PÅ APPLE TV+: Du må ikke være interessert i mote for å bli fenga av det nye motedramaet «The New Look». Apple TV+ har markedsført serien som et drama om rivaliseringen mellom Christian Dior og Coco Chanel, men dette er et inderlig portrett av en følsom mann.

Ben Mendelsohn er gnistrende god i rollen som designeren Christian Dior, i serien som forteller historien om hvordan Dior opplevde store prøvelser under andre verdenskrig og flyktet inn i designkunsten for å overleve.

ANMELDELSE: «Dune: Part Two» – Storslagen science fiction

Serieskaper Todd A. Kessler («Bloodline», «The Sopranos»), som også har regi på de to første episodene, har laget en vakker og stilsikker serie som leker seg med sanser og teksturer.

Og hvis du faktisk er interessert i motehistorie, vil du elske klærne, stoffene og ikke minst silhuettene som får plass i TV-ruta.

IKONISK: «The New Look» er full av kjente silhuetter fra Christian Dior. FOTO: Apple TV+.

Serien introduserer oss for de to ikonene under en motekonferanse ved Universitetet i Paris i 1955.

Dior hylles som mannen som reddet fransk mote etter andre verdenskrig, mens Chanel (Juliette Binoche) kommer tilbake fra eksil i Sveits for å «redde fransk couture» fra en mann hun mener ikke forstår hva mote egentlig handler om.

Motekamp og motstandskamp

Men vi spoler kjapt tilbake til 40-tallet, andre verdenskrig og et Paris under okkupasjon av nazistene.

Christian Dior jobber for motehuset til Lucien Lelong (John Malkovich), og lukker øynene for at kjolene han designer mest sannsynlig skal bæres av konene til tyske offiserer. Samtidig jobber lillesøsteren hans, Cathrine (Maisie Williams), for den franske motstandsbevegelsen.

NAZISYMPATISØR: Coco Chanel (Juliette Binoche) involverer seg med en tysk agent (Claes Bang) i «The New Look». FOTO: Apple TV+.

Coco Chanel har på sin side stengt sin boutique og nektet å kle nazistene, men når nevøen hennes fengsles velger hun å involvere seg med mektige folk som kan få ham frigitt.

Og når hun i tillegg faller for den tyske agenten Hans Von Dincklage (Claes Bang), blir hun kjapt mer involvert med nazistene enn hun først hadde tenkt.

Coco Chanel som naziagent

Innledningsvis er det ganske spennende å se hvordan Chanel kaster all moral på båten når nazistene kan hjelpe henne med både nevø og økonomi, og hun faktisk ender opp som agent for nazistene. Men etter hvert blir det tydelig at denne delen av historien ikke henger sammen med den som fortelles om Christian Dior.

Chanels kniving med Dior og hennes forakt for hans design kom for alvor først etter at han lanserte sin første kolleksjon i 1947.

Dermed føles denne delen av handlingen som noe tilgjort. Og selv om dette nok blir et større tema i den allerede planlagte andresesongen, hadde denne sesongen vært enda bedre om den hadde fått lov til å være Diors serie fullt og helt.

MOTSTANDSKVINNE: Maisie Williemas er god i rollen som Christian Diors søster Catherine i «The New Look». FOTO: Apple TV+.

For «The New Look», hvis tittel henspiller nettopp på Diors første kolleksjon, er best når den får være hos Christian Dior.

Det er så mye følelse og hjerte i denne delen av fortellingen. Christians kjærlighet for søsteren Catherine er helt sentral for handlingen, og hans frykt for at noe skal skje med henne i motstandsbevegelsens tjeneste er vond å kjenne på.

Maisie Williams («Game of Thrones») er sterk i det som nok har vært en krevende rolle. Hun skildrer Catherines traumatiske opplevelser under krigen på svært realistisk og hardtslående vis.

VAKKER: «The New Look» er full av lekker design og nydelig komponerte bilder. FOTO: Apple TV+.

Skaper et bankende hjerte for Dior

Traumer og angst – håp og liv. Det er tematikken som settes opp mot hverandre i Diors fortelling.

Serien maler et bilde av hvordan Diors kunst ble hans livline under krigen, og hvordan den fikk folk til å føle, håpe og drømme igjen etterpå.

Det er egentlig ganske imponerende hvordan Mendelsohn klarer å skape et så inderlig portrett av en mann, når han leverer alle replikkene sine på engelsk med fransk aksent.

Kameraet elsker Ben Mendelsohns furete ansikt og dveler ofte ved fjeset hans i lange tagninger, der Mendelsohn får til å si mye uten ord.

I tillegg sørger fotografer Jaime Reynoso og Michal Sobocinski for nydelig komponerte tablåer full av lek med lys, skygge og teksturene du finner i moteverdenen. Med det blir «The New Look» en svært vakker skildring av en av motehistoriens aller største ikoner.

Om SERIEN

The New Look
  • The New Look
  • Slippdato: 13.02.2024
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Apple TV+
  • Serieskaper: Todd A. Kessler
  • Sjanger: Drama, Historisk