PÅ PRIME VIDEO 15. AUGUST 2024: En actionkomedie trenger ikke være glitrende for å være god nok til å treffe et visst publikumssegment.

Regissør Paul Feig vet dette etter å ha laget filmer som «The Heat» (2013), «Spy» (2015) og «Ghostbusters» (2016), alle med Melissa McCarthy på rollelista.

ANMELDELSE: «Alien: Romulus» har imponerende effekter og skrekkinngytende monstre

I «Jackpot!» bruker han en annen talentfull komiker i hovedrollen, nemlig Awkwafina («Ocean’s Eight», «Crazy Rich Asians», «The Farewell»).

Hun settes i tospann med muskelberget John Cena, som også har vist komiske takter i for eksempel «Daddy’s Home», «Suicide Squad» og «Ricky Stanicky».

UTSATT POSISJON: Noel (John Cena) og Katie (Awkwafina) må stoppe inntrengere i «Jackpot!» Foto: Prime Video

Sammen er de, om ikke dynamitt, så i hvert fall kinaputter i en handlingsmettet historie der fremdriften sikres av store mengder slapstick-action.

Jeg skulle bare ønske at vitsene var morsommere og at satiren var skarpere, for historien innbyr nærmest til et skrått blikk på den vestlige verdens pengejag og konsumentkultur.

Fritt vilt i Hollywood

Handlingen foregår i California i 2030, der det er unntakstilstand hver gang vinneren av The Grand Lottery annonseres. Hvem som helst kan nemlig overta gevinsten helt lovlig ved å drepe vinneren før solnedgang.

ANMELDELSE: «Club Zero» stiller ubehagelige spørsmål om spiseforstyrrelser

Den eneste regelen er at man ikke kan bruke skytevåpen eller drepe noen andre medborgere i jakten.

Dette vet ikke Katie Kim (Awkwafina), som kommer til Los Angeles for å søke lykken som skuespiller i Hollywood. Isteden blir hun ved en tilfeldighet ukas lottovinner, og er plutselig til sin store overraskelse fritt vilt for alle hun møter på sin vei gjennom byen.

Hun reddes imidlertid av Noel (John Cena), en frilanser som forsøker å leve av å beskytte lottovinnere mot en andel av gevinsten.

Det blir starten på et vanskelig partnerskap med et frynsete tillitsforhold, samtidig som det profesjonelle selskapet Lewis Protection Agency, ledet av Louis Lewis (Simu Liu), er ute etter å sikre seg Katies gevinst med alle midler.

Episodisk voldskomikk

Utgangspunktet for Rob Yescombes manus signaliserer ubehagelig tidsriktige observasjoner av menneskets grådighet og voldskultur, noe en regissør som for eksempel Paul Verhoeven («RoboCop», «Total Recall», «Starship Troopers») hadde kunnet skape noe virkelig saftig av.

ANMELDELSE: «Borderlands» er et personlighetsløst samlebåndsprodukt

Paul Feig er imidlertid ingen Verhoeven, og makter ikke å gi filmen et dypere lag under den overfladiske komikken.

Han virker ikke særlig interessert i å kommentere «the human condiction» (menneskets vilkår), bare underholde med episodisk voldskomikk, blant annet med en selvironisk Machine-Gun Kelly i ett av segmentene.

RYGG MOT RYGG: Noel (John Cena) og Katie (Awkwafina) havner i slagsmål i «Jackpot!» Foto: Prime Video

Filmen inneholder også betydelige mengder stunts og action-koreografi, men av det forholdsvis myke og tannløse slaget.

Awkwafina og John Cena presterer relativt godt og lettbeint i sine enkle roller, men man kunne likevel ønske seg en tydeligere kjemi mellom hovedpersonene.

ANMELDELSE: «Det ender med oss» er som tatt rett ut fra en kioskroman

Det er forståelig at «Jackpot!» ikke fikk kinodistribusjon, for den holder ikke høy nok kvalitet til det, men fungerer middels greit som uforpliktende strømmefilm.

Om FILMEN

Jackpot!
  • Jackpot!
  • Slippdato: 15.08.2024
  • Regi: Paul Feig
  • Utgiver: Prime Video
  • Originaltittel: Jackpot!
  • Aldersgrense: 16
  • Sjanger: Action, Komedie