PÅ KINO 15. MARS 2024: Den misvisende tittelen på denne filmen kan skape visse forventninger om at dette skal være en romantisk komedie.

I stedet er «Min fantastiske fremmede» et psykologisk drama om ei ung jentes sørgelige statusjakt i hovedstaden.

Den svenske regissøren Johanna Pyykkö, utdannet ved Den norske filmskolen på Lillehammer, har tidligere vist sitt talent med blant annet kortfilmen «The Manila Lover», som deltok i Cannes og vant Terje Vigen-prisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad.

LOVENDE: Camilla Godø Krohn gjør en fin filmdebut i rollen som Ebba i «Min fantastiske fremmede». Foto: Ymer Media / Oslo Pictures / Eye Eye Pictures

Hennes første spillefilm viser en vilje til å tenke utenfor boksen, der hun ikke nødvendigvis velger den enkleste veien i historiefortellingen.

ANMELDELSE: «Døde menn går på ski» kommer helt sikkert til å more mange

En av konsekvensene, er at man bør ha evnen til å akseptere noen dramaturgiske «lurerier» for å få full uttelling. I så fall har «Min fantastiske fremmede» definitivt noen spennende kvaliteter.

Finner bulgarer med hukommelsestap

Handlingen foregår altså i samtidens Oslo, der den ensomme 18-åringen Ebba (Camilla Godø Krohn) har droppet ut av skolen og jobber som lavtlønnet renholder.

Vi skjønner kjapt at hun kanskje ikke er helt til å stole på, når vi ser henne stjele en flaske vin fra et selskap hun jobber på.

Hun leier en liten sokkelleilighet i en fornem bydel, og drømmer om å ha venner, en kjæreste og den samme statusen som de mer velstående ungdommene i nabolaget.

En kveld finner hun en kjekk bulgarer (Radoslav Vladimirov) på gata med hodeskade og hukommelsestap, og tar ham med seg hjem til huset hun passer for de bortreiste husvertene.

ANMELDELSE: «Ibelin» er direkte hjerteskjærende god

Nå later hun som at hun bor i hoveddelen av huset og forteller bulgareren at de er kjærester. Denne løgnen skal snart vokse seg farlig stor, samtidig som bulgareren gradvis kommer på sporet av sannheten om seg selv.

Utenforskap og klassekamp

Filmen er smakfullt skutt av Torbjørn Sundal Holen i et smalt format, et estetisk valg som kanskje skyldes et ønske om å formidle Ebbas begrensede handlingsrom og muligheter.

Den vakre musikken av Jakob Lindhagen og Delphine Malaussena er sakral og stemningsfull, selv om den av og til føles litt fremmed i miljøet som historien foregår i.

HUSKER IKKE: Ebba (Camilla Godø Krohn) forbarmer seg over en mann uten hukommelse (Radoslav Vladimirov) i «Min fantastiske fremmede». Foto: Ymer Media / Oslo Pictures / Eye Eye Pictures

Skuespillerne er dyktige, der lovende Camilla Godø Krohn får frem Ebbas sårbarhet bak det trassige ytre, mens Radoslav Vladimirov makter å formidle bulgarerens forvirring etter hukommelsestapet.

Det formidles en innledende spenning mellom dem som dessverre aldri slår ut i full blomst, verken når det gjelder det intime eller det spenningsbaserte.

ANMELDELSE: «Damsel» er et tradisjonelt eventyr

Her kunne man ønske at filmen tråkket skikkelig til i sine beskrivelser, selv om de tematiske elementene om utenforskap og klassekamp uansett er klare.

Flytende skille mellom drøm og virkelighet

Jørgen Færøy Flasnes og Johanna Pyykkös manus har flere grublende elementer, samtidig som det er litt utfordrende å tro på det sentrale konseptet, fordi det er litt søkt.

Er det bare en korttenkt ungdomsfantasi, eller ligger det noe mer alvorlig bak? En reaksjon hun får i en spesifikk scene tyder i hvert fall på at opplevd mobbing kanskje kan være en medvirkende årsak.

SMAKFULLT FILMET: Et fint øyeblikk med Camilla Godø Krohn og Radoslav Vladimirov) i Johanna Pyykkös «Min fantastiske fremmede». Foto: Ymer Media / Oslo Pictures / Eye Eye Pictures

Filmen inneholder flere tegn på at skillet mellom dagdrømmer, fantasi og virkelighet er svært flytende. Filmplakaten, som er flott designet, kan også tolkes som at mye foregår i Ebbas eget hode.

Det er litt irriterende at konklusjonen ser ut til å bruke et kjent skolestil-grep – at alt kanskje bare var en drøm.

ANMELDELSE: «American Fiction» har en spennende tematikk

«Min fantastiske fremmede» skal likevel ha ros for å bevege seg utenfor de klassiske rammene, og den bærer bud om at Johanna Pyykkö kan bli interessant å følge. Jeg håper bare at hennes neste film får en mer passende tittel.

Om FILMEN

Min fantastiske fremmede
  • Min fantastiske fremmede
  • Slippdato: 15.03.2024
  • Regi: Johanna Pyykkö
  • Utgiver: Ymer Media
  • Originaltittel: Min fantastiske fremmede
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama