FILMFESTIVALEN I VENEZIA: William S. Burroughs roman «Queer» ble skrevet i 1952, men ikke utgitt før 1985. Delvis fordi forfatteren mistet interessen for teksten, men også fordi det homoerotiske innholdet med stor sannsynlighet ville skapt problemer for ham i USA.

Når romanen først skulle filmatiseres, var italienske Luca Guadagnino kanskje en selvskreven regissør, med tanke på tematikken i hans gjennombruddsfilm «Call Me By Your Name» (2017).

TILTRUKKET: William Lee (Daniel Craig) stifter bekjentskap med Eugene Allerton (Drew Starkey) i «Queer». Foto: Yannis Drakoulidis

At Daniel Craig («James Bond», «Knives Out») skulle spille hovedrollen, var kanskje ikke et like opplagt valg, men han er virkelig god som en dekadent og fordrukken amerikaner med håpløs kjærlighetstrang i etterkrigstidens Mexico.

ANMELDELSE: «Wolfs» vet å utnytte Clooney og Pitts stjernekapasitet

«Queer» er mer en beskrivelse av en tilstand enn en lineær fortelling, og det kan være utfordrende å se det overhengende poenget med historien. Guadagninos stilistiske uttrykk og Craigs eminente spill gjør dette likevel til en filmatisk opplevelse som fenger.

Lengter etter intimitet

Manuset er skrevet av Justin Kuritzke, som også skrev Guadagninos forrige film, «Challengers (2024). Hovedpersonen er William Lee (Daniel Craig), som etter alt å dømme er basert på William S. Burroughs selv.

I 1950 raver han alene rundt i Panama i Mexico på evig jakt etter dop, alkohol og yngre menn på utesteder befolket av andre amerikanske «expats», spilt av blant andre Jason Schwartzman, David Lowery, Colin Bates og Drew Droege.

På stambaren Ship Ahoy får han øye på kjekke studenten Eugene Allerton (Drew Starkey), som han får et stort behov for å stifte nærmere bekjentskap med. Lee greier imidlertid ikke å forstå om Allerton er «queer» eller ikke, tør ikke spørre ham direkte, og innleder derfor flere samtaler med ham for å peile seg inn på svaret.

Filmen handler også om Lees narkotikamisbruk, en reise gjennom Sør-Amerika og en jungeljakt på det mystiske dopet kalt «yage», som også ble omtalt i Burroughs’ debutroman «Junkie» (1953), som «Queer» var ment som en oppfølger til.

ANMELDELSE: «The Order» fremstår som en helstøpt Hollywood-thriller

Mest av alt er dette en sørgmodig historie om hvordan den middelaldrende William Lee kanskje for første gang forsøker å etablere en intim forbindelse med noen.

Kunstig og stilisert

«Queer» leker en hel del med den homofile tematikken, men er – som romanen den er bygget på – først og fremst en fortelling om avhengighet. Guadagnino legger historien til kunstige og stiliserte omgivelser, der Mexico anno 1950 nesten har et Wes Anderson-aktig uttrykk med miniatyrer, modeller og filmstudiopreg (nesten alt ble innspilt på Cinecittà Studios utenfor Roma, Italia).

TÅREFULL: William Lee (Daniel Craig) søker trøst hos Eugene Allerton (Drew Starkey) i «Queer». Foto: Yannis Drakoulidis

Guadagnino har selv sagt at filmens visuelle stil er en hyllest til Powell og Pressburgers ikoniske «The Red Shoes» (1948), og er praktfullt filmet av thailandske Sayombhu Mukdeeprom, som også fotograferte Guadagninos «Call Me By Your Name» (2017) og «Suspiria» (2018).

ANMELDELSE: Angelina Jolie gjør en av sine beste roller i «Maria»

Innimellom det fine soundtracket av Trent Reznor og Atticus Ross, høres også anakronistisk musikk av blant andre Nirvana, Prince, New Order og Sinead O’Connor, som understreker at Guadagnino ikke har hatt noen intensjoner om å lage en historisk korrekt film.

Poetisk dialog

«Queer» handler om den bunnløse lengselen og det håpløse begjæret, men nettopp fordi formspråket er så kunstig, greier den ikke å vekke de helt store følelsene. Man blir betatt av bildene og musikken, men sitter litt tom tilbake og undrer over meningen med det hele.

Det merkes også litt for godt at Guadagnino og Kuritzke måtte finne på sin egen slutt, siden William S. Burroughs’ roman ble utgitt i uferdig form. Heller ikke filmen får en utgang som føles vektig nok.

MYSTISK: Lee (Daniel Craig) og Allerton (Drew Starkey) møter doktor Cotter (Leslie Manville) i «Queer». Foto: Yannis Drakoulidis

«Queer» imponerer likevel med gjennomført estetikk med poetiske drag og skarp dialog med intellektuell tyngde. Og Daniel Craigs forvandling vekker oppsikt, for det er langt fra en viss agent til denne slitne og stakkarslige figuren, som man bare må føle medynk for.

(«Queer» vises i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Venezia. Det er foreløpig ukjent om den får norsk kinodistribusjon.)

Om FILMEN

Queer
  • Queer
  • Slippdato: Ukjent
  • Regi: Luca Guadagnino
  • Utgiver: A24
  • Originaltittel: Queer
  • Aldersgrense: Ikke satt
  • Sjanger: Drama, Erotikk, Romantikk