen.

Den første boka i «Remembrance of Earth’s Past»-trilogien til den kinesiske forfatteren, ble en internasjonal suksess da den engelske oversettelsen kom i 2014. Siden har den vunnet en rekke priser og er anerkjent som noe av det beste sjangeren har å by på.

ANMELDELSE: «Dune: Part Two» – En spektakulær fortsettelse

Det er «Game of Thrones»-kapteinene David Benioff og D.B. Weiss, som sammen med Alexander Woo («True Blood», «The Terror») har holdt i roret for Netflix sin versjon.

De har laget en serie som garantert vil fenge et stort publikum, og som legger opp til å bli et nytt flaggskip for strømmegiganten.

UTVIDET VIRKELIGHET: Vi tar turen inn i en virtuell verden i «3 Body Problem». FOTO: Netflix.

Handlingen strekker seg over tid og rom og har et stort ensemble av skuespillere å by på.

«3 Body problem» er storslagen science fiction, som på den ene siden begeistrer fordi den legger seg tett opp mot virkelighetens vitenskap, samtidig som den er så skrudd og merkelig at den vekker en følelse av undring.

Denne første sesongen er bare opptakten til en større historie, og jeg vil veldig gjerne se resten!

Når vitenskapen er ødelagt

Jeg vil ikke si for mye om handlingen i serien, fordi den er best om den får utfolde seg selv. Men har du lest boka vil du legge merke til at serien starter på samme sted som den engelske og norske oversettelsen av romanen – starten på kulturrevolusjonen i Kina i 1966.

Her blir vi introdusert for den unge astrofysikeren Ye Wenjie (Zine Tseng), som blir vitne til at faren, fysikkprofessoren Ye Zhetai, blir slått i hjel av sine egne studenter.

Den traumatiske opplevelsen skal senere føre til at Ye tar et valg som skal få store konsekvenser, ikke bare for seg selv og for Kina, men for hele menneskeheten.

ETTERFORSKER: Benedict Wong spiller godt i rollen som Da Shi i «3 Body Problem». FOTO: Netflix.

Deretter spoler vi frem til nåtiden, hvor vitenskapsfolk over hele verden har tatt livet av seg av mystiske årsaker.

Her møter vi Benedict Wong («Doctor Strange») i rollen som Da Shi, som jobber for et etterretningsbyrå som forsøker å finne ut hva som er på ferde, og hvorfor vitenskapen slik vi kjenner den begynner å rakne i sømmene.

Påkostet og gjennomført

«3 Body Problem» ser flott ut, både i nåtiden, men kanskje spesielt i Kinas revolusjonære 60-tallsdrakt.

Ikke bare hva når det gjelder klær, men det Ye Wenjie etter hvert håndterer av transmisjonsutstyr, oscilloskop og datamaskiner, gir en tidskoloritt som fascinerer.

Serien er på ingen måte rammet av «godt nok-syndromet» som gjennomsyrer en del Netflix-produksjoner. Dette er en påkostet serie, og det synes.

ANMELDELSE: «Avatar: The Last Airbender» – Fargesprakende og engasjerende!

I seriens mest digitale landskap er det kanskje noen ting man kan rynke litt på nesa av, men det er aldri noe som river meg ut av opplevelsen.

FASCINERENDE TIDSKOLORITT: Zine Tseng spiller Ye Wenjie på 60-tallet i Kina, «3 Body Problem». FOTO: Netflix.

Store endringer fra boka

Historien som fortelles er komplisert, men likevel enkel å følge. I overgang fra bok til skjerm har serieskaperne gjort noen forenklinger, men den vitenskapelige essensen er beholdt.

Det er derimot ikke romanens hovedperson, Wang Miao. Benioff, Weiss og Woo har flyttet handlingen i nåtid fra Kina til Storbritannia, og Wangs historietråd veves ut til flere rollefigurer.

Endringene er nok et forsøk både på å gjøre serien mer internasjonal, og på å skape en større troverdighet i relasjonene enn det Liu Cixin opprinnelig fikk til.

Ironisk nok er det her det glipper også denne gangen. Ensemblet er for stort til at serieskaperne rekker å gjøre hele mennesker ut av dem alle.

VITENSKAPELIG VENNEGJENG: Etter at mentoren deres kaster seg i døden, faller søkelyset på en ung gjeng med vitenskapsfolk, Auggie (Eiza González), Jin (Jess Hong), Saul (Jovan Adepo), Will (Alex Sharp), og Jack (John Bradley). Her også med Jins kjæreste Raj (Saamer Usmani). FOTO: Netflix.

Noen av rollefigurene får ikke dybden de trenger for å bli mer en handlingsdrivende pappfigurer. Og noen av de mellommenneskelige relasjonene blir derfor heller ikke nevneverdig engasjerende.

Auggie Salazar (Eiza González), som forsker på nanoteknologi og den teoretiske fysikeren Jin Cheng (Jess Hong), står for eksempel for mye av den innledende handlingen.

Men der Jess Hongs rollefigur får utvikle seg gjennom sesongen til å bli et menneske man føler med, forblir González’ Auggie en flat figur som kastes til side når hun har gjort sin jobb for plottet.

Noe av det mest interessante med science fiction er sjangerens evne til å stille spørsmål rundt hva det vil si å være menneske, og her burde serieskaperne ha gjort en bedre jobb.

Fengslende science fiction

«3 Body Problem» er på sitt beste når vi får undre oss sammen med rollefigurene. Når vi får være med på å forsøke å løse de vitenskapelige mysteriene jeg på ingen måte har forutsetninger til å klare å løse.

Benioff, Weiss og Woo har klart å løfte Liu Cixins parallell mellom kulturrevolusjonen i Kina, og den fiktive nåtidens utrenskning av vitenskap fra bokbladet til skjermen på en spennende måte.

Og selv om ikke alle rollefigurene svinger like godt, så er dette helt klart fengslende science fiction.

Sesong 1 av «3 Body Problem» består av 8 episoder, og er tilgjengelig på Netflix.

Om SERIEN

3 Body problem
  • 3 Body problem
  • Slippdato: 21.03.2024
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Netflix
  • Serieskaper: David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo
  • Sjanger: Drama, Sci-fi