PÅ MAX FRA 20. SEPTEMBER: Miniserien «The Penguin» er en underholdende blanding av psykologisk gangsterdrama, dyster storbykrim og tilskrudde superskurker.

ANMELDELSE: The Batman – Mørkt og dystert opus med nerve og spenning

Historien er direkte koblet på etterspillet fra «The Batman»-filmen fra 2022, hvor vi også først møtte Colin Farrell som Pingvinen. Vi befinner oss i et rystet Gotham hvor et maktvakuum åpner for både maktkamp, og litt klassekamp, i storbyens underverden.

SKURKEKAMP: Mafia-arvingen Sofia Falcone (Cristin Milioti) og hennes tidligere sjåfør Oswald «Oz» Cobblepot (Colin Farrell) har begge ambisjoner om å ta over makten i Gothams underverden. FOTO: Max

Rollegalleriet og konfliktene etableres med en frisk og knakende god pilotepisode, og avslutningen byr på noen bekmørke overraskelser. Imellom er det seks timer hvor manusets ytre handling stort sett følger ganske velkjente gangsterrytmer. Her er seriens superheltfrie mafiakrim sjangersolid, uten at det sprudler av drivende originalitet, i det vi følger tittelfigurens kamp for å vise alle hva en gategutt med komplekser og dårlig impulskontroll kan lykkes med.

ANMELDELSE: Quislings siste dager – Historisk drama med en aktuell nerve

Men «The Penguin» byr på mye veldig god TV for oss som trives ute i regntunge bygater hvor både tegneserietyper og mer troverdige kriminelle kan dukke opp.

Det er rikelig med hommager til gamle gangsterfilmer og moderne mafiamesterverk, og skuespillerfavorittene Colin Farrell og Cristin Milioti leverer et jevnt dryss av herlige høydepunkt med sine komplekse og karikerte skurkeroller.

Dette svinger også godt som Gotham-serie. Denne fiktive storbylekegrinden på østkysten av USA fenger med korrupt velstand på beste vestkant, fæle besøk på Arkham psykiatriske sykehus og skjulesteder i glemte deler av den ruvende metropolen.

Kaos er en stige, og denne pingvinen kan klatre

Ødeleggelsene som skjer i «The Batman»-filmen har gjort enorm skade på de fattige og nedprioriterte strøkene i Gotham. Mange har mistet sine nærmeste og alt de eier. Det gir god rekruttering til gjengene, som også er i omstilling.

GANGSTERRETTIGHETER: Tenåringen Victor Aguilar (Rhenzy Feliz) er en del av Gothams underverden som tar til orde mot urettferdigheten i at gjengene gjør alt det kriminelle arbeidet og mafiasjefene får alle pengene. FOTO: Max

Utskiftninger på mafiatoppen har skapt et vakuum som flere vil fylle. En av dem er nattklubbdriveren Oswald «Pingvinen» Cobb (Colin Farrell). Han kommer også fra den fattige delen av Gotham, og ser muligheten til å kjempe seg oppover ved å utfordre den eksisterende næringskjeden. For hvorfor skal de rikeste skurkene på toppen få alle pengene, når det er de på gatene som gjør jobben?

ANMELDELSE: Den ville roboten – Maleriske kvaliteter

Dette lett ideologiske klassekampperspektivet er selvsagt dømt til å stange hodet mot kriminelle kongstanker som grådighet, hevn, maktbegjær og mer voldelige argumenter. Og mellom gamle mafiasjefer, unge Sofia Falcone (Cristin Milioti), forsmådde gjengledere og vår hovedperson, så er det flere poengterte nyanser i oppgjør og motivasjon som gir lettantennelig drivstoff til rivaliseringen i Gotham.

Det er likevel de personlige historiene som er seriens sterkeste kort. Både Oswald og Sofia har sine sår, sine foreldre og sine hemmeligheter, og deres klassiske underdoghistorier blir kledelig utfordret i det serieskaper Lauren LeFranc begynner å leke smart med antiheltsympatiene våre. Et poeng som oppleves ekstra relevant i en tid hvor skurkenes historier preger høstprogrammet på både kino og strømmetjenester.

FLERRENDE SINNE: Pingvinen (Colin Farrell) er ikke en antihelt jeg heier på. Og jeg liker at serien ikke demper hans dypt usympatiske sider, selv om vi presenteres for hans underdog-historie og får vite mer om hvor hans behov for anerkjennelse kommer fra. FOTO: Max

Her er Oswalds sammensatte personlighet litt av et skue i Colin Farrells tungt maskerte oppsyn. Sjikanen og undervurderingen han opplever, det usikre fliret og det gjennomskinnende ønsket om å bli likt og respektert gjør Oswald til en person en virkelig føler med – og han gjør flere gode gjerninger på veien. Samtidig holder det smålige, løgnaktige, livsfarlig brutale og fullstendig egoistiske hele tiden oss aldeles bevisst på hvor totalt smadret det moralske kompasset hans er.

To nye, kule Gotham-skurker

Jack Nicholson, Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Jim Carrey, Arnold Schwarzenegger, Liam Neeson, Heath Ledger, Marion Cotillard, Tom Hardy, Joaquin Phoenix og Margot Robbie.

Listen over stjerneskuespillere som har gått helhjertet inn for å spille Gotham-skurker med hud og hår er lang – og spenner fra seriøse Oscar-vinnere til tegneserietullete komedieunderholdning.

Det er tydelig at både Colin Farrell og Cristin Milioti ønsker å bli husket på den listen. De serverer her to nye, kule Gotham-skurker, begge med sorthumoristiske overdrivelser, minneverdige kostymer og rom for en mer alvorlig klangbunn.

GOTHAM-SKURK MED HUD OG HÅR: Cristin Milioti gjør en glimrende rolle som Sofia Falcone, og melder seg dermed inn i den stjernetunge gjengen som har storspilt som skurker fra Gotham. FOTO: Max

Cristin Milioti har begeistret stort med glimrende roller i «Fargo» sesong 2 og «Palm Springs». Her storspiller hun som en skarp, smart og karismatisk mafiaarving som balanserer sine rettmessige oppgjør og sitt maktbegjær på en knivsegg.

Og til tross for å bortimot være ugjenkjennelig – av og til på grensen til det fiksjonsbristende – så får Colin Farrell spilt ut Pingvinens tykke lag av komplekser og ambisjoner til uhyggelig god effekt.

Han treffer skjermen med et rått og ruvende nærvær og en kvass mimikk som spenner fra keitete utenforskap og nesten parodiske mafiatrekk, til frådende hensynsløshet.

«The Penguin» når ikke helt de visuelt slående høydene og intense prestasjonene som tidligere har flerret over kinolerretet når vi har besøkt Gotham, men det er en solid og velsmakende gangstergodbit som nå har gjort enda mer interessant å vende tilbake til den mørke metropolen for den kommende «The Batman – Part II»-filmen. Den har planlagt kinopremiere høsten 2026.

«The Penguin» har premiere fredag 20. september. Anmeldelsen er basert på alle 8 episodene.

Om SERIEN

The Penguin