PÅ KINO 31. MAI 2024: Amerikanske Richard Linklater er den avholdte regissøren av blant annet «Dazed and Confused», «Boyhood» og «Før soloppgang»-trilogien.

Med «Hit Man» tar han et lite steg til side for prestisjesporet og gir oss en enkel, liten komedie som likevel underholder stort.

Den har noe som flere nyere filmer mangler, nemlig merkbar kjemi mellom hovedrolleinnehaverne, noe som resulterer at hjertet banker for figurene deres.

HET OMGANG: Gary (Glen Powell) forelsker seg i Maddy (Adria Arjona) i «Hit Man». Foto: Brian Roedel/Netflix © 2024

Både Glen Powell («Hidden Figures», «Top Gun: Maverick», «Anyone But You») og Adria Arjona («True Detective», «6 Underground», «Father of the Bride») spiller med god komisk timing og den rette upretensiøse tonen og holdningen i en film som ikke nødvendigvis tar mål av seg å revolusjonere komisjangeren anno 2024.

«Hit Man» skårer likevel på så mange felter at det er lett å falle for Linklaters åpenbare publikumsfrieri.

Forelsker seg i mistenkt

Filmen er løst basert på den virkelige Gary Johnson (Glen Powell), en tilsynelatende vanlig fyr som foreleser i filosofi på et universitet i New Orleans.

ANMELDELSE: «Atlas» er en flat og traust KI-dommedagsfilm

Samtidig har han imidlertid en sivil politijobb på si, der han er en del av en etterforskningsgruppe som avslører mennesker som forsøker å hyre leiemordere, og dermed bryter loven.

Her får Gary muligheten til å fargelegge sin egen personlighet på en måte han ikke tør gjøre i sitt vanlige hverdagsliv.

Problemene begynner når han forelsker seg i Maddy (Adria Arjona), en desperat kvinne som vil leie hans fiktive alter ego Ron til å knerte hennes voldelige kjæreste Ray (Evan Holtzman).

ANMELDELSE: «MILF of Norway» er både artig og oppriktig

Plutselig må Gary streve for å opprettholde fasaden som den kjekke og fryktløse Ron og skjule det uprofesjonelle forholdet til en mistenkt for sine politikolleger, samtidig som det vekkes tvil rundt Maddys motiver.

Frisk og velskreven dialog

«Hit Man» er ikke actionhumor med skyteglade leiemordere, siden dette er en yrkesgruppe som, ifølge Gary, faktisk ikke finnes. Det er i stedet en pratsom komedie med mildt karikerte figurer som blir morsomt spilt av et solid ensemble.

I tillegg til Powell og Arjonas vittige hovedpersoner, merker man seg først og fremst Retta, Austin Amelio og Sanjay Rao i roller som fargerike politietterforskere.

TREFFSIKKER: Gary (Glen Powell) tar med seg Maddy (Adria Arjona) til en skytebane i «Hit Man». Foto: Netflix © 2024

Figurene mangler kanskje en dypere bunn, men er til gjengjeld utstyrt med frisk og velskreven dialog, blant annet når det gjelder filosofiske identitetsspørsmål, skrevet av Richard Linklater selv, sammen med hovedrolleinnehaver Glen Powell.

«Hit Man» er kanskje ikke en film de har lagt sin aller største prestisje i, men den treffer godt med sine underfundige skildringer av mennesker i gråsonen, og (skal det vise seg) en omtrentlig omgang med sannheten om den virkelige Gary Johnson.

Om FILMEN

Hit Man
  • Hit Man
  • Slippdato: 31.05.2024
  • Regi: Richard Linklater
  • Utgiver: Ymer Media
  • Originaltittel: Hit Man
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Komedie, Romantikk