PÅ KINO 16. AUGUST 2024: Denne filmen starter med en tekstplakat om at den inneholder scener med adferdskontroll og spiseforstyrrelser som kan virke oppskakende for noen.

En slik advarsel kan kanskje fremstå som overdreven forsiktighet for de som aldri har opplevd noen av delene, men for andre er det blodig alvor.

ANMELDELSE: «Alien: Romulus» har imponerende effekter og skrekkinngytende monstre

Regissør Jessica Hausner har laget en pussig og provoserende film som skildrer temaet med stramme og beherskede stilgrep med en presisjon som Stanley Kubrick ville ha nikket anerkjennende til.

SPILLER ELEVER PÅ KOSTSKOLE: Luke Barker, Florence Baker, Gwen Currant, Ksenia Devriendt og Samuel D. Anderson i «Club Zero». Foto: Another World Entertainment

Den viser også med all tydelighet hvordan velmenende villfarelser kan få alvorlige konsekvenser under gruppepress blant lett påvirkelige ungdommer.

Det kalde og spartanske formspråket i «Club Zero» kan også skape en viss distanse til publikum, og man må anstrenge seg litt for å bevare engasjementet, men Hausner har åpenbart en klar visjon og evnen til å holde på den gjennom hele spilletiden.

Sykelig forhold til mat

Handlingen foregår på en internasjonal kostskole, der foreldreutvalget ønsker en forbedring av ungdommenes ernæringskunnskaper.

ANMELDELSE: «Borderlands» er et personlighetsløst samlebåndsprodukt

Derfor ansettes en ny lærer, frøken Novak (Mia Wasikowska), som umiddelbart går i gang med å lære elevene om det hun kaller et «bevisst kosthold».

Å spise mindre forlenger livet, forbedrer helsen og hjelper oss til å bevare miljøet, sier hun. I realiteten manipulerer hun elevene til å få et sykelig forhold til mat, og hennes endelige mål skal vise seg å være enda mer radikalt.

Filmen viser effektivt hvordan dette nesten blir som en religion for en liten gruppe elever, som kontrollerer hverandre nådeløst mens de konkurrerer om frøken Novaks gunst.

Samtidig har hun full støtte fra den godtroende rektor Dorset (Sidse Babett Knudsen), men noen av ungdommenes foreldre begynner å mistenke at noe er galt.

Imponerende kalkulert

Mia Wasikowska («Alice in Wonderland», «Crimson Peak», «Bergman Island») spiller strålende og tilbakeholdent i hovedrollen. Det er ikke noe vondt i frøken Novak, men gjennom Wasikowskas tolkning ser man hele tiden små tegn til hva som kan ligge bak figurens vanvittige teorier.

ANMELDELSE: «Det ender med oss» er som tatt rett ut fra en kioskroman

Ungdommene hun spiller mot, Ksenia Devriendt, Luke Barker, Florence Baker, Gwen Currant, Samuel D. Anderson, Andrei Hozoc og Sade McNichols-Thomas, er også imponerende kalkulerte i måten de skildrer elevenes mathatende oppvåkning, som om de er med i en hemmelig sultsekt.

MEDITASJON: Frøken Novak (Mia Wasikowska) leder elevene i sang i «Club Zero». Foto: Another World Entertainment

Jessica Hausner og Géraldine Bajards manus avsluttes på en tvetydig måte som kan virke noe lettvint. Man sitter igjen med følelsen av å ha blitt «ranet» for en mer troverdig forløsning.

Utgangen speiler imidlertid filmens opphøyde virkelighet, preget av spartansk scenografi med rette linjer og en nøye gjennomtenkt palett dominert av gult, brunt, rødt og grønt.

ANMELDELSE: M. Night Shyamalans «Trap» har gjemt noen ess i ermet

Viktigst av alt, er at «Club Zero» stiller noen ubehagelige spørsmål om spiseforstyrrelser, feilinformasjon og gruppepress som dessverre er smertelig aktuelle.

Om FILMEN

Club Zero
  • Club Zero
  • Slippdato: 16.08.2024
  • Regi: Jessica Hausner
  • Utgiver: Another World Entertainment
  • Originaltittel: Club Zero
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama