10 filmer vi gleder oss til i høst

Dette er Filmpolitiets forhåndsfavoritter.

Vi er godt i gang med filmhøsten, og lista over de 10 filmene vi gleder oss mest til trenger en oppdatering.

I løpet av måneden som har gått siden saken først ble publisert, har nemlig de opprinnelig listeplasserte filmene «Quislings siste dager» og «The Substance» allerede hatt sine norgespremierer.

Jeg har også sett og anmeldt «Elskling» på filmfestivalen i Haugesund og «Beetlejuice Beetlejuice», «Joker: Folie à Deux» og «Wolfs» i Venezia. Klikk på titlene for å lese anmeldelsene.

Her er filmene vi gleder oss ekstra mye til på kino senere i høst, sortert etter forventet norsk premieredato.


Drømmer

FORELSKER SEG: Ella Øverbye spiller hovedrollen som Johanne i Dag Johan Haugeruds «Drømmer». Foto: Arthaus/Motlys

Dag Johan Haugeruds ambisiøse trilogi «Sex Drømmer Kjærlighet» fikk kanskje en litt annen lansering enn planlagt, da tredjefilmen «Kjærlighet», som får norgespremiere først 25. desember, ble invitert til filmfestivalen i Venezia allerede i september.

Det spiller heldigvis mindre rolle, da alle filmene i trilogien er frittstående historier innenfor samme tematiske rammeverk, som ifølge filmskaperen selv «kretser rundt begjær, identitet og lengselen etter frihet».

I «Drømmer» møter vi Johanne (Ella Øverbye), som forelsker seg i fransklæreren sin og begynner å skrive tekster om det. Når moren og bestemoren får lese utdrag, kommer spørsmålene om hva som egentlig har skjedd.

Norgespremiere: 4. oktober


Anora

SPILLER STRIPPER: Mikey Madison har en frisk hovedrolle i «Anora». Foto: FilmNation Entertainment

Sean Bakers nye film vant selveste Gullpalmen på årets filmfestival i Cannes. Det var gøy, for «Anora» er en sexy, morsom og energisk film med den talentfulle skuespilleren Mikey Madison («Once Upon a Time in… Hollywood») i tittelrollen.

Anora er en stripper som gifter seg med en av sine kunder, en russisk 21-åring med styrtrike foreldre. De har imidlertid helt andre planer for sønnen, og reiser sporenstreks til USA når nyheten sprekker for å få ekteskapet annullert.

Filmen er full av friske frekkheter og store doser humor, men historien har også et klart hjertelag for sine spenstige figurer. Sean Baker har moret, sjarmert og provosert oss tidligere med filmer som «The Florida Project» og «Red Rocket», men «Anora» har potensial til å gjøre ham kjent for et enda bredere publikum.

Norgespremiere: 25. oktober


Nr. 24

SABOTØR: Gunnar «Kjakan» Sønsteby (Sjur Vatne Brean) er ute på et farlig oppdrag i «Nr. 24». Foto: Motion Blur/SF Studios

Den norske motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønstebys vei fra jobben som revisorassistent til ettersøkt sabotør under andre verdenskrig skal skildres i filmen som bruker ett av hans kodenavn som tittel.

«Nr. 24» er laget av regissør John Andreas Andersen («Skjelvet», «Nordsjøen») og de garvede produsentene John M. Jacobsen, Espen Horn, Kristian Sinkerud og Terje Strømstad, som mellom seg har blant annet «Veiviseren», «Max Manus», «Død snø», «Trolljegeren», «Den 12. mann» og «Troll» på merittlista.

Sjur Vatne Brean («Rådebank») spiller den unge Sønsteby, mens veteranen Erik Hivju («Kongens nei», «Makta») spiller ham som eldre mann, og det virker åpenbart at «Kjakans» dramatiske opplevelser som sabotør og leder for «Oslogjengen» kan bli et sterkt krigsdrama på kino.

Det skjerper interessen at manuset er skrevet av selveste Erlend Loe, basert blant annet på en kommende bok skrevet av Arnfinn Moland og mannen som var Sønstebys assistent i hans 13 siste år, Petter Ringen Johannessen.

Norgespremiere: 30. oktober


Terrifier 3

JULEFILM: Art the Clown er tilbake igjen i Damien Leones «Terrifier 3». Foto: Another World Entertainment

Regissør Damien Leones to første «Terrifier»-filmer har truffet et visst segment av filmelskere, nemlig de som liker underholdning preget av de aller blodigste virkemidlene.

Man må altså ha mage for ekstremt vemmelige inntrykk, men også inneha evnen til å le hjertelig av morbid humor, for disse filmene skal på ingen måte tas på alvor.

«Terrifier 3» er utrolig nok en julefilm, der Sienna (Lauren LaVera) forsøker å komme seg på bena etter opplevelsene i forrige film. Art the Clown (David Howard Thornton) er imidlertid nok en gang på jakt etter henne sammen med medhjelperen Victoria (Samantha Scaffidi).

Norgespremiere: 8. november


Gladiator II

LOVER ACTION: Lucius (Paul Mescal) må kjempe for livet i Colosseum i Ridley Scotts «Gladiator II». Foto: Paramount Pictures

Den første «Gladiator» (2000) ble et skikkelig comeback for regissør Ridley Scott («Alien», «Blade Runner», «Thelma & Louise»). Filmen mottok hele fem Oscar-priser året etter, blant annet for beste film og mannlige skuespiller.

Russell Crowe er ikke med i oppfølgeren, av naturlige grunner for alle som har sett originalen, men 86 år gamle Scott er tilbake i registolen. Handlingen fokuserer på Lucius (Paul Mescal), keiserens lille nevø som nå har blitt en voksen kriger. Når hjemmet hans erobres av en ny tyrannisk keiser, tvinges han inn i Colosseum for å kjempe for sitt liv og Romas ære i brutale kamper.

Ridley Scott har selv uttalt at filmen inneholder hans mest krevende actionscener noensinne, så får november måned vise oss om det stemmer.

Norgespremiere: 15. november


Wicked

MAGISK MUSIKAL: Ariana Granda som Glinda og Cynthia Erivo som Elphaba i «Wicked». Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Broadway og West End-musikalen «Wicked» er forløperen til «Trollmannen fra Oz» (1939), en av filmhistoriens høyest elskede klassikere.

Filmversjonen er basert på musikalen av Stephen Schwartzman og Winnie Holzman og forteller forhistorien til Elphaba og Galinda. De blir klassevenninner på universitetet Shiz, og skal senere bli henholdsvis Den onde heksa fra Vest og Glinda – den gode heksa fra Sør. 

Dette ligger an til å bli et magisk eventyr i regi av John M. Chu med Cynthia Erivo og Ariana Grande i hovedrollene.

Norgespremiere: 22. november


Vaiana 2

MODIG HELT: Vaiana må ut på en begivenhetsrik reise i «Vaiana 2». Foto: © 2024 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Den første «Vaiana 2» ble en fortjent suksess i 2017, sett av tett opptil 300 000 bare her i Norge, og Disney har tatt seg god til med å lage oppfølgeren.

Her legger Vaiana ut på en reise etter et uventet kall fra sine forfedre. Hun har med seg vennene Hei Hei og Pua, og det lille vi vet om historien, er at reisen tar dem til fjerne hav og farlige farvann i Oseania.

Regien er ved David Derrick Jr., Jason Hand og Dana Ledoux Miller, mens flere Grammy-vinnere og Grammy-nominerte artister forhåpentligvis lager like god musikk som den første filmen hadde.

Norgespremiere: 29. november


Ringenes herre: Slaget om Rohan

ANIMERT ACTION: «Ringenes herre: Slaget om Rohan» sender oss tilbake til Midgard, denne gangen i tegnefilmdrakt. Foto: Warner Bros. Discovery

Vi i Filmpolitiet er ekstremt store fans av Peter Jacksons «Ringenes herre»-trilogi (mens vi snakker sjeldnere om «Hobbiten»-filmene hans). Når han nå presenterer et nytt eventyr fra samme univers, er det ikke rart at våre forventinger går til himmels.

Det er imidlertid japanske Kenji Kamiyama («Ultraman», «Blade Runner: Black Lotus», «Ghost in the Shell SAC_2045») som står for regien for denne animerte filmen.

Han tar oss med til Midgard 183 år før hendelsene i den første trilogien for å fortelle hvordan Helm Hammerhand, kongen av Rohan, må bekjempe Dunlending-herren Wulf i høyborgen Hornborgen.

Brian Cox (Logan Roy i «Succession») har stemmen til Helm Hammerhand, mens Miranda Otto, gjentar rollen som Éowyn fra den originale filmtrilogien. «Ringenes herre»-veteranen Philippa Boyens er produsent, mens Fran Walsh og Peter Jackson er oppført som utøvende produsenter.

Norgespremiere: 13. desember


Mufasa: Løvenes konge

FORHISTORIEN: Vi får møte den unge Mufasa i «Mufasa: Løvenes konge». Foto: © 2024 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.

«Løvenes konge» (1993) er en av Disneys aller største og kjæreste suksesser. Nå kommer Mufasas forhistorie fra han er løveunge til han blir konge over alle løver.

Fallhøyden er selvsagt stor når vi nok en gang skal inn i dette universet, som nå er skapt med digitale verktøy, ikke med pensel og papir. 

Filmen har imidlertid sterke krefter bak seg, først og fremst anerkjente Barry Jenkins («If Beale Street Could Talk», «Moonlight», «The Underground Railroad») som regissør.

Dessuten har selveste Lin-Manuel Miranda og Pharrell Williams skrevet låtene i filmen, akkurat som Elton John gjorde i originalen.

Norgespremiere: 18. desember


Kvitebjørn – Østenfor sol og vestenfor måne

EVENTYRLIG: Liv (Kristine Kujath Thorp) møter Kvitebjørn (Gunnar Eiriksson) i «Kvitebjørn – Østenfor sol og vestenfor måne». Foto: Maipo Film AS / Nordisk Film Distribusjon

En helaftens norsk animasjonsfilm basert på ett av våre kjæreste folkeeventyr, stemmelagt av blant andre Kristine Kujath Thorp og Gunnar Eiriksson med musikk av Odd Nordstoga? Sign me up!

Mange husker Ola Solums «live action»-filmatisering fra 1991 med Maria Bonnevie som prinsesse. Nå kommer altså en tegnet versjon i regi av Mikkel Brænne Sandemose, som allerede har markert seg godt i eventyrsjangeren med sine to «Askeladden»-filmer.

«Kvitebjørn – Østenfor sol og vestenfor måne» handler om Liv, som lengter vekk fra skogen hvor hun bor, og møter den flotte isbjørnen Kvitebjørn på fjellet.

Det skal vise seg at han egentlig er prins Valemon, som har blitt forhekset av en trollkvinne. Spørsmålet er om forbannelsen kan brytes, men ingen får premie for å gjette riktig. Traileren som allerede ligger på nett tyder på at denne filmen har musikal-elementer, akkurat som Disney-versjonen av et lignende eventyr, nemlig «Skjønnheten og Udyret».

At filmen får premiere på selveste 1. juledag, tyder på at både produsentene og filmdistributøren har trua!

Norgespremiere: 25. desember

PS: Hvis du lurer på hvorfor for eksempel Rogert Eggers’ «Nosferatu», Dougal Wilsons «Paddington i Peru» eller Rasmus A. Sivertsen og Tommy Wirkolas «Spermageddon» ikke er nevnt noe sted i artikkelen, er det fordi disse filmene først har norgespremiere i januar 2025!