PÅ APPLE TV+ FRA 25. OKTOBER: Miniserien «Before» er en velspilt og seig psykologisk thriller, hvor et barn plaget av grusomme syner og en sorgrammet barnepsykiater trekker oss inn i et flokete mysterium.

ANMELDELSE: Venom: The Last Dance – Blir aldri spennende

Serien starter ubehagelig med en kvestet mann som kryper opp fra et tomt basseng og stabler seg bort til stupebrettet for så å hoppe på ny. Marerittscenen setter stemningen for en serie som maler ut det psykologiske med makaber body horror, og flytende traumer som surkler i sluk og brer seg truende over skjermen.

HJEMSØKES AV SPØKELSER: Elis døde kone Lynn (Judith Light) dukker opp i en jevn strøm av minner, synsbedrag og drømmer som virvler opp både ferske og gamle hemmeligheter. FOTO: APPLE TV+

Gjennom ti episoder blir det omstendelig med repeterende behandling, innslag av vemodig familiedrama og velbrukte skrekkmotiver. Serien spriker i toneleiene, og sklir tidvis ut med klisjeer og korny innslag.

Men det filmatiske håndverket byr også på flere slående motiv og medrivende lydbilder. Og veteranen Billy Crystal og unge Jacobi Jupe spiller gjennomgående godt i dette upålitelige visuelle landskapet – hvor dagdrømmer, spøkelser og forstyrrende synsbedrag lar oss oppleve handlingen i flere lag.

Sorg og skumle synsbedrag

Eli (Billy Crystal) har akkurat mistet sin kone, og er i ferd med å pensjonere seg fra en lang karriere som høyt respektert barnepsykiater. Men da en rekke merkelige sammentreff fører den sårbare og sterkt plagede gutten Noah (Jacobi Jupe) til doktoren, tar han på seg en siste pasient.

Det viser seg raskt å være en sammenheng mellom de to, og den sammenhengen gjør at Eli er villig til å gå langt utenfor tradisjonell behandling for å finne svar.

BORTENFOR VITENSKAPENS SVAR: Legene prøver febrilsk å finne ut hva Noah lider av, men Eli blir mer overbevist om at alternative metoder må til for å hjelpe gutten. FOTO: APPLE TV+

«Before» flyter fra vitenskapelige hypoteser mot det uforklarlige. Her kommer også seriens tittel i spill, i det mulig overnaturlige bånd vever de to hovedpersonenes historie sammen i skjæringspunktet mellom psykiatriens forklaringer og skrekkfilmens forbindelser.

Underveis kobler også serien oss på en slags etterforskning som krydrer underholdningen med velkjente sjangerelementer som «mystisk falleferdig hus på landet», «tungetale på gamle språk» og fødselsmerker med forbindelser til tidligere pasienter.

Seig, stemningsfull og surrealistisk

Det er fengende å se komikeren Billy Crystal, kjent for sine morsomme og godlynte rollefigurer, spille barnepsykiater i fritt fall. Han er ubehagelig god i skjæringspunktet mellom trygg og upålitelig.

GLIMRENDE SKUESPILLER: Billy Crystal kombinerer sine kvaliteter som lun og morsom publikumsfavoritt med en mørkere side i «Before». FOTO: APPLE TV+

Eli er en lun og vittig rollefigur, noe som kommer tydelig frem i omsorgen for Noah, et humoristiske sidespor med en drøyt pågående eiendomsmegler og i samspillet med det kvikke barnebarnet Sophie (Rebecca Ruane). Men denne fasaden trues av mørke understrømmer som gir rollefiguren noen farlige kanter å spille på.

Denne dualiteten mellom Crystals koselige karisma og den foruroligende usikkerheten om hva fortiden skjuler, gir «Before» et ekstra lag i det Elis tilværelse begynner å rakne.

INTENSE NÆRBILDER: Unge Jacobi Jupe leverer noen gnistrende utblåsninger som fanges i intense nærbilder som fyller skjermen. FOTO: APPLE TV+

Ved veis ende opplever jeg ikke at serien blir tematisk forløst, og «Before» tyr til noen enkle klisjeer når skrekkelementene skal oppklares. Men som en seig, stemningsfull og tidvis surrealistisk psykologisk thriller er dette en severdig serie for oss med tålmodighet for kunstferdige utskeielser og sans for Billy Crystal.

«Before» har premiere på Apple TV+ 25. oktober med ukentlige episoder. Anmeldelsen er basert på alle 10 episodene.

Om SERIEN

Before
  • Before
  • Slippdato: 25.10.2024
  • Sesong: 1
  • Regi: Adam Bernstein
  • Utgiver: Apple TV+
  • Serieskaper: Sarah Thorp
  • Sjanger: Drama, Horror, Thriller, TV-Serie